1

2

Przepisy

Czekoladowa rolada z kremem budyniowym i malinami blogerki Poezja smaku

5/5 5 5 5 1

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 240 minut

porcje: 10 porcji

Idealna zarówno do porannej kawy, jak i popołudniowej herbatki. Lekko kwaskowe maliny i kremowy, czekoladowy budyń (u mnie nowość – budyń do ciast i kremów) to wspaniałe połączenie. Musiałam się powstrzymywać, żeby nie wyjeść masy łyżką. Najtrudniejsze w roladzie jest jej pieczenie – musimy dobrze poznać swój piekarnik, aby nie przepiec rolady. Idealnie upieczona zwija się bezproblemowo, jest wilgotna i nie pęka.

Zobacz ten przepis też na moim blogu

składniki:

Liczba porcji:

Rolada

Krem budyniowy

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Żółtka oddzielamy od białek.
  2. Białka ubijamy na wysokich obrotach miksera, a gdy zrobią się białe, dodajemy stopniowo po jednej łyżce cukru. Ubijamy ok. 2 minuty. Dodajemy po jednym żółtku, miksując na małych obrotach. Mąkę przesiewamy dwukrotnie wraz z proszkiem i kakao, a następnie stopniowo (po łyżce) dodajemy do masy mieszając szpatułką (ewentualnie miksując na jak najniższych obrotach miksera).
  3. Masę równomiernie rozkładamy na dużej blasze (tej od piekarnika) wyłożonej papierem. Od razu wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10-12 minut. Uważamy, aby nie przepiec biszkoptu – inaczej będzie suchy. Jeśli brzegi zbytnio się przypiekły – odkrawamy je.
  4. Upieczoną, jeszcze gorącą roladę musimy zwinąć tzn. kładziemy na wierzch ciasta bawełnianą ściereczkę, nakrywamy stolnicą lub drugą blaszką i szybko odwracamy. Zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia i za pomocą bawełnianej ściereczki (która jest teraz od spodu) zwijamy roladę. Zostawiamy tak do całkowitego wystudzenia.
  5. W tym czasie przygotowujemy budyń do ciast i kremów Winiary. Odlewamy pół szklanki mleka i dodajemy do niego proszek budyniowy, mąkę i cukier. Mieszamy tak, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotowujemy z masłem. Wlewamy miksturę na gotujące się mleko i intensywnie mieszamy do uzyskania gęstego, czekoladowego budyniu. Studzimy.
  6. Wystudzone ciasto delikatnie rozwijamy. Rozsmarowujemy na nim ostudzony budyń (zostawiając 1 cm marginesy). Układamy maliny i z powrotem ciasno zwijamy roladę. Zawijamy ją w folię. Wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: