Chłodnik z botwiny

Oceń ten przepis!

4/5 4 13 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 37 min.

  • Oczekiwanie 2 godz. 10 min.

  • Porcje 5

4/5 4 13 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Buraczki starannie umyć, usunąć brzydkie liście. Umyte drobno posiekać. Następnie zalać je niewielką ilością wody, dodać kostkę "bulion warzywny Winiary" i ugotować do miękkości.
  2. Pod koniec buraczki zmienią nieco odcień dlatego należy zakwasić je odrobiną octu jabłkowego. Ostudzić
  3. Do wystudzonych buraczków dodać drobno pokrojone ogórki, szczypior, cebulę i koper. Wlać jogurt i wodę spod kiszonych ogórków
  4. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem, czosnkiem, przyprawą do zup MAGGI i ewentualnie solą.
  5. Zupę przykryć folią, odstawić do lodówki do schłodzenia.
  6. Do każdej porcji włożyć pokrojone jajko, dodatkowo obok podać jak kto lubi - młode ziemniaki , chleb, itp.

Opis przepisu:

Chłodnik z botwiny to pozycja obowiązkowa w sezonie letnim, kiedy szczególnie potrzebujemy orzeźwienia! Zupę przyrządzamy z botwiny, ogórków, jogurtu, szczypiorku i cebuli, a doprawiamy m.in. koperkiem i Przyprawą w płynie MAGGI. Chłodnik z botwinki zajadać możesz z młodymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?