Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sprawdź przepisy na wielkanocne ciasta bez pieczenia | Porady i inspiracje Winiary

Sprawdź przepisy na wielkanocne ciasta bez pieczenia

Okres przedświąteczny to czas, kiedy nasz piekarnik i kuchenka są szczególnie obciążone. Przygotowujemy mięsa, pasztety, wędliny, żur i mnóstwo innych dodatków do różnych sałatek lub przystawek. Wśród całego zamieszania może się nagle okazać, że nie mamy wolnego piekarnika na wypieki. Które ciasta bez pieczenia warto przygotować na Wielkanoc?

Wypieki „na zimno”

Na szczęście nie każde ciasto wymaga pieczenia, a masy do niektórych z nich nawet nie trzeba podgrzewać na kuchence. Większość ciast tego typu jest bardzo łatwych i szybkich do przygotowania, dlatego też panie domu często decydują się na wykorzystanie ich receptury. Bez pieczenia szybko przygotujemy słodkiego mazurka na chrupiącym spodzie, warstwowy sernik, a nawet babkę w wielokolorowej wersji, która na pewno stanie się prawdziwym hitem świątecznej uczty. Zaczynamy!

Świąteczny mazurek kajmakowy

Mazurek to ciasto przygotowywane głównie na Niedzielę Wielkanocną. Jest bardzo słodki, często nadziewany bakaliami i z cienką warstwą kwaskowatej marmolady. Jego charakterystyczną cechą jest niewielki, chrupiący spód z podniesionymi brzegami, by masa lub lukier nie wyciekły, zanim zdążą stężeć. Przygotowanie takiego spodu bez użycia piekarnika może wydawać się niemożliwe, jednak nic bardziej mylnego – wystarczy zblendować 2 opakowania zwyczajnych herbatników z 4 łyżkami masła. Gładką masę szybko przekładamy do formy, formujemy równe brzegi i całość wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Na przygotowany w ten sposób spód nakładamy pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki lub marmoladę, a całość zalewamy jeszcze ciepłą masą kajmakową.

Szybki sernik gotowany

Większość serników bez pieczenia wymaga dodania do masy żelatyny. Jednak jest pewien stary, sprawdzony przepis na uzyskanie kremowej masy serowej bez użycia tego dodatku. Sernik gotowany składa się zazwyczaj z 3 chrupiących warstw równo ułożonych herbatników, przełożonych pyszną masą ze zmielonego półtłustego twarogu. Ser wraz z innymi składnikami (jajkami, budyniem, masłem, wanilią) gotujemy, ciągle mieszając, aż powstanie jednorodna, gładka masa. Wierzch tego przepysznego sernika polewamy lukrem czekoladowym lub roztopioną białą i ciemną czekoladą, tworząc oryginalny, biało-czarny wzorek.

Wielokolorowa babka

Chociaż babka zazwyczaj kojarzy się z drożdżowym lub ucieranym wypiekiem, będącym ważnym elementem tradycyjnego, świątecznego stołu, to możemy ją przygotować w ciekawej wersji, niewymagającej pieczenia. Kolorowa babka składa się bowiem z wielu warstw różnych galaretek, przedzielonych cienkimi białymi liniami. Jak uzyskać tak efektowny deser? W zależności od wielkości formy na babkę przygotowujemy 4-6 różnych galaretek o intensywnych odcieniach. Ponad połowę pierwszej galaretki wlewamy na dno formy i wstawiamy do lodówki, aby stężała. Do pozostałej części dodajemy kilka łyżek śmietanki 30% lub skondensowanego mleka i delikatnie przekładamy na stężałą pierwszą warstwę. W podobny sposób postępujemy z kolejnymi galaretkami, aż w całości wypełnimy formę. Kolorowa babka będzie nie tylko wspaniałą ozdobą podczas świątecznej uczty, lecz także ulubionym deserem małych i dużych łasuchów.

Elegancki ambasador

Ambasador należy do najbardziej wytwornych ciast przygotowywanych na specjalne okazje. Jego spód stanowią ułożone blisko siebie biszkopty, na które wykłada się dwie pyszne masy z dużą ilością dodatków. Czekoladowa jest nieco cieńsza i wyróżnia się lekko gorzkim smakiem. Oprócz kakao dodaje się do niej posiekaną czekoladę, orzechy, rodzynki i opcjonalnie trochę alkoholu. Biała, śmietankowo-waniliowa warstwa, jest pełna pokrojonych w kostkę ananasów i brzoskwiń z puszki. Wierzch tego przepysznego ciasta zdobią owoce (np. cząstki mandarynek lub białych winogron) zatopione w pomarańczowej lub truskawkowej galaretce. Mając te przepisy pod ręką, możesz mieć pewność, że uda Ci się przygotować pyszne wielkanocne wypieki nawet bez piekarnika!

Polecane artykuły

Chleby i bułeczki wielkanocne
Chleby i bułeczki wielkanocne
Jak zrobić drożdżowego zajączka wielkanocnego?
Jak zrobić drożdżowego zajączka wielkanocnego?
Mazurek nie musi być wyzwaniem! Poznaj rady, jak przygotować idealny
Mazurek nie musi być wyzwaniem! Poznaj rady, jak przygotować idealny
Babki wielkanocne, które zaskoczą twoich gości
Babki wielkanocne, które zaskoczą twoich gości
Babeczki wielkanocne
Babeczki wielkanocne
Jak sprawić, aby babka wielkanocna była puszysta i bez zakalca?
Jak sprawić, aby babka wielkanocna była puszysta i bez zakalca?
Jaki wybrać ser na sernik tłusty oraz półtłusty?
Jaki wybrać ser na sernik tłusty oraz półtłusty?
Jak zrobić idealną bezę
Jak zrobić idealną bezę
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu