Sposobów na konserwację żywności jest kilka. Różnią się one metodyką wykonania, uzyskanym smakiem końcowym i właściwościami odżywczymi. Należy wyróżnić między innymi:
Suszenie, mrożenie oraz przygotowywanie różnego rodzaju wędzonek i kiszonek, to interesujące sposoby konserwacji żywności. Stanowią one sprawdzone metody, które pozwalają zachować świeżość, smak i właściwości odżywcze przygotowywanych posiłków. Dzięki temu można korzystać z przetworów przygotowanych z produktów sezonowych, takich jak ogórki, wiśnie, truskawki lub jagody, które w okresie jesieni i zimy nie są już dostępne.
Przygotowywanie kiszonek i kwaszenie to nazwy, które odnoszą się do tego samego procesu. Jest nim zamiana cukru na kwas mlekowy. Metodą tą utrwala się wiele produktów sezonowych, jednak najpopularniejszymi kiszonymi warzywami są kapusta biała i ogórki. Warto również zauważyć, że można kisić także owoce — jabłka, gruszki, truskawki, winogrona i inne.
Mrożenie żywności to kolejny sposób, który jest jedną z częściej stosowanych metod. Jest to dość szybki i prosty sposób, który można wykorzystać w przypadku prawie każdego produktu. Mrozić można warzywa, owoce, wędliny, mięso, a nawet niektóre sery. Produkty mrożone można przechowywać dość długo, jednak produkty zawierające dużo wody w swoim składzie mogą zmienić swoje właściwości po rozmrożeniu.
Suszenie żywności to metoda, która wymaga czasu. W jej trakcie jedzenie pozbawiane jest znacznej ilości wody, dzięki czemu przedłuża się jego trwałość oraz zachowane zostają cenne właściwości odżywcze. Ciekawym sposobem suszenia, jest liofilizacja. To metoda, w której trakcie suszy się zamrożone wcześniej produkty.
Wędzić można wiele produktów, jednak najczęściej metodą tą konserwuje się: wędliny, sery, ryby oraz niektóre owoce. Sposób ten przedłuża trwałość jedzenia, jednocześnie nadaje mu charakterystyczny zapach, teksturę i smak. Wpływa na nie między innymi wykorzystane podczas trwania tego procesu drewno, ale również wybór odpowiedniej metody wędzenia — na ciepło lub zimno.
Konserwacja żywności to także przechowywanie w soli lub oleju, które znane są ludziom od dłuższego czasu. Sól jest naturalnym konserwantem, który blokuje rozwój drobnoustrojów. Produkt ten stosuje się głównie do konserwacji ryb, słoniny, mięsa, a także białego sera lub warzyw korzeniowych. Natomiast stosowanie oleju odcina dostęp powietrza do potrawy, dzięki czemu produkty spożywcze się nie psują. Olej stosuje się głównie do ziół, a także ryb i warzyw.
Pasteryzacja żywności jest również powszechnie stosowanym sposobem na konserwację produktów. Metoda ta jest niezwykle uniwersalna, ponieważ można wykorzystać ją w przypadku wielu rodzajów żywności. Pasteryzować można soki, przeciery, kompoty, dżemy i konfitury przygotowywane z warzyw i owoców. Sposób ten można wykorzystać także w przypadku domowego wyrobu wędlin, mianowicie kiełbasy w słoiku lub wątrobianki. Konserwacja żywności tym sposobem sprawdzi się także na co dzień, gdy gotuje się większą ilość dań obiadowych. Pasteryzować można leczo, bigos, zupy i wiele innych potraw.
Dzięki zastosowaniu metod konserwacji żywności można przedłużyć okres spożycia poszczególnych produktów. To świetny sposób, aby ograniczyć ilość niepotrzebnie wyrzucanego jedzenia. Poza tym różnego rodzaju kiszonki, które można wykonać niemal ze wszystkich owoców i warzyw, to nie tylko doskonały smak, ale także porcja zdrowia dla całej rodziny. Warto więc zapoznać się z prezentowanymi sposobami i wdrożyć je we własnej kuchni.