Irlandzkie tiramisu z likierem

Oceń ten przepis!

5/5 5 2 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 12 godz.

  • Porcje 4

5/5 5 2 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. W płytkiej misce wymieszaj kawę z 175ml likieru Baileys. Herbatniki zanurz w przygotowanym płynie i pozwól im nasiąknąć z każdej strony, tak by były wilgotne, ale nie mokre.
  2. Ułóż warstwę namoczonych herbatników w szklanym naczyniu.
  3. Oddziel białka od żółtek; pozostaw białko z jednego jajka. Wymieszaj dwa żółtka z cukrem, następnie dodaj 75ml likieru Baileys i serek mascarpone. Całość wymieszaj tak, by powstała puszysta masa. Ubij białko z jednego jajka i dodaj do masy z serka mascarpone.
  4. Następnie połowę masy rozsmaruj na ułożonych wcześniej herbatnikach. Ułóż kolejną warstwę namoczonych herbatników i rozsmaruj na nich resztę masy serowej.
  5. Przykryj naczynie folią i wstaw do lodówki na noc. Bezpośrednio przed podaniem posyp wierzch tiramisu 2 1/2 łyżeczki kakao.

Opis przepisu:

Deser ten to cudowna kombinacja kawy, pożywnego twarożku, kakao i gorzkiej czekolady, która "stawia na nogi umarłego". Tradycyjnie tiramisu spożywa się we Włoszech na drugie śniadanie - zwłaszcza w upalne dni. Deser ten podaje się bardzo silnie schłodzony i je się zwykle do kawy espresso.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?