Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

Oceń ten przepis!

4/5 4 7 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 2 godz.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 6

4/5 4 7 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Farsz

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę.
  2. Rozpuść masło i sól w gorącej wodzie.
  3. Wodę wlewaj stopniowo do mąki, mieszając. Zagniataj ciasto do momentu aż będzie miękkie i gładkie.
  4. Odstaw ciasto na minimum 30 minut pod przykryciem.
  5. Kapustę odciśnij i przepłucz zimną wodą.
  6. Kaszę pęczak przepłucz 3 razy zimną wodą. Ugotuj w wodzie z dodatkiem bulionu warzywnego WINIARY.
  7. Grzyby zalej wrzątkiem.
  8. Cebulę posiekaj, podsmaż na dużej patelni. Następnie dodaj drobno pokrojone grzyby, po 5 minutach dodaj kapustę i podlej wodą z grzybów.
  9. Kiedy kapusta będzie już miękka, a woda odparuje dodaj kaszę i posiekaną pietruszkę. Dopraw do smaku.
  10. Ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką krążki, które następnie wypełnij farszem i sklej boki. Gotuj w lekko osolonej wodzie od 3 do 5 min.

Opis przepisu:

Proponujemy przepis na pyszne pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak – tradycyjne danie świąteczne możesz urozmaicić kaszą jęczmienną, która jest niezwykle zdrowa i pożywna. Pachnące grzyby, wyrazisty smak kiszonej kapusty i sycący pęczak – zaproponuj przepis na pierogi z kaszą jęczmienną swoim bliskim tylko raz, a będziesz mieć pewność, że nie raz usłyszysz prośby o przygotowanie tych pysznych pierogów ;)

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Burtek
    Ciekawy przepis...Ostatnio odkryłam na nowo kaszę gryczaną.Robię pierogi z tej kaszy,mięsa drobiowego.:-)

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?