Na każdym grillu niezaprzeczalnie królują mięsa i kiełbasy zdjęte wprost z muskanego językami ognia rusztu. Warto jednak urozmaicić sycące danie główne lekką sałatką, pastą warzywną lub koreczkami. Zimne przekąski na grilla sprawdzą się doskonale, zaspokajając pierwszy głód, który z pewnością pojawi się w oczekiwaniu na dobrze wysmażoną kiełbasę lub karkówkę. Z grillowych przekąsek bez mięsa ucieszą się także goście, którzy nie przepadają za tłustymi potrawami lub przeszli na dietę wegańską.

Sałatka – najlepszy dodatek do dań z grilla

Sałatki w różnym wydaniu to najpopularniejsze zimne przystawki do grilla. Te na bazie sałaty, szpinaku lub rukoli będą lekkie, orzeźwiające i doskonale uzupełnią talerz, na którym znajdą się w towarzystwie kiełbasy z grilla i kawałka świeżego pieczywa. Latem, dzięki bogactwu świeżych warzyw, od których uginają się targowe stragany, każda sałatka może wyglądać i smakować zupełnie inaczej w zależności od tego, na jakie dodatki masz ochotę. 

Na drugim krańcu repertuaru sałatek znajduje się wielowarstwowy gyros. Ta popularna sałatka grillowa z kurczakiem, warzywami i majonezowym sosem stanowi samodzielne danie, które zawsze znajduje swoich wielbicieli. W oczekiwaniu na idealnie wysmażoną karkówkę sprawdzi się także zdrowa i pożywna sałatka na bazie ciecierzycy, którą idealnie uzupełnią pomidorki, oliwki i świeże zioła. Jeżeli skorzystasz z ciecierzycy w puszce, przygotowanie tej przekąski zajmie jedynie 10 minut, a na dodatek obejdzie się bez gotowania.

Smaczne koreczki na jeden kęs

Koreczki to poręczna przystawka na każde przyjęcie, która zawsze znika z półmisków w mgnieniu oka. Wystarczy opakowanie wykałaczek i dowolne produkty, które mamy w lodówce, by wyczarować niepowtarzalne i smakowite przekąski grillowe. Najpopularniejsze rodzaje koreczków składają się z kosteczki żółtego sera, kawałka kabanosa i czarnej lub zielonej oliwki. Z powodzeniem możesz serwować koreczki z kawałkiem śledzia lub wędzonym łososiem. Miłośnicy śródziemnomorskich smaków docenią zimne przekąski na grilla skomponowane z kuleczki mozzarelli, pomidorka koktajlowego i listka bazylii. 

Sosy i pasty domowej produkcji

Na stole, wśród kiełbas i szaszłyków, mogą znaleźć się także niecodzienne sosy i pasty, które można położyć na grzankę lub zjeść z pokrojonymi w słupki surowymi warzywami. Jedną z nich jest pesto. Ten tradycyjny włoski sos z siekanej bazylii zazwyczaj jest jadany samodzielnie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by skomponować go z mięsnymi daniami. Jeżeli nie przepadasz za smakiem bazylii, podobny zielony sos możesz zrobić z pietruszki, kolendry, rukoli, a nawet z blanszowanego brokuła. 

Jako zimne przekąski na grilla świetnie sprawdzą się również pasty. Jedną z nich jest hummus, czyli wegańska pasta z ciecierzycy. Możesz kupić gotowy hummus w sklepie lub przygotować go samodzielnie. Jeżeli nie odpowiada Ci naturalny smak ciecierzycy, w trakcie przygotowywania możesz dodać do niej suszone pomidory, paprykę lub oliwki. Do gotowej pasty zaserwuj pokrojoną w słupki marchewkę, ogórek lub seler naciowy. 

Chcesz podać pastę, która zaskoczy wszystkich gości? Postaw na tapenadę. To włoska pasta z czarnych oliwek i kaparów, która będzie miłym ukłonem w stronę wielbicieli śródziemnomorskich smaków. Tapenada będzie wyśmienicie smakować na lekko podpieczonej grzance z bagietki lub kawałku innego pszennego pieczywa. 

Mistrzowie grilla newsletter

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty