Zastanawiając się jak przechowywać ser, warto na początku podkreślić, by nie kupować go "na zapas". Sery - niestety - mają tendencję do twardnienia, szczególnie jeśli nie są odpowiednio przechowywane. Wówczas nie nadają się one do spożycia, a my będziemy musieli je po prostu wyrzucić. Pamiętajmy, że ser smakuje najlepiej, gdy jest świeży i dopiero co wyjęty z opakowania. Jednak jego przechowywanie również jest możliwe. Kluczową kwestią okazuje się tu odpowiednia temperatura. Warto mieć na uwadze to, że sery najlepiej czują się w momencie, kiedy zapewnimy im temperaturę rzędu 4 - 6 stopni Celsjusza. Uwzględnijmy jednak konkretny gatunek sera i jego wymagania. Dla przykładu sery twarde i półtwarde będą wymagały temperatury rzędu 6 - 8 stopni Celsjusza.
Lodówka bez wątpienia jest jednym z najpopularniejszych miejsc, w których przechowujemy sery. Jednocześnie musimy uwzględnić fakt, że w lodówce nie mamy możliwości precyzyjnej regulacji temperatury. Wobec tego pojawia się pytanie, jak przechowywać ser w lodówce, by zachować jego świeżość? Otóż kluczem do sukcesu staje się odpowiednie opakowanie!
Sery z rodzaju twardych i półtwardych o wiele lepiej czują się w nieco wyższych temperaturach, które ciężko będzie zagwarantować w lodówce. Niestety, ale w tym wypadku konieczne będzie odpowiednie zapakowanie tego przysmaku. Tak więc jak przechowywać sery w lodówce z gatunków twardych i półtwardych? Otóż najlepiej będzie owinąć je delikatnie wilgotnym ręcznikiem lub bawełnianą ściereczką. Dzięki temu zachowają one świeżość na znacznie dłuższy czas.
Ser pleśniowe powinniśmy składować w lodówce w oryginalnych opakowaniach. Wynika to nie tylko z faktu zachowania ich świeżości, ale także z konieczności ograniczenia rozprzestrzeniania się ich specyficznego zapachu.
Sery miękkie takie jak np. mozzarella czy feta możemy przechowywać w lodówce w oryginalnym opakowaniu do momentu ich otwarcia. Pamiętajmy, że wymagają one stałego dostępu do wilgoci, gdyż w przeciwnym wypadku mogą po prostu wyschnąć. Po otwarciu, możemy przelać wodę do plastikowego pojemnika, a następnie umieścić w nich niewykorzystane kawałki miękkiego sera. W takich warunkach można je przechowywać do pięciu dni.
Przechowując sery w lodówce ważna jest nie tylko temperatura, ale także i miejsce ich składowania. Zastanawiając się jak przechowywać sery - miękkie i twarde - w lodówce, warto uwzględnić ich intensywny zapach. Najlepiej więc będzie, jeśli sery będą składowane na osobnych półkach lub kieszeniach, z dala od innych produktów spożywczych. W ten prosty sposób możemy uniknąć nieprzyjemnego mieszania się smaków oraz aromatów. Pamiętajmy także, że sery nie powinny stykać się z nieumytymi warzywami i owocami, co może doprowadzić do ich kontaminacji i całkowitego zepsucia.
Do przechowywania serów typu feta czy mozzarella, możemy użyć domowej solanki. Jak ją zrobić? Wystarczy dodać 80 g soli na każdy litr wody i stworzyć roztwór. Do tak powstałej solanki wkładamy ser i przechowujemy go w zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu.