Królik w sosie musztardowym

Oceń ten przepis!

4/5 4 7 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 4

4/5 4 7 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Królika podziel na części. W dużym garnku przygotuj zimną wodę z czubatą łyżką soli. Włóż do niej mięso i odstaw na 10 minut. Po tym czasie wyciągnij je, osusz i oprósz delikatnie pieprzem.
  2. Na dużej patelni rozgrzej dobrze olej. Obsmaż kawałki królika z każdej strony na dużym ogniu, następnie zmniejsz ogień, wlej 100 ml wody i przykryj pokrywką. Duś 15 - 20 minut.
  3. Bazę do sosów jasnych rozpuść w 200 ml zimnej wody. Wlej na patelnie i dokładnie wymieszaj. Przykryj i duś kolejne 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Delikatnie wmieszaj musztardę i duś jeszcze ok. 5 minut. Świetnie smakuje z kaszą.

Opis przepisu:

Delikatny królik w pysznym musztardowym sosie. Opcjonalnie możesz doprawić go swoimi ulubionymi ziołami, np. rozmarynem lub tymiankiem. Wspaniały smak soczystego mięsa zapamiętasz na długo, a przepis zostanie w Twoim menu na zawsze! Wypróbuj koniecznie przepis na królika w sosie musztardowym, a jako dodatek do mięska dodaj pełną w wartości odżywcze, kaszę gryczaną oraz ulubione warzywa. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?