Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z rzepy z chrupiącym boczkiem

0
46min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
3 lub 4 rzepy, w zależności od wielkości, całość o wadze 1kg
1 
Duża biała cebula
2  ząbków
100  ml
Śmietana 30%
6  łyżek
1.5  l
Woda
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
0.5  łyżeczka
Kardamon
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
150  g
Boczek w plastrach

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.45 g
Węglowodany
23.41 g
Tłuszcze
22.92 g
Wartość energetyczna
341.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

46 min
Krok 1
4 min
Rzepy umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę.
Krok 2
3 min
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Krok 3
8 min
W dużym garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną rzepę. Wymieszać, krótko podsmażyć i zalać bulionem.
Krok 4
20 min
Zupę gotować na wolnym ogniu – do miękkości rzepy.
Krok 5
3 min
Kiedy warzywa będę miękkie, dodać gałkę muszkatołową, kardamon, sói i pieprz do smaku i zacząć zmiksować zupę na gładki krem. W trakcie miksowania dolać śmietanę kremówkę.
Krok 6
5 min
Plastry boczku zrumienić i podpiec – tak, aby były chrupiące.
Krok 7
3 min
Zupę podawać z chrupiącymi plastrami boczku.
Zupa z rzepy z chrupiącym boczkiem

Krok 1 z 7

Rzepy umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę.

Zupa z rzepy z chrupiącym boczkiem

Krok 2 z 7

Cebulę i czosnek obrać, posiekać.

Zupa z rzepy z chrupiącym boczkiem

Krok 3 z 7

W dużym garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną rzepę. Wymieszać, krótko podsmażyć i zalać bulionem.

Zupa z rzepy z chrupiącym boczkiem

Krok 4 z 7

Zupę gotować na wolnym ogniu – do miękkości rzepy.

Zupa z rzepy z chrupiącym boczkiem

Krok 5 z 7

Kiedy warzywa będę miękkie, dodać gałkę muszkatołową, kardamon, sói i pieprz do smaku i zacząć zmiksować zupę na gładki krem. W trakcie miksowania dolać śmietanę kremówkę.

Zupa z rzepy z chrupiącym boczkiem

Krok 6 z 7

Plastry boczku zrumienić i podpiec – tak, aby były chrupiące.

Zupa z rzepy z chrupiącym boczkiem

Krok 7 z 7

Zupę podawać z chrupiącymi plastrami boczku.

Prosta, pożywna, wyrazista. Zupa z rzepy z chrupiącym boczkiem to propozycja dla amatorów zup kremowych i sycących. Lista składników do jej przygotowania jest wyjątkowo krótka. Wystarczy, że masz w spiżarce kilka rzepek. Doskonałym, nieco przełamującym charakter zupy, dodatkiem będzie plaster świeżego, chrupiącego boczku. Dobrze sprawdzi się również grzanka.

Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika