Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
10 pomysłów na zimne przekąski do grilla

10 pomysłów na zimne przekąski do grilla

Na każdym grillu niezaprzeczalnie królują mięsa i kiełbasy zdjęte wprost z muskanego językami ognia rusztu. Warto jednak urozmaicić sycące danie główne lekką sałatką, pastą warzywną lub koreczkami. Zimne przekąski na grilla sprawdzą się doskonale, zaspokajając pierwszy głód, który z pewnością pojawi się w oczekiwaniu na dobrze wysmażoną kiełbasę lub karkówkę. Z grillowych przekąsek bez mięsa ucieszą się także goście, którzy nie przepadają za tłustymi potrawami lub przeszli na dietę wegańską.

Sałatka – najlepszy dodatek do dań z grilla

Sałatki w różnym wydaniu to najpopularniejsze zimne przystawki do grilla. Te na bazie sałaty, szpinaku lub rukoli będą lekkie, orzeźwiające i doskonale uzupełnią talerz, na którym znajdą się w towarzystwie kiełbasy z grilla i kawałka świeżego pieczywa. Latem, dzięki bogactwu świeżych warzyw, od których uginają się targowe stragany, każda sałatka może wyglądać i smakować zupełnie inaczej w zależności od tego, na jakie dodatki masz ochotę. 

Na drugim krańcu repertuaru sałatek znajduje się wielowarstwowy gyros. Ta popularna sałatka grillowa z kurczakiem, warzywami i majonezowym sosem stanowi samodzielne danie, które zawsze znajduje swoich wielbicieli. W oczekiwaniu na idealnie wysmażoną karkówkę sprawdzi się także zdrowa i pożywna sałatka na bazie ciecierzycy, którą idealnie uzupełnią pomidorki, oliwki i świeże zioła. Jeżeli skorzystasz z ciecierzycy w puszce, przygotowanie tej przekąski zajmie jedynie 10 minut, a na dodatek obejdzie się bez gotowania.

Smaczne koreczki na jeden kęs

Koreczki to poręczna przystawka na każde przyjęcie, która zawsze znika z półmisków w mgnieniu oka. Wystarczy opakowanie wykałaczek i dowolne produkty, które mamy w lodówce, by wyczarować niepowtarzalne i smakowite przekąski grillowe. Najpopularniejsze rodzaje koreczków składają się z kosteczki żółtego sera, kawałka kabanosa i czarnej lub zielonej oliwki. Z powodzeniem możesz serwować koreczki z kawałkiem śledzia lub wędzonym łososiem. Miłośnicy śródziemnomorskich smaków docenią zimne przekąski na grilla skomponowane z kuleczki mozzarelli, pomidorka koktajlowego i listka bazylii. 

Sosy i pasty domowej produkcji

Na stole, wśród kiełbas i szaszłyków, mogą znaleźć się także niecodzienne sosy i pasty, które można położyć na grzankę lub zjeść z pokrojonymi w słupki surowymi warzywami. Jedną z nich jest pesto. Ten tradycyjny włoski sos z siekanej bazylii zazwyczaj jest jadany samodzielnie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by skomponować go z mięsnymi daniami. Jeżeli nie przepadasz za smakiem bazylii, podobny zielony sos możesz zrobić z pietruszki, kolendry, rukoli, a nawet z blanszowanego brokuła. 

Jako zimne przekąski na grilla świetnie sprawdzą się również pasty. Jedną z nich jest hummus, czyli wegańska pasta z ciecierzycy. Możesz kupić gotowy hummus w sklepie lub przygotować go samodzielnie. Jeżeli nie odpowiada Ci naturalny smak ciecierzycy, w trakcie przygotowywania możesz dodać do niej suszone pomidory, paprykę lub oliwki. Do gotowej pasty zaserwuj pokrojoną w słupki marchewkę, ogórek lub seler naciowy. 

Chcesz podać pastę, która zaskoczy wszystkich gości? Postaw na tapenadę. To włoska pasta z czarnych oliwek i kaparów, która będzie miłym ukłonem w stronę wielbicieli śródziemnomorskich smaków. Tapenada będzie wyśmienicie smakować na lekko podpieczonej grzance z bagietki lub kawałku innego pszennego pieczywa. 

Polecane przepisy

Sałatka z melonem i rukolą

Sałatka z melonem i rukolą

25 min Łatwy
Sałatka z truskawkami i szparagami

Sałatka z truskawkami i szparagami

15 min Łatwy
Sałatka wiosenna wielowarzywna

Sałatka wiosenna wielowarzywna

26 min Łatwy
Sałatka grillowa

Sałatka grillowa

25 min Łatwy
Sałatka Cezar

Sałatka Cezar

40 min Łatwy
Sałatka pomidorowa

Sałatka pomidorowa

25 min Łatwy
Sałatka z młodych ziemniaków

Sałatka z młodych ziemniaków

36 min Łatwy
Zobacz więcej

Polecane artykuły

10 najlepszych sałatek na grilla!
10 najlepszych sałatek na grilla!
Jak zrobić domowy sos winegret do sałatki?
Jak zrobić domowy sos winegret do sałatki?
Jak udekorować sałatkę? Pomysły i inspiracje
Jak udekorować sałatkę? Pomysły i inspiracje
Zobacz więcej
Mistrzowie grilla newsletter

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu