Sałatka z truskawkami i szparagami
15min
Łatwy
1 łyżeczka
12
Truskawki
8 kulek
Mozzarella
30 g
Orzechy
0.5 pęczek
Zielone szparagi
200 g
Rukola
4 łyżek
Oliwa z oliwek
0.5
Sok z cytryny
.
Wartości odżywcze
Białko
7.23 g
Węglowodany
9.19 g
Tłuszcze
21.73 g
Wartość energetyczna
247.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
15 min
Krok 1
5 min
Słodkie, dojrzałe truskawki dokładnie opłucz i wysusz. Pozbądź się szypułek i pokrój truskawki na połówki albo ćwiartki (w zależności od wielkości).
Krok 2
5 min
Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końcówki. Część szparagów zblanszuj we wrzątku przez 2 minuty i opłucz w zimnej wodzie – je podaj w całości, a część surowych pokrój obieraczką do warzyw na paski.
Krok 3
2 min
Rukolę umyj i wysusz.
Krok 4
2 min
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki dressingu (oliwę, sok z cytryny, Ziarenka smaku), spróbuj i ewentualnie dopraw. Następnie wymieszaj wszystkie składniki sałatki i skrop dressingiem.
Krok 5
1 min
Sałatka świetnie smakuje do dań z grilla.
Przepis na sałatkę z truskawkami i szparagami koniecznie trzeba wykorzystywać w sezonie na truskawki i szparagi! Słodkie i dojrzałe truskawki w połączeniu ze zblanszowanymi szparagami i dressingiem z oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz Przyprawy ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY to doskonała kompozycja owocowo-warzywna, która pasuje zwłaszcza do gorących dań z grilla. Do sałatki truskawkowo-szparagowej dodaj również mozarellę, garść orzechów i rukolę.
Komentarze 0