Zupa fasolowa z kiełbasą i przecierem pomidorowym

Oceń ten przepis!

4/5 4 21 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 10 min.

  • Porcje 4

4/5 4 21 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Fasolę zalej wodą i zostaw do wymoczenia na noc. Na drugi dzień ugotuj do miękkości w 2 litrach bulionu drobiowego WINIARY przez ok. godzinę. Fasolka powinna być miękka, ale nie powinna stracić swojej formy.
  2. Po około 30 minutach gotowania dodaj ziemniaki, marchew, pietruszkę, por i seler pokrojone w drobną kostkę. Dodaj też liść laurowy i ziele angielskie.
  3. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, w razie potrzeby dodaj wody.
  4. W międzyczasie pokrój boczek w kostkę i kiełbasę w plastry, podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
  5. Do fasoli z warzywami dodaj podsmażony boczek i kiełbasę oraz koncentrat pomidorowy. Gotuj jeszcze kilka minut. Powinieneś uzyskać konsystencję zupy (nie fasolki po bretońsku).
  6. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Możesz posypać szczypiorkiem.
  7. Zamiast bulionu możesz też użyć Zupę fasolową Nasza Specjalność WINIARY.

Opis przepisu:


Zupa fasolowa z kiełbasą wiejską i boczkiem wędzonym, zaprawiana przecierem pomidorowym, może Cię nasycić tak samo jak fasolka po bretońsku! Aby zapewnić fasolówce intensywny smak i aromat, białą fasolę i warzywa ugotuj do miękkości w Rosole drobiowym WINIARY. Rozgrzewającą i odżywczą zupę z fasoli dopraw do smaku wg uznania i opcjonalnie posyp każdą porcję szczypiorkiem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?