Chłodnik z botwiny

Oceń ten przepis!

4/5 4 19 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 37 min.

  • Oczekiwanie 2 godz. 10 min.

  • Porcje 5

4/5 4 19 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Buraczki starannie umyć, usunąć brzydkie liście. Umyte drobno posiekać. Następnie zalać je niewielką ilością wody, dodać kostkę "bulion warzywny Winiary" i ugotować do miękkości.
  2. Pod koniec buraczki zmienią nieco odcień dlatego należy zakwasić je odrobiną octu jabłkowego. Ostudzić
  3. Do wystudzonych buraczków dodać drobno pokrojone ogórki, szczypior, cebulę i koper. Wlać jogurt i wodę spod kiszonych ogórków
  4. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem, czosnkiem, przyprawą do zup MAGGI i ewentualnie solą.
  5. Zupę przykryć folią, odstawić do lodówki do schłodzenia.
  6. Do każdej porcji włożyć pokrojone jajko, dodatkowo obok podać jak kto lubi - młode ziemniaki , chleb, itp.

Opis przepisu:

Chłodnik z botwiny to klasyczne danie kuchni litewskiej i polskiej. Obecnie różne wersje tej zupy można zjeść w restauracjach, ale też goszczą na stołach w naszych domach w upalne dni. Jak sama nazwa wskazuje, chłodnik pomaga się orzeźwić, gasi pragnienie i głód, a jednocześnie stanowi idealną, lekką potrawę na dni, kiedy upał odbiera apetyt. Poza tym duża ilość warzyw jest potężną porcją cennych składników odżywczych. Ta wersja urzeknie cię smakiem świeżego koperku i wyczuwalną nutą Przyprawy w płynie MAGGI.

Zacznij od umycia buraczków i usunięcia brzydkich liści. Posiekaj je drobno i zalej niewielką porcją wody. Dodaj kostkę Bulion Warzywny WINIARY i gotuj, aż warzywa zmiękną. Kiedy buraczki nieco zmienią kolor, dodaj ocet jabłkowy. To zakwasi wywar. Odstaw go do ostygnięcia.

Pokrój w kostkę ogórki i cebulę, a koperek i szczypior drobno posiekaj. Dodaj do ostudzonych buraczków. Następnie wlej jogurt i wodę z kiszonych ogórków. Przypraw pieprzem, odrobiną czosnku i Przyprawą do zup MAGGI. Jeśli uznasz, że to konieczne, dodaj także sól. Przykryj zupę folią i odstaw do lodówki, aż się schłodzi.

Podawaj z ćwiartkami ugotowanego jajka. Chłodnik można jeść także z młodymi ziemniaczkami lub świeżym pieczywem albo grzankami. Potraktuj ten przepis jako bazę do dalszych eksperymentów kulinarnych!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?