Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dziś na obiad zupa z fasolki szparagowej z makaronem. Późną wiosną, kiedy młode warzywa stopniowo rozmiarami zaczynają przypominać te zeszłoroczne, nastaje w polskich kuchniach sezon na wszelkiego rodzaju zupy jarzynowe. Można jeszcze chwilę poczekać, aż ceny młodych warzyw nieco spadną, ale na spektakularne obniżki nie ma co liczyć. Dlatego już dziś ugotowałam zupę z fasolki szparagowej.
O tej porze roku fasolka szparagowa jest wdzięczna do kulinarnej obróbki. Nie ma łyka, więc szybko się ją obiera i nie ma niespodzianek podczas jedzenia. Młoda fasolka szybko się gotuje, może trafić do garnka razem z pozostałymi warzywami, to ułatwia sprawę. I najważniejsza rzecz – młoda fasolka, podobnie jak wszystkie młode warzywa, jest pyszna! Żadna zupa jarzynowa nie smakuje tak pysznie, jak ta z młodych warzyw!
Zupa z fasolki szparagowej została przygotowana z dodatkiem makaronu. Ja wybrałam mini rurki w śmiesznych kolorach uzyskanych dzięki dodatkowi kolorowych warzyw. Makaron jest wdzięcznym dodatkiem do wielu zup, zazwyczaj bardzo lubianym przez dzieci. Może właśnie to on odwróci uwagę niejadków od mnóstwa (w ich mniemaniu niejadalnych) warzyw, których w każdej zupie jarzynowej jest pod dostatkiem?
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje pysznej zupy. W podanym przepisie jako bazę wykorzystałam rosół.
Przygotowanie
30 min
Krok 1
10 min
Warzywa myjemy, obieramy (ziemniaki można pozostawić bez obierania, a tylko dobrze wyszorować). Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w talarki. Fasolkę pozbawiamy końcówek, kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 2
15 min
W garnku zagotowujemy rosół, wrzucamy do garnka pokrojone warzywa. Dodajemy bukiet ziół, szczyptę soli, gotujemy 15 minut.
Krok 3
3 min
Pod koniec gotowania dodajemy do gotującej się zupy makaron (na tyle minut przed końcem gotowania, ile wymaga ugotowanie makaronu). Tuż po zestawieniu zupy z kuchenki możemy dodać groszek.
Warzywa myjemy, obieramy (ziemniaki można pozostawić bez obierania, a tylko dobrze wyszorować). Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w talarki. Fasolkę pozbawiamy końcówek, kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 2
z
4
W garnku zagotowujemy rosół, wrzucamy do garnka pokrojone warzywa. Dodajemy bukiet ziół, szczyptę soli, gotujemy 15 minut.
Krok 3
z
4
Pod koniec gotowania dodajemy do gotującej się zupy makaron (na tyle minut przed końcem gotowania, ile wymaga ugotowanie makaronu). Tuż po zestawieniu zupy z kuchenki możemy dodać groszek.
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 1