Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Jak przyrządzić kanie? Sprawdź nasze inspiracje! | Porady i inspiracje Winiary

Jak przyrządzić kanie? Sprawdź nasze inspiracje!

Popularne kanie to grzyby, które mogą stanowić zarówno pyszną przekąskę, jak i danie obiadowe w towarzystwie ziemniaków i surówki. Sprawdza się także jako wegetariańska alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych. Jak przyrządzić kanie, aby wydobyć ich znakomity smak?

Jak zrobić kanie w panierce? Przepis podstawowy

Kania to grzyb, który niedoświadczeni grzybiarze mogą pomylić z trującym muchomorem sromotnikowym, dlatego dla bezpieczeństwa, warto kupować kanie na lokalnym bazarku od zaufanych dostawców. Przepis jest bardzo prosty i nie powinien sprawić nikomu problemu. Jak zrobić kanie? Będziemy potrzebowali dosłownie kilku składników, czyli kapeluszy kani, jajek, bułki tartej, soli i pieprzu do smaku. W pierwszej kolejności należy oczyścić grzyby szczoteczką i opłukać w zimnej wodzie. Przed smażeniem suszymy na ręczniku papierowym. W tym czasie wbijamy jajka do miseczki, łączymy z przyprawami i mieszamy. Kanie obtaczamy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na złoty kolor. To proste! Można również kupić więcej grzybów i zamrozić je z zamiarem późniejszego przygotowania.

Jak przyrządzić kanie w cieście naleśnikowym?

Istnieje jeszcze inny sposób na przygotowanie grzybów – tym razem w cieście naleśnikowym. Jak przyrządzić kanie? Należy przygotować następujące składniki: 4 kapelusze kani, 1 szklanka mąki pszennej, 300 ml mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól i pieprz. W przypadku tego przepisu trzeba dzień wcześniej namoczyć oczyszczone kanie w mleku. Kolejnego dnia możemy przystąpić do przygotowywania ciasta naleśnikowego. Jajka łączymy z mlekiem, w którym moczyły się kanie, mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami do smaku. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, aby nie spływało z kapeluszy. Teraz wystarczy usmażyć kanie na złoty kolor i gotowe!

Kanie w panierce naleśnikowo-grzybowej

Kanie w panierce można nieco wzbogacić o farsz z dyni hakkaido, makaron łezki i paprykę. Jak zrobić kanie w tej wersji? Kania to grzyb, który doskonale komponuje się ze smażony warzywami. Wystarczy tylko obrać dynię, pokroić na małe kawałki i podsmażyć z niewielką ilością wody, aby zmiękła. Paprykę kroimy na mniejsze części, podsmażamy razem z dynią. Pod koniec smażenia dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Makaron łezki gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. A teraz czas na sos grzybowy, którym polejemy kanie. Warto użyć gotowego sosu grzybowego – danie będzie jeszcze lepsze i bardziej aromatyczne. Na koniec nakładamy farsz na kanie, polewamy sosem i posypujemy parmezanem.

Pomysłów na kanie jest mnóstwo i nie ograniczają się jedynie do smażonej wersji tych grzybów. Można je dusić w sosie własnym, przygotowywać przetwory w zalewie, dodawać do makaronu z sosem grzybowym, a także przyrządzać z ich udziałem pyszne zapiekanki makaronowe lub ziemniaczane. Wegetarianie z pewnością docenią kanie. Grzyby są uniwersalnym składnikiem wielu potraw, szczególnie kiedy mamy ochotę na wegetariański obiad lub przystawkę.

Polecane artykuły

Jakie są rodzaje grzybów?
Jakie są rodzaje grzybów?
Jak suszyć i przechowywać grzyby na zimę? Suszenie tradycyjne i w piekarniku
Jak suszyć i przechowywać grzyby na zimę? Suszenie tradycyjne i w piekarniku
Jakie są rodzaje grzybów?
Jakie są rodzaje grzybów?
Piasek w zupie grzybowej – jak się go pozbyć?
Piasek w zupie grzybowej – jak się go pozbyć?
Jakie grzyby dodać do zupy grzybowej?
Jakie grzyby dodać do zupy grzybowej?
Jakie grzyby najlepiej suszyć?
Jakie grzyby najlepiej suszyć?
Jak mrozić grzyby?
Jak mrozić grzyby?
Jak przechowywać grzyby?
Jak przechowywać grzyby?
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu