Porady

Jak pozbyć się grudek w cieście drożdżowym?

Ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów, pośpiechu, ani mechanicznego wyrabiania.

Jedną z największych trudności przy jego wyrabianiu są powstające w nim grudki. Jak im zapobiec?

  • Mleko dodawane do ciasta drożdżowego powinno być ciepłe. Ale nie gorące! Powinno mieć temperaturę ciała. Rozpuszczając drożdże w ciepłym mleku, pozbędziesz się powstałych w nim grudek.
  • Pamiętaj też, w miarę możliwości używać suchych drożdży. Nie trzeba z nich robić rozczynu, tylko po prostu wymieszać bezpośrednio z mąką. Dzięki temu ryzyko powstania grudek w cieście będzie znikome. Pamiętaj! Suchych drożdży dodajemy zawsze o połowę mniej niż tych świeżych!
  • Reszta składników, a szczególnie jajka powinny mieć temperaturę pokojową. W tym celu należy je wyjąć około 2 godziny wcześniej z lodówki. Jeśli jednak zapomnisz o tym, wstaw je po prostu na chwilę do ciepłej wody. Zapobieganiu grudek w cieście może też pomóc utarcie jajek z cukrem przed połączeniem ich z resztą składników.

Sprawdź nasze słodkości z ciastem drożdżowym:

  1. Ciasto drożdżowe z truskawkami,
  2. Drożdżówka z owocami,
  3. Strucla drożdżowa z serem,
  4. Babka drożdżowa.

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!