Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Majonez wegański porady

3 pomysły i sposoby na wegański majonez

Majonez - puszysty, kremowy dodatek do wielu dań i przekąsek, dzięki któremu potrawy zyskują wyjątkowy smak. Tradycyjny majonez powstaje z trzech składników - żółtek jaj, oleju roślinnego oraz przypraw, alternatywą dla niego może być majonez wegański. Majonez roślinny jest lżejszy, mniej kaloryczny, a równie smaczny i możesz go przygotować na kilka sposobów.

Majonez wegański - przepis

Wege majonez to idealna opcja dla każdego, kto uwielbia smak tradycyjnego majonezu, ale z jakiegoś powodu nie chce lub nie może jeść go na co dzień. Konsystencja i walory smakowe roślinnego majonezu są niemal identyczne i możesz go w kilka chwil przygotować samodzielnie w domu. Podstawą każdego majonezu jest tłuszcz, majonez wegański stworzysz, łącząc w odpowiednich proporcjach olej roślinny z kilkoma dodatkowymi składnikami. Z pomocą ulubionych przypraw możesz nadać mu unikalnego smaku i wyglądu.

Majonez sojowy

Jednym z pomysłów na roślinny majonez jest ten z mleka sojowego, które doskonale zastąpi żółtka jaj. Do przygotowania go potrzebujesz:

  • 1/2 szklanki mleka sojowego
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki octu
  • szczyptę soli
  • odrobinę pieprzu

Aby majonez miał odpowiednią konsystencję, najpierw ubij mleko w wysokim naczyniu do momentu pojawienia się piany, później dodaj ocet oraz musztardę o ubijaj przez kolejne kilka minut, na koniec wlewaj powoli olej, cały czas miksując majonez. Gdy całość odpowiednio zgęstnieje, możesz doprawić swój majonez solą i pieprzem. Smak majonezu sojowego świetnie komponuje się z pieczywem i warzywami, więc sprawdzi się jako dodatek do kanapek, sałatek, a nawet do burgerów.

Majonez z ciecierzycy

Kolejnym sposobem na roślinny majonez jest wykorzystanie ciecierzycy - smacznej, sycącej i bogatej w białko. Jeśli używasz suszonej ciecierzycy, musi być wcześniej namoczona i ugotowana, ale możesz też wykorzystać tę ze słoika lub z puszki. Żeby zrobić majonez z ciecierzycy, przygotuj:

  • ok. 400 gramów ciecierzycy wraz z aquafabą
  • 1 szklankę oleju roślinnego
  • 1 łyżeczkę octu
  • 1 łyżeczkę musztardy
  • szczyptę soli i pieprzu

Majonez przygotujesz w kilkanaście minut, najpierw miksuj przez kilka minut bazę, czyli ciecierzycę z aquafabą, później dodaj ocet i musztardę, a na koniec wlewaj cienkim strumieniem olej, nie przerywając ubijania. Gotowy majonez można doprawić, przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce, gdzie nabierze odpowiedniej konsystencji. Majonez z ciecierzycy możesz używać jak hummus - na kanapki lub jako dip do kruchego pieczywa czy świeżych warzyw.

Majonez ze słonecznika

Majonez wege przygotujesz również na bazie słonecznika i z nieco mniejszym dodatkiem oleju - ziarna słonecznika same w sobie mają już sporo tłuszczu. Aby przygotować majonez ze słonecznika, sięgnij po:

  • 150 gramów łuskanych ziaren słonecznika
  • 150 ml wody
  • 150 gramów oleju
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Podobnie jak w poprzednich propozycjach, najpierw zblenduj podstawę majonezu, czyli w tym przypadku słonecznik z dodatkiem wody - dla ułatwienia możesz zmielić najpierw suche ziarna lub wcześniej je namoczyć. Po kilku minutach, gdy masa stanie się gładka i puszysta dodaj do niej musztardę oraz sok z cytryny, następnie dolewaj powoli olej, ciągle bijając. Na sam koniec dopraw majonez wedle gustu solą i pieprzem. Majonez ze słonecznika jest doskonałym dodatkiem do wędlin i wspaniale podkreśla smak pełnoziarnistego pieczywa.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Przydatne wskazówki

  • Majonez bez jaj różni się nieco barwą od tego tradycyjnego, aby nadać mu złocistego koloru, dodaj na koniec ubijania odrobinę kurkumy.
  • Można nieco ograniczyć kaloryczność majonezu, dodając mniejszą ilość oleju, jednak majonez będzie wtedy nieco rzadszy - to olej odpowiada za jego puszystość.
  • Wszystkie składniki powinni mieć pokojową temperaturę, zapobiegnie to zwarzeniu majonezu. Jeśli mimo wszystko coś pójdzie nie tak, na zwarzony majonez jest ratunek - wystarczy zanurzyć naczynie w garnku z wrzącą wodą i ubijać masę do momentu, aż nabierze właściwej konsystencji.

Polecane przepisy

Chrupiące kotlety z boczniaków

Chrupiące kotlety z boczniaków

11 min Łatwy
Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

47 min Łatwy
Gołąbki wegetariańskie z kaszą jaglaną i pieczarkami

Gołąbki wegetariańskie z kaszą jaglaną i pieczarkami

1 godz 15 min Łatwy
Ramen z miso i masłem orzechowym

Ramen z miso i masłem orzechowym

30 min Średni
Wegetariańskie pulpety z czerwonym sosem

Wegetariańskie pulpety z czerwonym sosem

50 min Łatwy
Kotlety z groszku, sera feta i mięty z sosem aioli

Kotlety z groszku, sera feta i mięty z sosem aioli

20 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak zrobić wegańską śmietanę? ZwZ WINIARY
Jak zrobić wegańską śmietanę?
Wegańskie grillowanie — pomysły na grilla bez mięsa
Wegańskie grillowanie — pomysły na grilla bez mięsa
Wegańskie pasty kanapkowe - pomysły
Wegańskie pasty kanapkowe - pomysły
Jak zrobić wegańskie mielone?
Jak zrobić wegańskie mielone?
Wegetarianska lasagne wyjęta z piekarnika
5 pysznych przepisów wegetariańskich
5 przepisów na bezglutenowe desery
5 przepisów na bezglutenowe desery
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu