Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Domowy chutney — 3 smaczne przepisy

Domowy chutney — 3 smaczne przepisy

Przepis na domowy chutney może okazać się doskonałą propozycją, która zaskoczy wszystkich domowników lub zaproszonych na przyjęcie gości. Chutney stanowi gęsty sos, który sporządzany jest z warzyw i owoców. Swoją konsystencją przypomina on odrobinę dżem lub konfiturę. Doskonale sprawdza się zarówno w przypadku dań mięsnych, jak i wegańskich. Ogromną zaletą jest również fakt, iż ten pochodzący z kuchni indyjskiej sos, przygotowywać można na wiele sposobów. Sprawdzi się w wersji pikantnej oraz słodkiej. Poznaj inspirujące przepisy na domowy chutney.

Mieszanka smaków z indyjską tradycją

Oryginalny chutney pochodzi z kuchni indyjskiej. Jednak również w Polsce cieszy się on sporym zainteresowaniem. Za jego pomocą można bowiem podkreślić smak wielu potraw. Sos tworzony na bazie świeżych owoców, warzyw oraz intensywnych przypraw, pozwala w interesujący sposób urozmaicić nawet najprostsze potrawy. Jednocześnie w kwestii jego przygotowania można pozwolić sobie na sporą różnorodność. Jako składniki zastosować można bowiem między innymi miód, rodzynki, daktyle, przyprawy korzenne, sproszkowaną paprykę, imbir, chili lub miętę. Wszystko uzależnione jest od indywidualnych preferencji smakowych. W takim razie jak zrobić domowy chutney? Jakie składniki można wykorzystać oraz czy proces ten jest czasochłonny? 

Inspirujące przepisy na domowy chutney

Poszczególne propozycje na chutney powinny być rozpatrywane pod kątem dania, do którego wykorzystany będzie sos. Sporą popularnością cieszy się na przykład domowy chutney z cebuli, który świetnie sprawdza się przede wszystkim do dań z grilla lub burgerów. W celu przygotowania sosu należy w garnku z oliwą zeszklić cebulę, dodając również papryczkę, liść laurowy, wino, cukier, ocet i przyprawy. Cały proces trwa około 90 minut. Kiedy cebula zmięknie, a wino odparuje, wówczas gotowy chutney przelewa się do słoików i pozostawia do ostygnięcia. 

Można jednak zdecydować się również na mniej tradycyjne rozwiązanie. Dla miłośników słodszych smaków ciekawą propozycją okazuje się zastosowanie owoców, w tym mango. Jak zrobić chutney w słodkiej wersji? W tym celu wykorzystać należy pomidory, cebulę oraz mango, które trzeba pokroić w kostkę. Na patelni z oliwą warto podsmażyć gorczycę z kolendrą, dodać imbir i cebulę, całość smażyć aż do momentu jej zeszklenia. Kolejnym etapem będzie uzupełnienie składników o mango, pomidory, sól i ocet. Po około 10 minutach należy dodać cukier i trzymać całość na wolnym ogniu około 40 minut. W rezultacie uzyskuje się sos chutney o bardzo interesującym, słodkim i jednocześnie lekko pikantnym smaku. 

Ciekawe będzie także połączenie z gruszką. Oprócz gruszki do wykonania sosu należy wykorzystać posiekaną cebulę i morele oraz drobno starty imbir. Cebulę należy zeszklić na patelni, a następnie dodać pozostałe składniki oraz przyprawy i dusić całość pod przykryciem. Uzyskany smak zachwyca swoją oryginalnością i z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom niecodziennych rozwiązań.

Różnorodność w kuchni

Propozycji na chutney jest naprawdę wiele. Warto wykorzystywać sezonowe owoce i warzywa, żeby wykonany przez nas sos był świeży i aromatyczny. Chutney stworzyć można z jabłek i czerwonego pieprzu, dyni lub też marchewki z dodatkiem oleju kokosowego. Warto odrobinę poeksperymentować i samodzielnie poszukać kompozycji smaków, które nam odpowiadają. Odkrywanie nowych przepisów może być bowiem kulinarną przygodą. Zaskocz swoich bliskich, serwując im do dań pyszny i aromatyczny chutney. Prostota i szybkość jego wykonania zachęcają do tworzenia swoich własnych smakowych kompozycji. 

Polecane przepisy

Szaszłyki z kurczaka z rabarbarowym sosem chutney

Szaszłyki z kurczaka z rabarbarowym sosem chutney

2 godz 50 min Łatwy
Pasztet drobiowy z galaretką

Pasztet drobiowy z galaretką

42 min Łatwy
Klopsiki szwedzkie

Klopsiki szwedzkie

1 godz 30 min Łatwy
Schab pieczony z żurawiną

Schab pieczony z żurawiną

3 godz 5 min Łatwy
Sos BBQ z suszoną śliwką

Sos BBQ z suszoną śliwką

30 min Łatwy
Filet z indyka w sosie żurawinowym

Filet z indyka w sosie żurawinowym

1 godz 21 min Łatwy
Pierś z indyka w boczku z morelami

Pierś z indyka w boczku z morelami

1 godz 28 min Łatwy
Zobacz więcej

Polecane artykuły

Jakie sosy pasują do grillowanych mięs? Sprawdź to!
Jakie sosy pasują do grillowanych mięs? Sprawdź to!
8 przepisów na proste szaszłyki z dodatkiem nowych sosów WINIARY
8 przepisów na proste szaszłyki z dodatkiem nowych sosów WINIARY
Jak zrobić domowy sos winegret do sałatki?
Jak zrobić domowy sos winegret do sałatki?
Zobacz więcej
Mistrzowie grilla newsletter

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz więcej
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu