Wege majonez to idealna opcja dla każdego, kto uwielbia smak tradycyjnego majonezu, ale z jakiegoś powodu nie chce lub nie może jeść go na co dzień. Konsystencja i walory smakowe roślinnego majonezu są niemal identyczne i możesz go w kilka chwil przygotować samodzielnie w domu. Podstawą każdego majonezu jest tłuszcz, majonez wegański stworzysz, łącząc w odpowiednich proporcjach olej roślinny z kilkoma dodatkowymi składnikami. Z pomocą ulubionych przypraw możesz nadać mu unikalnego smaku i wyglądu.
Jednym z pomysłów na roślinny majonez jest ten z mleka sojowego, które doskonale zastąpi żółtka jaj. Do przygotowania go potrzebujesz:
Aby majonez miał odpowiednią konsystencję, najpierw ubij mleko w wysokim naczyniu do momentu pojawienia się piany, później dodaj ocet oraz musztardę o ubijaj przez kolejne kilka minut, na koniec wlewaj powoli olej, cały czas miksując majonez. Gdy całość odpowiednio zgęstnieje, możesz doprawić swój majonez solą i pieprzem. Smak majonezu sojowego świetnie komponuje się z pieczywem i warzywami, więc sprawdzi się jako dodatek do kanapek, sałatek, a nawet do burgerów.
Kolejnym sposobem na roślinny majonez jest wykorzystanie ciecierzycy - smacznej, sycącej i bogatej w białko. Jeśli używasz suszonej ciecierzycy, musi być wcześniej namoczona i ugotowana, ale możesz też wykorzystać tę ze słoika lub z puszki. Żeby zrobić majonez z ciecierzycy, przygotuj:
Majonez przygotujesz w kilkanaście minut, najpierw miksuj przez kilka minut bazę, czyli ciecierzycę z aquafabą, później dodaj ocet i musztardę, a na koniec wlewaj cienkim strumieniem olej, nie przerywając ubijania. Gotowy majonez można doprawić, przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce, gdzie nabierze odpowiedniej konsystencji. Majonez z ciecierzycy możesz używać jak hummus - na kanapki lub jako dip do kruchego pieczywa czy świeżych warzyw.
Majonez wege przygotujesz również na bazie słonecznika i z nieco mniejszym dodatkiem oleju - ziarna słonecznika same w sobie mają już sporo tłuszczu. Aby przygotować majonez ze słonecznika, sięgnij po:
Podobnie jak w poprzednich propozycjach, najpierw zblenduj podstawę majonezu, czyli w tym przypadku słonecznik z dodatkiem wody - dla ułatwienia możesz zmielić najpierw suche ziarna lub wcześniej je namoczyć. Po kilku minutach, gdy masa stanie się gładka i puszysta dodaj do niej musztardę oraz sok z cytryny, następnie dolewaj powoli olej, ciągle bijając. Na sam koniec dopraw majonez wedle gustu solą i pieprzem. Majonez ze słonecznika jest doskonałym dodatkiem do wędlin i wspaniale podkreśla smak pełnoziarnistego pieczywa.
Przydatne wskazówki