Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Lekkie dania z grilla – lekkostrawne pomysły na majówkę

Lekkie dania z grilla – lekkostrawne pomysły na majówkę

Potrawy z grilla są smaczne i bardzo aromatyczne, zachęcają także do wspólnego biesiadowania na zewnątrz. Wielu osobom grillowanie kojarzy się z ciężkimi potrawami. Poznaj lekkie dania z grilla, które zachwycą smakiem! Zadbaj o zdrową i smukłą sylwetkę w trakcie ucztowania na świeżym powietrzu!

Grillowanie – co warto wiedzieć?

W trakcie grillowania ważne są produkty, które pragniemy przyrządzić. Dlatego warto poznać przepis na lekkostrawne danie z grilla. Uwagę należy także zwrócić na samo urządzenie, na którym grillujemy. Najlepszymi propozycjami są grill elektryczny i grill gazowy, które umożliwiają przygotowanie smacznych i zdrowych potraw. Warto zauważyć, że w trakcie tradycyjnego grillowania ściekający tłuszcz wchodzi w reakcję z rozżarzonym węglem. W efekcie czego powstają toksyczne substancje, które osadzają się na potrawach. 

Prawidłowe grillowanie wymaga uwagi, ponieważ warzywa i mięso nie mogą zbyt mocno zbrązowieć. Ciekawą propozycją są aluminiowe tacki oraz folia ochronna, które znacząco ułatwiają przygotowywanie warzyw oraz ryb. W tym przypadku również należy zachować czujność, gdyż kwaśne substancje reagują z aluminium. Dlatego rybę bezpośrednio przed podaniem warto skropić cytryną. Można również pominąć ocet lub cytrynę w marynacie do mięsa, gdy planujemy użyć aluminiowej tacki.

Sprawdzone i lekkostrawne pomysły na grilla

Lekkie dania na grilla to sprawdzone przepisy dla osób, które dbają o sylwetkę i pragną odmiany. Grillowanie większości z nas kojarzy się z kiełbasą, karkówką i innymi, dość ciężkimi potrawami. Dlatego też warto przekonać się, jak wiele produktów nadaje się do grillowania. Godną uwagi propozycją są z pewnością ryby, które należy grillować w całości. Pozostawiona skóra chroni smaczne i delikatne mięso przed szkodliwymi substancjami, jakie czasem pojawiają się w trakcie grillowania. 

Rybę przed grillowaniem należy oczyścić, osuszyć i przyprawić. Ciekawą propozycją są gotowe mieszanki przypraw, które przygotowane są z myślą o daniach rybnych. Ryby można też przyprawić samodzielnie, wybierając klasyczne przyprawy, jak czarny pieprz i świeże zioła. Następnie umieścić w folii aluminiowej lub w specjalnym uchwycie do ryb. Gotową lekką potrawę z grilla doprawić można, wykorzystując sól oraz sok z cytryny. 

Kolejne lekkostrawne pomysły na grilla to dania przygotowane z drobiu, mianowicie kurczaka lub indyka. Mięso pozbawione jest skóry, dlatego najlepiej zamarynować je w dużej ilości tłuszczu i świeżych ziół, które pozwalają wykonać smaczne i zdrowe potrawy z grilla. Świetnie sprawdzi się między innymi pierś z indyka lub kurczaka, polędwiczki, a także sznycle z indyka.

Przekąski, które warto przyrządzić

W czasie grillowania często sięga się również po warzywa, które doskonale sprawdzą się jako dodatek do wcześniej przygotowanych mięs i ryb. Na grilla polecane są głównie: cukinie, bakłażany, cebula, szparagi, papryka oraz bataty. Godną uwagi propozycją są także boczniaki i pieczarki. Lekka przekąska na grilla to między innymi szaszłyki wykonane z warzyw. Sprawdzonym dodatkiem do tej potrawy jest ser typu halloumi, krewetki, oscypek, tofu i oczywiście mięso. 

Dobrym dodatkiem do potraw z grilla są sałatki przygotowane ze świeżych i sezonowych warzyw oraz owoców. Pragnąc przygotować tego typu sałatkę najlepiej wybrać produkty, takie jak: sałatę, pomidora, ogórka, cebulę lub dymkę. Winogrona, śliwki lub owoce granatu w efektowny sposób podkreślą smak świeżej sałatki. Jej zwieńczeniem jest delikatny dressing ze świeżych ziół oraz zdrowego oleju.

Polecane przepisy

Grillowana pierś z kurczaka w marynacie ze skórek z cytryny, rozmarynu i oliwy

Grillowana pierś z kurczaka w marynacie ze skórek z cytryny, rozmarynu i oliwy

58 min Łatwy
Szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw z sosem curry WINIARY

Szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw z sosem curry WINIARY

32 min Łatwy
Grillowane pakieciki z kurczakiem i warzywami

Grillowane pakieciki z kurczakiem i warzywami

44 min Łatwy
Pomidory z Grilla

Pomidory z Grilla

45 min Łatwy
Chrupiące przystawki z grilla

Chrupiące przystawki z grilla

54 min Łatwy
Sałatka grillowa

Sałatka grillowa

25 min Łatwy
Sałatka warzywna

Sałatka warzywna

30 min Łatwy
Zobacz więcej

Polecane artykuły

Wegańskie grillowanie — pomysły na grilla bez mięsa
Wegańskie grillowanie — pomysły na grilla bez mięsa
10 najlepszych sałatek na grilla!
10 najlepszych sałatek na grilla!
Grillowane owoce
Grillowane owoce
Zobacz więcej
Mistrzowie grilla newsletter

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu