Zupa z rzepy z chrupiącym boczkiem
46min
Łatwy
1
kg
3 lub 4 rzepy, w zależności od wielkości, całość o wadze 1kg
1
Duża biała cebula
2
ząbków
100
ml
Śmietana 30%
6
łyżek
1.5
l
Woda
0.5
łyżeczka
Gałka muszkatołowa
0.5
łyżeczka
Kardamon
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
150
g
Boczek w plastrach
.
Wartości odżywcze
Białko
9.45 g
Węglowodany
23.41 g
Tłuszcze
22.92 g
Wartość energetyczna
341.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
46 min
Krok 1
4 min
Rzepy umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę.
Krok 2
3 min
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Krok 3
8 min
W dużym garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną rzepę. Wymieszać, krótko podsmażyć i zalać bulionem.
Krok 4
20 min
Zupę gotować na wolnym ogniu – do miękkości rzepy.
Krok 5
3 min
Kiedy warzywa będę miękkie, dodać gałkę muszkatołową, kardamon, sói i pieprz do smaku i zacząć zmiksować zupę na gładki krem. W trakcie miksowania dolać śmietanę kremówkę.
Krok 6
5 min
Plastry boczku zrumienić i podpiec – tak, aby były chrupiące.
Krok 7
3 min
Zupę podawać z chrupiącymi plastrami boczku.
Prosta, pożywna, wyrazista. Zupa z rzepy z chrupiącym boczkiem to propozycja dla amatorów zup kremowych i sycących. Lista składników do jej przygotowania jest wyjątkowo krótka. Wystarczy, że masz w spiżarce kilka rzepek. Doskonałym, nieco przełamującym charakter zupy, dodatkiem będzie plaster świeżego, chrupiącego boczku. Dobrze sprawdzi się również grzanka.
Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.
Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.
Komentarze 0