Absolutnym numerem jeden na tej liście jest pieczony pstrąg w ziołach, który nie jest zbyt skomplikowany do przygotowania. Zainteresowane osoby będą potrzebować następujących składników:
Sól zostanie skutecznie zastąpiona ziołami, które będą odpowiedzialne za nadanie rybie aromatu i smaku. Jak ją przygotować? Taki obiad bez soli wymaga dokładnego opłukania pstrąga oraz zamarynowania go przy pomocy ziół i przyprawy do ryb. Na rybie układa się pokrojoną papryczkę chili, czosnek oraz cytrynę. Pstrąga piecze się przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Można też pomyśleć o tym, aby lekko go naciąć i w powstałych szczelinach umieścić mieszankę ziół oraz cytrynę. Dzięki temu ryba będzie wyjątkowo smaczna i aromatyczna!
Dania obiadowe bez soli mają wielu zwolenników, a doskonałym przykładem w tej kategorii okaże się domowy gyros bez dodatku soli. Do jego przygotowania potrzebne będą następujące składniki:
Takie dania bez soli zasmakują zarówno młodym, jak i dużo starszym domownikom. Ich przygotowanie należy rozpocząć od pokrojenia piersi z kurczaka w cienkie plasterki, a następnie zamarynowania tych plasterków w oliwie, przyprawie do gyrosa oraz ulubionych ziołach, które będą doskonałym zamiennikiem dla soli. Mięso nakłuwa się na wykałaczki (zabezpieczone folią aluminiową) i umieszcza w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. To samo robi się z przekrojonymi ziemniakami. Gyros piecze się w piekarniku przez około 40-50 minut, warto to regularnie kontrolować, aby potrawę wyjąć w odpowiednim momencie. Danie można urozmaicić majonezem dekoracyjnym WINIARY i zjeść ze smakiem razem ze swoją rodziną lub znajomymi.
Potrawy bez soli pojawiają się również w kuchni azjatyckiej, która ma obecnie bardzo szerokie grono zagorzałych miłośników. Nic w tym dziwnego, ponieważ jest smaczna, aromatyczna i uniwersalna. Nie oznacza to jednak, że dania należące do kuchni azjatyckiej trzeba doprawiać solą, ponieważ można do tego wykorzystać zioła, przyprawy i owoce (majeranek, bazylia, szałwia, mięta, pietruszka, pieprz, ananas, mango). Wiele zależy oczywiście od preferencji kulinarnych poszczególnych użytkowników. Doskonałym przykładem na danie azjatyckie bez soli będzie ryż smażony po tajsku, do którego przygotowania potrzebne będą takie składniki, jak:
Nie da się ukryć, że przepisy bez soli są niezwykle zróżnicowane, a przygotowanie ryżu smażonego po tajsku bez soli rozpoczyna się od posiekania kolendry, czosnku, cebuli, limonki oraz marchewki. Następnie gotuje się ryż i blenduje orzechy. Kolejnym krokiem jest podsmażenie cebuli, chili, czosnku oraz marchewki. Później pozostaje dodać ananasa, ulubione przyprawy i zioła, orzechy i resztę składników. Całość należy dokładnie wymieszać i doprawić sosem rybnym oraz sojowym wraz z kolendrą. Ciekawą opcją jest też MAGGI przyprawa w płynie WINIARY.