Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa z rzepy z chrupiącym boczkiem

(0)
46min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
3 lub 4 rzepy, w zależności od wielkości, całość o wadze 1kg
1 
Duża biała cebula
2  ząbków
Czosnek
100  ml
Śmietana 30%
6  łyżek
Bulion warzywny
1.5  l
Woda
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
0.5  łyżeczka
Kardamon
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
150  g
Boczek w plastrach
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.45 g
Węglowodany
23.41 g
Tłuszcze
22.92 g
Wartość energetyczna
341.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Prosta, pożywna, wyrazista. Zupa z rzepy z chrupiącym boczkiem to propozycja dla amatorów zup kremowych i sycących. Lista składników do jej przygotowania jest wyjątkowo krótka. Wystarczy, że masz w spiżarce kilka rzepek. Doskonałym, nieco przełamującym charakter zupy, dodatkiem będzie plaster świeżego, chrupiącego boczku. Dobrze sprawdzi się również grzanka.

Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.

Przygotowanie

46 min
  • Krok 1

    4 min
    Rzepy umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę.
  • Krok 2

    3 min
    Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
  • Krok 3

    8 min
    W dużym garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną rzepę. Wymieszać, krótko podsmażyć i zalać bulionem.
  • Krok 4

    20 min
    Zupę gotować na wolnym ogniu – do miękkości rzepy.
  • Krok 5

    3 min
    Kiedy warzywa będę miękkie, dodać gałkę muszkatołową, kardamon, sói i pieprz do smaku i zacząć zmiksować zupę na gładki krem. W trakcie miksowania dolać śmietanę kremówkę.
  • Krok 6

    5 min
    Plastry boczku zrumienić i podpiec – tak, aby były chrupiące.
  • Krok 7

    3 min
    Zupę podawać z chrupiącymi plastrami boczku.
Zupa z rzepy z chrupiącym boczkiem

Krok 1 z 7

Rzepy umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę.

Zupa z rzepy z chrupiącym boczkiem

Krok 2 z 7

Cebulę i czosnek obrać, posiekać.

Zupa z rzepy z chrupiącym boczkiem

Krok 3 z 7

W dużym garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną rzepę. Wymieszać, krótko podsmażyć i zalać bulionem.

Zupa z rzepy z chrupiącym boczkiem

Krok 4 z 7

Zupę gotować na wolnym ogniu – do miękkości rzepy.

Zupa z rzepy z chrupiącym boczkiem

Krok 5 z 7

Kiedy warzywa będę miękkie, dodać gałkę muszkatołową, kardamon, sói i pieprz do smaku i zacząć zmiksować zupę na gładki krem. W trakcie miksowania dolać śmietanę kremówkę.

Zupa z rzepy z chrupiącym boczkiem

Krok 6 z 7

Plastry boczku zrumienić i podpiec – tak, aby były chrupiące.

Zupa z rzepy z chrupiącym boczkiem

Krok 7 z 7

Zupę podawać z chrupiącymi plastrami boczku.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pieczarek

    1 godz 20 min Łatwy
  • Zupa krem z kukurydzy z kurczakiem

    46 min Średni
  • Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami

    1 godz 10 min Łatwy
  • Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

    1 godz 7 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu