Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z fasolki szparagowej z makaronem

3
30min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  l
Woda
20  dag
Żółta fasolka szparagowa
trochę
Ulubiony makaron
4 
Ziemniaki młode
2 
Marchewka
1  szczypta
Sól do smaku
1  pęczek
Bukiet ziół (gałązka lubczyku, pietruszki, koperku)
1  łyżka
Świeżo posiekany koperek
0.25  szklanka
Słodka śmietanka
1  puszka
Groszek konserwowy lub gotowany na parze

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.58 g
Węglowodany
23.9 g
Tłuszcze
2.2 g
Wartość energetyczna
133.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
10 min
Warzywa myjemy, obieramy (ziemniaki można pozostawić bez obierania, a tylko dobrze wyszorować). Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w talarki. Fasolkę pozbawiamy końcówek, kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 2
15 min
W garnku zagotowujemy rosół, wrzucamy do garnka pokrojone warzywa. Dodajemy bukiet ziół, szczyptę soli, gotujemy 15 minut.
Krok 3
3 min
Pod koniec gotowania dodajemy do gotującej się zupy makaron (na tyle minut przed końcem gotowania, ile wymaga ugotowanie makaronu). Tuż po zestawieniu zupy z kuchenki możemy dodać groszek.
Krok 4
2 min
Zupę zabielamy śmietaną, posypujemy świeżym koperkiem.
Zupa z fasolki szparagowej z makaronem

Krok 1 z 4

Warzywa myjemy, obieramy (ziemniaki można pozostawić bez obierania, a tylko dobrze wyszorować). Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w talarki. Fasolkę pozbawiamy końcówek, kroimy na mniejsze kawałki.

Zupa z fasolki szparagowej z makaronem

Krok 2 z 4

W garnku zagotowujemy rosół, wrzucamy do garnka pokrojone warzywa. Dodajemy bukiet ziół, szczyptę soli, gotujemy 15 minut.

Zupa z fasolki szparagowej z makaronem

Krok 3 z 4

Pod koniec gotowania dodajemy do gotującej się zupy makaron (na tyle minut przed końcem gotowania, ile wymaga ugotowanie makaronu). Tuż po zestawieniu zupy z kuchenki możemy dodać groszek.

Zupa z fasolki szparagowej z makaronem

Krok 4 z 4

Zupę zabielamy śmietaną, posypujemy świeżym koperkiem.

Dziś na obiad zupa z fasolki szparagowej z makaronem. Późną wiosną, kiedy młode warzywa stopniowo rozmiarami zaczynają przypominać te zeszłoroczne, nastaje w polskich kuchniach sezon na wszelkiego rodzaju zupy jarzynowe. Można jeszcze chwilę poczekać, aż ceny młodych warzyw nieco spadną, ale na spektakularne obniżki nie ma co liczyć. Dlatego już dziś ugotowałam zupę z fasolki szparagowej.

O tej porze roku fasolka szparagowa jest wdzięczna do kulinarnej obróbki. Nie ma łyka, więc szybko się ją obiera i nie ma niespodzianek podczas jedzenia. Młoda fasolka szybko się gotuje, może trafić do garnka razem z pozostałymi warzywami, to ułatwia sprawę. I najważniejsza rzecz – młoda fasolka, podobnie jak wszystkie młode warzywa, jest pyszna! Żadna zupa jarzynowa nie smakuje tak pysznie, jak ta z młodych warzyw!

Zupa z fasolki szparagowej została przygotowana z dodatkiem makaronu. Ja wybrałam mini rurki w śmiesznych kolorach uzyskanych dzięki dodatkowi kolorowych warzyw. Makaron jest wdzięcznym dodatkiem do wielu zup, zazwyczaj bardzo lubianym przez dzieci. Może właśnie to on odwróci uwagę niejadków od mnóstwa (w ich mniemaniu niejadalnych) warzyw, których w każdej zupie jarzynowej jest pod dostatkiem?

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje pysznej zupy.
W podanym przepisie jako bazę wykorzystałam rosół.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Z Zofia
.

Przepyszna. Polecam

Pokaż więcej komentarzy