Dynia jest rośliną jednoroczną pochodzącą ze strefy klimatu gorącego i ciepłego Ameryki. Ze względu na swoje walory zdrowotne i szerokie zastosowanie w kuchni, uprawiana jest obecnie niemal na całym świecie. Ta popularna roślina charakteryzuje się długimi płożącymi łodygami z wąsami czepnymi. Pomiędzy rozłożystymi liśćmi wyrastają jadalne owoce dyni, które z botanicznego punktu widzenia nazywane są… jagodami. Mimo, że dynia dość często zaliczana jest do owoców, w kulturze mocno zakorzeniła się jako warzywo i w takim właśnie dziale sklepowym możemy ją znaleźć.
Wewnątrz dyni jadalnej znajdują się płaskie pestki pokryte niejadalną twardą skórką. Nasiona, zarówno świeże jak i suszone, po obraniu mogą być pyszną przekąską. Warto tłuste chipsy lub słodkie batony zastąpić garstką dyniowych pestek, które są sycące i zawierają wiele cennych składników.
Najszersze zastosowanie w kuchni ma znajdujący się tuż pod twardą skórą miąższ. W jadalnych odmianach ma on zazwyczaj mocno pomarańczowy kolor, dzięki czemu potrawy przygotowywane na bazie dyni często wyróżniają się intensywnymi barwami. Miąższ ma delikatny, słodkawy smak, co sprawia, że nadaje się on do przygotowania zarówno wytrawnych potraw, jak i różnorodnych deserów.
A co można zrobić z dyni? Jedną z najpopularniejszych potraw jest zupa krem, często przygotowywana w sezonie jesienno-zimowym. Jest gęsta, sycąca, niezwykle aromatyczna i działa rozgrzewająco, dzięki dodaniu gałki muszkatołowej lub imbiru. W słodszej wersji smak zupy podkreślają pomarańcze, miód lub mleko kokosowe. Do takiego kremu można dodać prażone nasiona dyni i słonecznika, ptysie, kleks śmietany lub posiekaną natkę pietruszki.
Miąższ dyni jest częstym składnikiem dań jednogarnkowych. Gulasz, kurczak w sosie curry czy zapiekanka warzywna, nabiorą koloru i smaku, gdy doda się do nich intensywnie pomarańczowe kostki miąższu. Z kolei dynia utarta na grube wiórki jest świetną bazą do dyniowych placuszków, albo dodatkiem do tradycyjnych placków ziemniaczanych, które podane z gulaszem albo sosem musztardowo-paprykowym są prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Delikatny smak dyni sprawia, że jest ona częstym składnikiem deserów i słodkich potraw. Z ugotowanego, a następnie zmiksowanego miąższu oraz innych dodatków, w krótkim czasie stworzymy takie apetyczne potrawy, np. kopytka, pierożki lub puszyste racuszki. Dyniowe puree jest także składnikiem znakomitych wypieków – babek, bułeczek, tart, ciasta na Halloween, a nawet aromatycznego piernika. Ugotowaną i zmiksowaną dynię można również przełożyć do słoików, zawekować i przechowywać w spiżarni przez całą zimę.
Z kremowego miąższu dyni możemy przygotować wyjątkowe zapasy na zimę. Konfitury i dżemy dyniowe urzekają słodkością i delikatnym smakiem. Dynie można także łączyć z innymi owocami (jabłkami, pomarańczami, pigwą), tworząc w ten sposób nowe, oryginalne smaki. Konfitury dyniowe idealnie pasują do świeżego chrupiącego pieczywa, naleśników, placuszków i różnych wypieków.
Dynie, w zależności od gatunku, różnią się od siebie rozmiarami, kształtem i kolorem skórki. Niektóre odmiany uprawiane są specjalnie do celów ozdobnych. Są to zazwyczaj małe dynie, często o fantazyjnych kształtach i wielokolorowych skórkach. Można z nich przygotować piękne, typowo jesienne dekoracje. Z kolei duże, symetryczne dynie, po wydrążeniu miąższu, wycięciu wzorów i włożeniu do środka świeczki, szybko zamienią się w nastrojowy lampion np. na Halloween!