Duszone warzywa z mleczkiem kokosowym

Oceń ten przepis!

4/5 4 13 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 25 min.

  • Porcje 4

4/5 4 13 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Marchewki obrać, pokroić w krótkie słupki.
  2. Cebulę pokroić w piórka, por oczyścić i pokroić w plasterki.
  3. Kabaczka umyć, pokroić w ćwierć plasterki.
  4. Marchewkę wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć, co chwilę mieszając, aż się zrumieni.
  5. Do marchewki dodać cebulę i por, zeszklić je.
  6. Dodać trochę soli i pieprzu, mleczko kokosowe i zioła, wlać wodę. Dusić na małym ogniu bez przykrycia, aż płyn odparuje. Od czasu do czasu zamieszać.
  7. Na koniec dodać pokrojonego kabaczka.
  8. Smażyć, co chwilę mieszając, aż kabaczek zmięknie. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli lub przyprawy uniwersalnej.

Opis przepisu:

Duszone warzywa z mleczkiem kokosowym to bogactwo warzywnego smaku z aksamitnym, orientalnym wykończeniem. Potrawa niezwykle aromatyczna, smakowita i kolorowa. Warzywa zeszklone na tłuszczu staną się soczyste i aromatyczne, a dodatek mleczka kokosowego sprawi, że całość nabierze aksamitnego, orientalnego wykończenia. Duszone warzywa z mleczkiem kokosowym najlepiej serwować w pełni sezonu, gdy warzywa są dojrzałe i najsmaczniejsze.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?