Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Beza włoska - jak ją zrobić?

Beza włoska - jak ją zrobić?

Beza to jeden ze słodkich deserów, który stał się w Europie wyjątkowo popularny. Wiele osób jednak kojarzy wyłącznie bezę francuską, którą można dekorować inne wypieki, bądź spożywać bez zbędnych dodatków. Warto zauważyć, że cukiernicy ze słonecznej Italii zdecydowali się na przygotowanie własnego odpowiednika deseru spod wieży Eiffla. Beza włoska znacznie różni się od francuskiej, a także nie wymaga pieczenia. Jak więc możemy ją przygotować we własnym domu?

Beza włoska - co różni ją od francuskiej?

W przypadku bezy francuskiej, najważniejszym etapem przygotowania było ubicie białek z cukrem na sztywną pianę. Jednak w przypadku włoskiego odpowiednika tego deseru nie będzie to wystarczające. Można śmiało zauważyć, że to właśnie sposób przygotowania odróżnia od siebie obie bezy. W przypadku deseru ze słonecznej Italii kluczowym składnikiem okazuje się być dodatek gorącego syropu cukrowego. Co więcej, beza po włosku nie wymaga pieczenia. To dodatek gorącego syropu zaparza jajka do takiego stopnia, że są one gotowe do spożycia.

Beza po włosku - co będzie nam potrzebne do jej przygotowania?

Beza włoska - jak zrobić? To pytanie może pojawić się w głowie wielu miłośników tego słodkiego deseru. Na szczęście, samo przygotowanie tego smakołyku nie będzie zbyt skomplikowane. Zanim jednak zabierzemy się z ubijanie białek, musimy skompletować niezbędne składniki. Potrzebne nam będą między innymi:

  • jajka - precyzyjnie oddzielone białka od żółtek;
  • cukier;

Jak więc widać, beza po włosku nie należy do najbardziej wymagających dań. Jej przygotowanie nie powinno być dla nikogo z nas większym problemem!

Beza włoska - przepis

Beza włoska i przepis na ten deser wymaga od nas nieco dokładności. Tak naprawdę, kluczem do sukcesu jest oddzielenie białek od żółtek. Musimy zrobić to w sposób jak najbardziej precyzyjny, gdyż w przeciwnym razie nie uda się nam ubić puszystej piany. Warto również pamiętać o tym, że jajka muszą mieć temperaturę pokojową, więc warto wyjąć je z lodówki co najmniej godzinę przed przygotowaniem bezy.

 

Beza włoska - sposób przygotowania

Przygotowanie bezy po włosku może nam zająć dłuższą chwilę. Wbrew pozorom, nie musimy tego procesu rozpoczynać od ubijania białek. Najlepiej będzie, jeśli na początku zajmiemy się przygotowaniem gorącego syropu cukrowego. Wówczas musimy:

  • do niewielkiego rondelka wsypać 250 g drobnego cukru, a także wlać około 100 mililitrów wody;
  • całość doprowadzić do wrzenia - nie powinniśmy jednak mieszać rozpuszczającego się w wodzie cukru;
  • w momencie, kiedy na powierzchni syropu pojawią się bąble, można zdjąć go z palnika.

Kiedy gorący syrop cukrowy zacznie "bulgotać", możemy zająć się ubijaniem białek. Pamiętajmy jednak, by cały czas obserwować stan syropu - szczególnie jeśli w dalszym ciągu się on gotuje. Nie możemy doprowadzić do jego zbrązowienia. Dla pewności, możemy kontrolować go przy pomocy termometru kuchennego - syrop powinien mieć temperaturę około 120 stopni Celsjusza. Następnie wąskim strumieniem, powoli przelewamy syrop do białek, cały czas je ubijając. W momencie, kiedy całość przestygnie, możemy zabrać się za formowanie bezy po włosku.

Beza po włosku - jak można ją udekorować?

Beza włoska nie wymaga dodatkowego pieczenia. Nie oznacza to jednak, że nie możemy jej nieco urozmaicić. Jeśli posiadamy palnik cukierniczy, wówczas po uformowaniu bezy możemy ją delikatnie opalić. Wówczas zyska sobie brązowy i apetyczny kolor. Tak przygotowana bezę włoską można spożywać samodzielnie bądź wykorzystać ją do zdobienia ciast i tart.

Polecane przepisy

Beza pavlova z kremem budyniowym

Beza pavlova z kremem budyniowym

3 godz 58 min
Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą

2 godz 45 min Łatwy
Wieniec bezowy

Wieniec bezowy

2 godz 20 min Łatwy
Ciasto Malinowa Chmurka

Ciasto Malinowa Chmurka

2 godz 10 min Trudny
Eton Mess, czyli truskawkowy bałagan

Eton Mess, czyli truskawkowy bałagan

20 min Łatwy
Klasyczny sernik z rosą

Klasyczny sernik z rosą

2 godz Średni
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak zrobić idealną bezę
Jak zrobić idealną bezę
Deser bez dodatku cukru? To możliwe!
Deser bez dodatku cukru? To możliwe!
Jak ubić pianę z białek na sztywno?
Jak ubić pianę z białek na sztywno?
Jak zrobić idealny lukier?
Jak zrobić idealny lukier?
Polewa czekoladowa – jak rozpuścić czekoladę?
Polewa czekoladowa – jak rozpuścić czekoladę?
Najpopularniejsze desery i ciasta z wiśniami
Najpopularniejsze desery i ciasta z wiśniami
Zobacz więcej artykułów
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu