Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Prosta, pożywna, wyrazista. Zupa z rzepy z chrupiącym boczkiem to propozycja dla amatorów zup kremowych i sycących. Lista składników do jej przygotowania jest wyjątkowo krótka. Wystarczy, że masz w spiżarce kilka rzepek. Doskonałym, nieco przełamującym charakter zupy, dodatkiem będzie plaster świeżego, chrupiącego boczku. Dobrze sprawdzi się również grzanka.
Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.
Przygotowanie
46 min
Krok 1
4 min
Rzepy umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę.
Krok 2
3 min
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Krok 3
8 min
W dużym garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną rzepę. Wymieszać, krótko podsmażyć i zalać bulionem.
Krok 4
20 min
Zupę gotować na wolnym ogniu – do miękkości rzepy.
Krok 5
3 min
Kiedy warzywa będę miękkie, dodać gałkę muszkatołową, kardamon, sói i pieprz do smaku i zacząć zmiksować zupę na gładki krem. W trakcie miksowania dolać śmietanę kremówkę.
Krok 6
5 min
Plastry boczku zrumienić i podpiec – tak, aby były chrupiące.
Krok 7
3 min
Zupę podawać z chrupiącymi plastrami boczku.
Krok 1
z
7
Rzepy umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę.
Krok 2
z
7
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Krok 3
z
7
W dużym garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną rzepę. Wymieszać, krótko podsmażyć i zalać bulionem.
Krok 4
z
7
Zupę gotować na wolnym ogniu – do miękkości rzepy.
Krok 5
z
7
Kiedy warzywa będę miękkie, dodać gałkę muszkatołową, kardamon, sói i pieprz do smaku i zacząć zmiksować zupę na gładki krem. W trakcie miksowania dolać śmietanę kremówkę.
Krok 6
z
7
Plastry boczku zrumienić i podpiec – tak, aby były chrupiące.
Krok 7
z
7
Zupę podawać z chrupiącymi plastrami boczku.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0