Ciasto, z którego przygotujesz nachosy jak w kinie, jest banalnie proste w wykonaniu. Przepis na oryginalne meksykańskie nachosy zawiera zaledwie cztery składniki: mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, oliwę i gorącą wodę. Wystarczy, że połączysz ze sobą je wszystkie i dobrze wyrobisz powstałą masę. Możesz do tego użyć drewnianej łyżki lub skorzystać z pomocy robota kuchennego, który wymiesza ciasto z odpowiednią siłą. W zależności od Twoich upodobań, do wyrobionego ciasta możesz dodać także różnorodne przyprawy. Dla miłośników śródziemnomorskich smaków doskonale sprawdzi się oregano, kolendra, słodka papryka lub kumin. Jeżeli preferujesz pikantne przekąski, zdecyduj się na ostrą paprykę lub pieprz cayenne.
Wyrobione ciasto na nachosy musi odpocząć przez około piętnaście minut. Po tym czasie możesz podzielić masę na kilka części i każdą z nich cieniutko rozwałkować. Im ciasto jest cieńsze, tym lepiej. Gdzieniegdzie może nawet leciutko prześwitywać. Rozwałkowane placki na nachosy możesz pociąć na paski i podzielić nożem na trójkąty lub wykrawać szklanką kółka, dzieląc je na osiem części. Gotowe nachosy przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed umieszczeniem ich w piecu możesz posypać je odrobiną soli. Wystarczy kwadrans w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza i Ty oraz Twoi goście będziecie mogli pałaszować zdrowe i smakowite nachosy z piekarnika.
Wiesz już, jak zrobić nachosy. Czas na poznanie kilku pomysłowych przepisów na niebanalne dania z nachosami, w których rozsmakują się Twoi domownicy. Najpopularniejszym sposobem jedzenia nachosów jest przygotowanie do nich kolorowych i smakowitych dipów, w których maczane są te chrupiące, kukurydziane trójkąciki. Przygotuj najlepiej dwa lub trzy różne sosy, aby każdy mógł znaleźć swój ulubiony. Jeżeli nie masz pomysłu na komponujące się dipy, wypróbuj następujące trio: klasyczny sos pomidorowy z cebulą i czosnkiem, proste guacamole z dojrzałego awokado z limonką, solą, pieprzem i chili oraz pikantny dip z mango, świeżą kolendrą i czerwoną cebulą.
Nachosy mogą posłużyć także jako składnik bardziej złożonego i pożywnego dania. W najprostszej wersji możesz przygotować nachosy z serem. Ułóż trójkąciki gęsto na blasze, posyp świeżo startym serem, skrop sosem pomidorowym i podpiecz do momentu, gdy ser się roztopi. Jeżeli zależy Ci na przygotowaniu bardziej złożonej potrawy, która sprawdzi się jako danie obiadowe, zaopatrz się dodatkowo w mielone mięso, czerwoną fasolę, dymkę, kolendrę, awokado i pomidory – świeże oraz z puszki. Mięso wraz z fasolą i pomidorami z puszki podduś na patelni i ułóż na spodzie z nachosów. Całość posyp startym cheddarem i zapiecz przez kwadrans w 180 stopniach Celsjusza. Nachosy zapiekane z serem i mięsem posyp pokrojonymi świeżymi pomidorami, awokado, cebulą dymką i posiekaną kolendrą. Mnogość smaków i aromatów sprawi, że odbędziesz kulinarną podróż do gorącego Meksyku!