1

2

Przepisy

Żurek wigilijny

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 10 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 6 porcji

103 calories kalorie: 103 kcal / porcja

Prosty i szybki w wykonaniu przepis na żurek wigilijny z suszonymi grzybami da Tobie i Twoim bliskim dużą przyjemność ze smakowania świątecznej zupy z grzybami na Boże Narodzenie! Jeżeli zależy Ci na gęstym żurku, przygotuj więcej suszonych grzybów i zagęść wigilijny żurek większą ilością śmietany. Podawaj gorący z natką pietruszki. I przygotuj się na prośby o dokładki!
Sprawdź także przepis na wigilijny barszcz czerwony z pierożkami >>

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Grzyby namocz i ugotuj w 1 szklance wody do miękkości.
  2. Dwa opakowania Żurku Nasza Specjalność WINIARY dokładnie rozprowadź w 1,5 l zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj aż do chwili zagotowania. Zmniejsz ogień i gotuj dalej przez 5 minut, często mieszając.
  3. Grzyby pokrój w paski. Dodaj je do zupy z wywarem z grzybów. Zagotuj.
  4. Na koniec dodaj śmietanę do smaku.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: