Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola

0
38min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  kg
Dynia (obrana i pozbawiona pestek)
2 
Cebula
2 
Ziemniaki
2  ząbków
1  kawałek
Świeży imbir (1-2 cm)
100  g
Ser gorgonzola
2  łyżek
Olej lub oliwa
1  szczypta
Pieprz cayenne
1  szczypta
Sól do smaku
1  łyżeczka
Sok z cytryny
trochę
Świeżo posiekana zielenina
1  łyżeczka
Czarnuszka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.94 g
Węglowodany
17.34 g
Tłuszcze
14.53 g
Wartość energetyczna
222.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

38 min
Krok 1
4 min
Dynię kroimy w kawałki, cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 2
5 min
W rondlu rozgrzewamy olej lub oliwę, szklimy cebulę. pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i szczyptę pieprzu cayenne. Smażymy jeszcze pół minuty, aż uwolni swój aromat.
Krok 3
3 min
Do cebulki z czosnkiem dodajemy dynię i ziemniaki, chwilę podsmażamy.
Krok 4
10 min
Podlewamy warzywa 0,5 l wody, gotujemy 10 minut.
Krok 5
10 min
Zawartość torebki z zupą jarzynową rozprowadzamy w szklance wody, dodajemy do garnka z warzywami, zagotowujemy i gotujemy niecałe 10 minut.
Krok 6
3 min
Dodajemy obrany i starty na tarce imbir i połowę sera gorgonzola. Zupę miksujemy na krem, doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Gdyby zupa była za gęsta, dodajemy odrobinę przegotowanej wody.
Krok 7
3 min
Zupę podajemy z czarnuszką i świeżo posiekaną zieleniną.
Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola

Krok 1 z 7

Dynię kroimy w kawałki, cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola

Krok 2 z 7

W rondlu rozgrzewamy olej lub oliwę, szklimy cebulę. pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i szczyptę pieprzu cayenne. Smażymy jeszcze pół minuty, aż uwolni swój aromat.

Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola

Krok 3 z 7

Do cebulki z czosnkiem dodajemy dynię i ziemniaki, chwilę podsmażamy.

Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola

Krok 4 z 7

Podlewamy warzywa 0,5 l wody, gotujemy 10 minut.

Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola

Krok 5 z 7

Zawartość torebki z zupą jarzynową rozprowadzamy w szklance wody, dodajemy do garnka z warzywami, zagotowujemy i gotujemy niecałe 10 minut.

Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola

Krok 6 z 7

Dodajemy obrany i starty na tarce imbir i połowę sera gorgonzola. Zupę miksujemy na krem, doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Gdyby zupa była za gęsta, dodajemy odrobinę przegotowanej wody.

Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola

Krok 7 z 7

Zupę podajemy z czarnuszką i świeżo posiekaną zieleniną.

Podczas gdy lato rozpieszcza nas mnogością darów natury, zima nie jest już tak hojna. Na szczęście to wcale nie znaczy, że nie możemy pysznie zjeść zimową porą.

Zupa warzywna powstała z kilku warzyw dostępnych zimą. Znajdziecie w niej dynię, ziemniaki i cebulę w towarzystwie czosnku, świeżego imbiru i charakterystycznego w smaku sera gorgonzola. A żeby zupa była jeszcze smaczniejsza, a jednocześnie prostsza w przygotowaniu, sięgnęłam po Zupę Jarzynową Nasza Specjalność Winiary, w której znajdziecie suszone warzywa i odpowiednio dobrane zioła i przyprawy.

Jeśli chcecie zaoszczędzić jeszcze więcej czasu, do przygotowania zupy wykorzystajcie dynię hokkaido – nie trzeba jej obierać ze skórki.

Zimą dobrze jest wzbogacać smak zup ostrymi przyprawi, dzięki którym zupy nie tylko pysznie smakują, ale też przyjemnie rozgrzewają. Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola została doprawiona pieprzem cayenne, czosnkiem i świeżym imbirem.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika