Porady

Jak obrać i pokroić ananasa?

Owoce egzotyczne coraz częściej goszczą na naszych stołach. Soczyste ananasy nie tylko świetnie smakują solo, lecz także jako dodatek do deserów, sałatek czy dań typowo mięsnych. Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich nietuzinkową potrawą, wybierz przepis z dodatkiem tego owocu! Tylko jak pokroić ananasa, aby nie zniszczyć jego delikatnego miąższu?

Jak obrać ananasa?

Owocostan ananasa pokryty jest grubą, nierówną skórą, pełną wgłębień i wypustek. Przez całą długość przechodzi twardy, łykowaty rdzeń połączony z bujnym pióropuszem. Wszystkie te części nie są jadalnie, należy więc odciąć je i usunąć. Jak to zrobić? Najpierw należy odkroić pióropusz i twardy spód owocu. Następnie okrojony środek ustawić na desce do krojenia i odcinać skórę ostrym nożem od góry do dołu, na tyle grubo, by nie zostały żadne wgłębienia, które są twarde i niesmaczne. Gdy cała skóra zostanie już usunięta, miąższ najlepiej podzielić na ćwiartki, po czym z każdej wyciąć twardy rdzeń. Tak obrane kawałki kroimy w odpowiedniej wielkości cząstki i przekładamy do miseczki.

Obrany w ten sposób ananas świetnie nadaje się do jedzenia na surowo albo z kostkami galaretki (idealnie będzie tu pasować kwaskowata Galaretka cytrynowy smak WINIARY). Może być też dodatkiem do wielu potraw, takich jak klasyczna sałatka z ananasem czy egzotyczny kurczak z ananasem.

A jak kroić ananasa w plastry? Bardzo podobnie. Najpierw odetnij pióropusz i podstawę ostrym nożem. Następnie połóż owoc na boku i pokrój w dość grube krążki. Za pomocą metalowej foremki do wykrawania ciastek usuń twardy środek, pozostawiając okrągły otwór. Wycięte kawałki rdzenia wyrzuć, a plastry ananasa przełóż na talerzyk.

Ananas w roli miseczki? Jak najbardziej!

Przekrojony wzdłuż owocostan ananasa (wraz z pióropuszem) może pełnić również rolę ozdobnej miski, w której zaserwujesz pyszną sałatkę egzotyczną, idealną jako osobne danie lub dodatek do pieczonych piersi z kurczaka.

Jak pokroić ananasa na miseczki i przyrządzić pasującą do smaku sałatkę? Zacznij od położenia owocu na boku i przecięcia go ostrym nożem, uważając, by podzielić go dokładnie na połowę, żeby liście pióropusza nie odpadły od reszty ananasa. Następnie z powstałych połówek usuń miąższ, pokrój go w niedużą kostkę i przełóż do garnka. Możesz tam dodać kilka pokrojonych łodyg selera naciowego. Do sałatki ananasowej bardzo dobrze pasuje też szynka. Pokrój jej nieduży kawałek w kostkę i dorzuć do reszty składników.

Teraz czas na przygotowanie sosu, który nada potrawie oryginalnego smaku! W tym celu wymieszaj łyżeczkę musztardy z 4 łyżkami majonezu i odrobiną słodkiej papryki w proszku. Gotowy sos przełóż do sałatki, dopraw solą oraz pieprzem, delikatnie wymieszaj i odstaw na godzinę, żeby danie się przegryzło.

Przed podaniem na stół oprósz sałatkę odrobiną świeżo posiekanego koperku dla ozdoby. Podana w ten oryginalny sposób prosta i kolorowa sałatka z ananasem na pewno przyciągnie oko każdego gościa, a cudownie słodki zapach sprawi, że nikt nie będzie w stanie się jej oprzeć!

Jak jeść inne owoce egzotyczne?

Podobny problem z obraniem i pokrojeniem mogą nam sprawić także inne owoce egzotyczne. Wielu z nas może się zastanawiać np. jak obrać mango. Wystarczy ustawić owoc pionowo na desce do krojenia i blisko pestki odciąć gruby plaster od ogonka do dołu. Odcięte połówki nacinamy, a następnie wywijamy skórkę, by powstał charakterystyczny „jeżyk”. Z soczystych i pachnących owoców mango można przyrządzić wspaniałe koktajle, desery oraz lody. Świetnie nadaje się ono również do sałatek i dań z kurczaka.

A jak jeść figi? Te słodkie owoce są najlepsze jako przekąska na surowo, mogą być również dodatkiem do porannego musli albo owsianki. Idealnie komponują się także z serami pleśniowymi oraz pieczone wraz z mięsem.

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!