W trakcie grillowania ważne są produkty, które pragniemy przyrządzić. Dlatego warto poznać przepis na lekkostrawne danie z grilla. Uwagę należy także zwrócić na samo urządzenie, na którym grillujemy. Najlepszymi propozycjami są grill elektryczny i grill gazowy, które umożliwiają przygotowanie smacznych i zdrowych potraw. Warto zauważyć, że w trakcie tradycyjnego grillowania ściekający tłuszcz wchodzi w reakcję z rozżarzonym węglem. W efekcie czego powstają toksyczne substancje, które osadzają się na potrawach.
Prawidłowe grillowanie wymaga uwagi, ponieważ warzywa i mięso nie mogą zbyt mocno zbrązowieć. Ciekawą propozycją są aluminiowe tacki oraz folia ochronna, które znacząco ułatwiają przygotowywanie warzyw oraz ryb. W tym przypadku również należy zachować czujność, gdyż kwaśne substancje reagują z aluminium. Dlatego rybę bezpośrednio przed podaniem warto skropić cytryną. Można również pominąć ocet lub cytrynę w marynacie do mięsa, gdy planujemy użyć aluminiowej tacki.
Lekkie dania na grilla to sprawdzone przepisy dla osób, które dbają o sylwetkę i pragną odmiany. Grillowanie większości z nas kojarzy się z kiełbasą, karkówką i innymi, dość ciężkimi potrawami. Dlatego też warto przekonać się, jak wiele produktów nadaje się do grillowania. Godną uwagi propozycją są z pewnością ryby, które należy grillować w całości. Pozostawiona skóra chroni smaczne i delikatne mięso przed szkodliwymi substancjami, jakie czasem pojawiają się w trakcie grillowania.
Rybę przed grillowaniem należy oczyścić, osuszyć i przyprawić. Ciekawą propozycją są gotowe mieszanki przypraw, które przygotowane są z myślą o daniach rybnych. Ryby można też przyprawić samodzielnie, wybierając klasyczne przyprawy, jak czarny pieprz i świeże zioła. Następnie umieścić w folii aluminiowej lub w specjalnym uchwycie do ryb. Gotową lekką potrawę z grilla doprawić można, wykorzystując sól oraz sok z cytryny.
Kolejne lekkostrawne pomysły na grilla to dania przygotowane z drobiu, mianowicie kurczaka lub indyka. Mięso pozbawione jest skóry, dlatego najlepiej zamarynować je w dużej ilości tłuszczu i świeżych ziół, które pozwalają wykonać smaczne i zdrowe potrawy z grilla. Świetnie sprawdzi się między innymi pierś z indyka lub kurczaka, polędwiczki, a także sznycle z indyka.
W czasie grillowania często sięga się również po warzywa, które doskonale sprawdzą się jako dodatek do wcześniej przygotowanych mięs i ryb. Na grilla polecane są głównie: cukinie, bakłażany, cebula, szparagi, papryka oraz bataty. Godną uwagi propozycją są także boczniaki i pieczarki. Lekka przekąska na grilla to między innymi szaszłyki wykonane z warzyw. Sprawdzonym dodatkiem do tej potrawy jest ser typu halloumi, krewetki, oscypek, tofu i oczywiście mięso.
Dobrym dodatkiem do potraw z grilla są sałatki przygotowane ze świeżych i sezonowych warzyw oraz owoców. Pragnąc przygotować tego typu sałatkę najlepiej wybrać produkty, takie jak: sałatę, pomidora, ogórka, cebulę lub dymkę. Winogrona, śliwki lub owoce granatu w efektowny sposób podkreślą smak świeżej sałatki. Jej zwieńczeniem jest delikatny dressing ze świeżych ziół oraz zdrowego oleju.