Oryginalny chutney pochodzi z kuchni indyjskiej. Jednak również w Polsce cieszy się on sporym zainteresowaniem. Za jego pomocą można bowiem podkreślić smak wielu potraw. Sos tworzony na bazie świeżych owoców, warzyw oraz intensywnych przypraw, pozwala w interesujący sposób urozmaicić nawet najprostsze potrawy. Jednocześnie w kwestii jego przygotowania można pozwolić sobie na sporą różnorodność. Jako składniki zastosować można bowiem między innymi miód, rodzynki, daktyle, przyprawy korzenne, sproszkowaną paprykę, imbir, chili lub miętę. Wszystko uzależnione jest od indywidualnych preferencji smakowych. W takim razie jak zrobić domowy chutney? Jakie składniki można wykorzystać oraz czy proces ten jest czasochłonny?
Poszczególne propozycje na chutney powinny być rozpatrywane pod kątem dania, do którego wykorzystany będzie sos. Sporą popularnością cieszy się na przykład domowy chutney z cebuli, który świetnie sprawdza się przede wszystkim do dań z grilla lub burgerów. W celu przygotowania sosu należy w garnku z oliwą zeszklić cebulę, dodając również papryczkę, liść laurowy, wino, cukier, ocet i przyprawy. Cały proces trwa około 90 minut. Kiedy cebula zmięknie, a wino odparuje, wówczas gotowy chutney przelewa się do słoików i pozostawia do ostygnięcia.
Można jednak zdecydować się również na mniej tradycyjne rozwiązanie. Dla miłośników słodszych smaków ciekawą propozycją okazuje się zastosowanie owoców, w tym mango. Jak zrobić chutney w słodkiej wersji? W tym celu wykorzystać należy pomidory, cebulę oraz mango, które trzeba pokroić w kostkę. Na patelni z oliwą warto podsmażyć gorczycę z kolendrą, dodać imbir i cebulę, całość smażyć aż do momentu jej zeszklenia. Kolejnym etapem będzie uzupełnienie składników o mango, pomidory, sól i ocet. Po około 10 minutach należy dodać cukier i trzymać całość na wolnym ogniu około 40 minut. W rezultacie uzyskuje się sos chutney o bardzo interesującym, słodkim i jednocześnie lekko pikantnym smaku.
Ciekawe będzie także połączenie z gruszką. Oprócz gruszki do wykonania sosu należy wykorzystać posiekaną cebulę i morele oraz drobno starty imbir. Cebulę należy zeszklić na patelni, a następnie dodać pozostałe składniki oraz przyprawy i dusić całość pod przykryciem. Uzyskany smak zachwyca swoją oryginalnością i z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom niecodziennych rozwiązań.
Propozycji na chutney jest naprawdę wiele. Warto wykorzystywać sezonowe owoce i warzywa, żeby wykonany przez nas sos był świeży i aromatyczny. Chutney stworzyć można z jabłek i czerwonego pieprzu, dyni lub też marchewki z dodatkiem oleju kokosowego. Warto odrobinę poeksperymentować i samodzielnie poszukać kompozycji smaków, które nam odpowiadają. Odkrywanie nowych przepisów może być bowiem kulinarną przygodą. Zaskocz swoich bliskich, serwując im do dań pyszny i aromatyczny chutney. Prostota i szybkość jego wykonania zachęcają do tworzenia swoich własnych smakowych kompozycji.