Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jak zrobić meksykańskie nachosy? porady

Jak zrobić meksykańskie nachosy?

Kto z nas nie zna nachosów? Te małe, chrupiące trójkąciki z mąki kukurydzianej wywodzą się z kuchni meksykańskiej. Nachosy bez problemu znajdziesz w każdym sklepie, ale jeżeli zależy Ci na przygotowaniu zdrowszej wersji, spróbuj upiec tę przekąskę samodzielnie. W międzyczasie przygotuj prosty dip lub salsę, w której Ty i Twoi goście będziecie maczać domowe nachosy.

Najlepszy przepis na nachosy

Ciasto, z którego przygotujesz nachosy jak w kinie, jest banalnie proste w wykonaniu. Przepis na oryginalne meksykańskie nachosy zawiera zaledwie cztery składniki: mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, oliwę i gorącą wodę. Wystarczy, że połączysz ze sobą je wszystkie i dobrze wyrobisz powstałą masę. Możesz do tego użyć drewnianej łyżki lub skorzystać z pomocy robota kuchennego, który wymiesza ciasto z odpowiednią siłą. W zależności od Twoich upodobań, do wyrobionego ciasta możesz dodać także różnorodne przyprawy. Dla miłośników śródziemnomorskich smaków doskonale sprawdzi się oregano, kolendra, słodka papryka lub kumin. Jeżeli preferujesz pikantne przekąski, zdecyduj się na ostrą paprykę lub pieprz cayenne.

Wyrobione ciasto na nachosy musi odpocząć przez około piętnaście minut. Po tym czasie możesz podzielić masę na kilka części i każdą z nich cieniutko rozwałkować. Im ciasto jest cieńsze, tym lepiej. Gdzieniegdzie może nawet leciutko prześwitywać. Rozwałkowane placki na nachosy możesz pociąć na paski i podzielić nożem na trójkąty lub wykrawać szklanką kółka, dzieląc je na osiem części. Gotowe nachosy przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed umieszczeniem ich w piecu możesz posypać je odrobiną soli. Wystarczy kwadrans w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza i Ty oraz Twoi goście będziecie mogli pałaszować zdrowe i smakowite nachosy z piekarnika.

Klasyczne i niebanalne towarzystwo dla nachosów

Wiesz już, jak zrobić nachosy. Czas na poznanie kilku pomysłowych przepisów na niebanalne dania z nachosami, w których rozsmakują się Twoi domownicy. Najpopularniejszym sposobem jedzenia nachosów jest przygotowanie do nich kolorowych i smakowitych dipów, w których maczane są te chrupiące, kukurydziane trójkąciki. Przygotuj najlepiej dwa lub trzy różne sosy, aby każdy mógł znaleźć swój ulubiony. Jeżeli nie masz pomysłu na komponujące się dipy, wypróbuj następujące trio: klasyczny sos pomidorowy z cebulą i czosnkiem, proste guacamole z dojrzałego awokado z limonką, solą, pieprzem i chili oraz pikantny dip z mango, świeżą kolendrą i czerwoną cebulą.

Nachosy mogą posłużyć także jako składnik bardziej złożonego i pożywnego dania. W najprostszej wersji możesz przygotować nachosy z serem. Ułóż trójkąciki gęsto na blasze, posyp świeżo startym serem, skrop sosem pomidorowym i podpiecz do momentu, gdy ser się roztopi. Jeżeli zależy Ci na przygotowaniu bardziej złożonej potrawy, która sprawdzi się jako danie obiadowe, zaopatrz się dodatkowo w mielone mięso, czerwoną fasolę, dymkę, kolendrę, awokado i pomidory – świeże oraz z puszki. Mięso wraz z fasolą i pomidorami z puszki podduś na patelni i ułóż na spodzie z nachosów. Całość posyp startym cheddarem i zapiecz przez kwadrans w 180 stopniach Celsjusza. Nachosy zapiekane z serem i mięsem posyp pokrojonymi świeżymi pomidorami, awokado, cebulą dymką i posiekaną kolendrą. Mnogość smaków i aromatów sprawi, że odbędziesz kulinarną podróż do gorącego Meksyku!

Polecane przepisy

Zapiekane Nachos Grande na ostro

Zapiekane Nachos Grande na ostro

51 min Łatwy
Zupa meksykańska z nachosami

Zupa meksykańska z nachosami

1 godz 14 min Średni
Podudzia z kurczaka marynowane w maślance i salsie meksykańskiej

Podudzia z kurczaka marynowane w maślance i salsie meksykańskiej

1 godz 56 min Łatwy
Chipsy z tortilli do zupy meksykańskiej

Chipsy z tortilli do zupy meksykańskiej

20 min
Meksykańskie ceviche z tuńczyka

Meksykańskie ceviche z tuńczyka

16 min Łatwy
Tortille w czerwonej salsie (chilaquiles)

Tortille w czerwonej salsie (chilaquiles)

30 min Łatwy
Zobacz więcej

Polecane artykuły

Interesuje cię kuchnia meksykańska? Poznaj te potrawy
Interesuje cię kuchnia meksykańska? Poznaj te potrawy
Jak zwijać tortille? Poznaj sprawdzone sposoby
Jak zwijać tortille? Poznaj sprawdzone sposoby
5 pomysłów na dipy i salsy do nachosów
5 pomysłów na dipy i salsy do nachosów
Zobacz więcej
Zimne sosy Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu