Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
5 pomysłów na dipy i salsy do nachosów porady

5 pomysłów na dipy i salsy do nachosów

Chrupiące przekąski z mąki kukurydzianej to jedne z bardziej popularnych dań serwowanych na imprezach bądź jadanych w domach przed telewizorami. Niestety bardzo często problem pojawia się, gdy trzeba dobrać do nich odpowiedni sos. Chcesz zaskoczyć znajomych pysznie przygotowanymi dipami i salsą? Przedstawiamy kilka sprawdzonych pomysłów.
Jagna klub banner desktop

Graj w Klubie Pomagania i Niemarnowania

Sprawdź

Klasyczna salsa do nachosów

Najpopularniejszym i niezawodnym dodatkiem do nachosów jest oczywiście domowa salsa. Jak zrobić salsę do nachosów? Robi się ją bardzo szybko z dostępnych w każdym sklepie produktów. Salsę można najpierw gotować przez ok. 15 min w rondelku, bądź połączyć wszystkie składniki bez poprzedniej obróbki termicznej. Jej bazowym składnikiem są pomidory — wystarczy puszka pomidorów bądź 3-4 świeże sztuki. Nie może również zabraknąć cebuli — najlepiej 2 szalotek bądź 1 czerwonej. Do tego 2-3 ząbki czosnku, 1/4 papryki zielonej oraz 1/4 papryki czerwonej. Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę, można też je zblendować. Na koniec dodajemy trochę świeżej kolendry, pieprz i sól do smaku. Przepis można dowolnie modyfikować w zależności od upodobań i rodzaju salsy do nachosów, jaką chcemy uzyskać.

Guacamole

Klasyczna wersja guacamole to rozgniecione widelcem awokado polane sokiem z limonki z dodatkiem soli i pieprzu. Warto zapamiętać, że na jedno awokado przypada około 1 łyżeczka soku z limonki, żeby nasz dip nie był zbyt kwaśny. Przepis ten można dowolnie modyfikować — nie zaszkodzi dodanie cebuli, czosnku, kolendry, a także papryczki chilli, jeśli będziemy chcieli uzyskać ostry, wyrazisty smak.

Czosnkowy dip do nachosów

Przygotowanie tego dipu jest bardzo szybkie i proste — wystarczy nam zaledwie kilka łyżek majonezu, śmietany lub jogurtu, sól, pieprz, no i oczywiście czosnek. W zależności od tego, ile sosu chcemy uzyskać, warto pamiętać, że na każdą łyżkę majonezu przypada łyżka śmietany lub jogurtu i około jeden ząbek czosnku, drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę (w zależności od tego, jak duży jest i jak bardzo czosnkowy dip chcemy otrzymać). Solą i pieprzem doprawiamy oczywiście wedle własnego uznania. Do sosu można dodać koperku lub majeranku.

Serowy dip do nachosów

To zdecydowanie najbardziej wymagający dip — ale za to jaki smaczny! Jak zrobić dip do nachosów? Potrzebujemy do niego 2 opakowania serka topionego (może być ementaler, gouda lub inny), pół szklanki mleka, a do zagęszczenia i wydobycia smaku najlepiej użyć kruchego sera typu cheddar (od pół do całej szklanki startego, w zależności od tego, jak gęsty chcemy mieć sos). Serek topiony należy rozdrobnić na mniejsze kawałki, włożyć do rozgrzanego rondelka, powoli zalewać mlekiem i mieszać bez przerwy tak, by nie powstały grudki. Następnie, gdy będziemy mieć już gładką masę, powoli dosypywać starty ser i ponowić proces mieszania na wolnym ogniu. Ten sos nie potrzebuje żadnych dodatkowych przypraw, ale pasuje do niego odrobina pieprzu, chilli bądź ziół prowansalskich.

Najszybszy dip na świecie

Nie masz ochoty ani pomysłu na żaden z powyższych przepisów na dipy do nachosów? Pamiętaj, że w swojej lodówce masz wszystko, czego tylko potrzebujesz i z najprostszych składników jesteś w stanie zrobić coś pysznego. Ten sos to nic innego, jak niezawodne połączenie ze sobą ketchupu i majonezu. Świetnie smakuje z drobno pokrojonymi warzywami, takimi jak ogórek kiszony/konserwowy czy cebula, stanowi także świetną bazę pod przyprawy — dodając meksykańskiej, uzyskamy zupełnie inny efekt niż dodając samej papryki w proszku.

Polecane przepisy

Tortille w czerwonej salsie (chilaquiles)

Tortille w czerwonej salsie (chilaquiles)

30 min Łatwy
Pomidorowa z salsą chili i nachos

Pomidorowa z salsą chili i nachos

25 min Łatwy
Guacamole - przepis

Guacamole - przepis

1 godz 5 min Łatwy
Sałatka Taco

Sałatka Taco

30 min Łatwy
Quesadilla ze słodkich ziemniaków z guacamole

Quesadilla ze słodkich ziemniaków z guacamole

30 min Średni
Podudzia z kurczaka marynowane w maślance i salsie meksykańskiej

Podudzia z kurczaka marynowane w maślance i salsie meksykańskiej

1 godz 56 min Łatwy
Zobacz więcej

Polecane artykuły

Interesuje cię kuchnia meksykańska? Poznaj te potrawy
Interesuje cię kuchnia meksykańska? Poznaj te potrawy
Łącz to, co lubisz z sosami WINIARY
Łącz to, co lubisz z sosami WINIARY
Jakie sosy pasują do grillowanych mięs? Sprawdź to! | Porady i inspiracje Winiary
Jakie sosy pasują do grillowanych mięs? Sprawdź to!
Zobacz więcej
Zimne sosy Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu