Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
4
porcje
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
ingredient_quantity
recipe ingredient
1kg
3 lub 4 rzepy, w zależności od wielkości, całość o wadze 1kg
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Prosta, pożywna, wyrazista. Zupa z rzepy z chrupiącym boczkiem to propozycja dla amatorów zup kremowych i sycących. Lista składników do jej przygotowania jest wyjątkowo krótka. Wystarczy, że masz w spiżarce kilka rzepek. Doskonałym, nieco przełamującym charakter zupy, dodatkiem będzie plaster świeżego, chrupiącego boczku. Dobrze sprawdzi się również grzanka.
Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.
Przygotowanie
46 min
Krok 1
4 min
Rzepy umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę.
Krok 2
3 min
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Krok 3
8 min
W dużym garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną rzepę. Wymieszać, krótko podsmażyć i zalać bulionem.
Krok 4
20 min
Zupę gotować na wolnym ogniu – do miękkości rzepy.
Krok 5
3 min
Kiedy warzywa będę miękkie, dodać gałkę muszkatołową, kardamon, sói i pieprz do smaku i zacząć zmiksować zupę na gładki krem. W trakcie miksowania dolać śmietanę kremówkę.
Krok 6
5 min
Plastry boczku zrumienić i podpiec – tak, aby były chrupiące.
Krok 7
3 min
Zupę podawać z chrupiącymi plastrami boczku.
Krok 1
z
7
Rzepy umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę.
Krok 2
z
7
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Krok 3
z
7
W dużym garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną rzepę. Wymieszać, krótko podsmażyć i zalać bulionem.
Krok 4
z
7
Zupę gotować na wolnym ogniu – do miękkości rzepy.
Krok 5
z
7
Kiedy warzywa będę miękkie, dodać gałkę muszkatołową, kardamon, sói i pieprz do smaku i zacząć zmiksować zupę na gładki krem. W trakcie miksowania dolać śmietanę kremówkę.
Krok 6
z
7
Plastry boczku zrumienić i podpiec – tak, aby były chrupiące.
Krok 7
z
7
Zupę podawać z chrupiącymi plastrami boczku.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0