Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak sparzyć mak, żeby nie był gorzki? | Porady i inspiracje Winiary

Jak sparzyć mak, żeby nie był gorzki?

Mak od stuleci jest nieodzownym składnikiem wielu potraw tradycyjnej kuchni polskiej. Już nasze prababcie przygotowywały z niego przepyszne ciasta, torty czy znakomite kluseczki z jego dodatkiem. Święta bez potraw z maku nie byłyby tak cudownie nastrojowe, bo to właśnie słodka kutia czy makowiec nadają im niezwykłego smaku i aromatu. Jednak przed przygotowaniem potraw z makiem należy go odpowiednio przygotować. Jak to zrobić?

Wyjątkowy smak maku

Nasiona maku wyróżniają się niewielkim rozmiarem i szaro-błękitną barwą. Rosną i dojrzewają w makówkach, które z kolei są owocami niewielkiej jednorocznej rośliny, charakteryzującej się pięknymi kwiatami o delikatnych płatkach. Dobrze wysuszone ziarenka maku można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez długi czas i wykorzystać w dowolnej chwili do przygotowania wielu wspaniałych dań, a zwłaszcza wypieków oraz tortów. Efektownie wyglądające drobniutkie nasionka doskonale nadają się również do ozdoby np. pieczywa, rogali albo ciasteczek. Jednak prawdziwie wyjątkowy smak maku uzyskuje się dopiero po parzeniu oraz dodaniu odpowiednich przypraw. Warto wiec wiedzieć, jak sparzyć mak, żeby stanowił pyszny składnik wszelkich wypieków tj. ciasto z makiem i jabłkami lub ciasto z makiem i nutellą.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Po co i jak sparzyć mak?

Zanim mak stanie się składnikiem pysznego makowca czy masy tortowej musi zostać wcześniej wyparzony. Po obróbce termicznej straci swoją goryczkę, równocześnie nabierając wilgoci, dzięki czemu będzie go łatwiej zmielić i utworzyć z niego jednolitą masę. Mak zazwyczaj parzymy w wodzie albo w mleku. Wybór płynu zależy od tego, do jakiej potrawy zamierzamy go zastosować. Do przygotowania masy makowej na strucle, drożdżowce i babki lepiej użyć mleka. Jeśli do ciasta dodajemy nie mielone nasionka, lepiej by były wyparzone w samej wodzie. Aby wydobyć z nasion więcej smaku lub nadać im bardziej konkretnego aromatu, pod koniec parzenia można dodać odrobinę wanilii, czy kilka kropelek aromatu np. migdałowego.

A jak parzyć mak? Przede wszystkim najpierw należy go dobrze wypłukać. Możemy przesypać ziarenka na bardzo drobne sitko i przelać chłodną wodą. Jeśli nie mamy odpowiednio gęstego cedzaka, możemy do tego celu wykorzystać gazę. Mak można także zalać w garnku wodą, wymieszać i zlać wodę z wierzchu, gdy nasiona opadną na dno,

Umyte ziarna umieszczamy w garnku i zalewamy wrzącą wodą lub mlekiem. Najlepiej zastosować następujące proporcje: 2 garnuszki płynu na 1 garnuszek maku. Ziarenka gotujemy na małym ogniu przez około 20-30 minut, często mieszając, by się nie przypalił. Gotowy mak odsączamy na sitku.

Jak sparzyć mak na masę makową?

Masa makowa używana do ciast nie powinna być sypka, lecz nieco wilgotna i dość zwarta. Wtedy mamy gwarancję, że np. makowiec po ukrojeniu nie będzie się rozpadał. Przygotowanie maku na masę według przepisu naszych babć jest nieco bardziej czasochłonne, ale za to daje wspaniałe rezultaty. Umyte nasiona wsypujemy do garnka z gorącym mlekiem i gotujemy około 5-8 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Następnie garnek należy odstawić w ciepłe miejsce, przykryć pokrywką i pozostawić na około 4 godziny. Przez ten czas mak zdąży napęcznieć i zmięknąć.

Odsączone ziarna mielimy dwukrotnie przez najdrobniejsze sitko maszynki. Do tradycyjnej masy makowej wsypuje się posiekane orzechy włoskie, rodzynki, starte jabłko winne, skórkę z cytryny oraz aromat migdałowy. Odpowiednią gęstość masy zapewni dodanie piany z białek, trochę miodu i roztopionego, ostudzonego masła. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników mamy gotową klasyczną masę makową, idealnie nadającą się do przygotowania różnorodnych wypieków: wybornego makowca, aromatycznej gwiazdy drożdżowej, klasycznego sernika z makiem, efektownie wyglądającej babki czy delikatnych i rozpływających się w ustach bułeczek.

Polecane artykuły

przygotowywanie makowca
Makowiec pęka podczas pieczenia. Dlaczego?
Chleby i bułeczki wielkanocne | Porady i inspiracje Winiary
Chleby i bułeczki wielkanocne
mak
Czym doprawić mak w makowcu?
jak odświeżyć bułki
Drugie życie czerstwych bułek – jak odświeżyć bułki?
Jak zrobić zakwas na chleb?
Jak zrobić zakwas na chleb?
Mak
Mak jest twardy. Co z tym zrobić?
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu