Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola
38min
Łatwy
0.5
kg
Dynia (obrana i pozbawiona pestek)
1
opakowanie
2
Cebula
2
Ziemniaki
2
ząbków
1
kawałek
Świeży imbir (1-2 cm)
100
g
Ser gorgonzola
2
łyżek
Olej lub oliwa
1
szczypta
Pieprz cayenne
1
szczypta
Sól do smaku
1
łyżeczka
Sok z cytryny
trochę
Świeżo posiekana zielenina
1
łyżeczka
Czarnuszka
.
Wartości odżywcze
Białko
7.94 g
Węglowodany
17.34 g
Tłuszcze
14.53 g
Wartość energetyczna
222.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
38 min
Krok 1
4 min
Dynię kroimy w kawałki, cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 2
5 min
W rondlu rozgrzewamy olej lub oliwę, szklimy cebulę. pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i szczyptę pieprzu cayenne. Smażymy jeszcze pół minuty, aż uwolni swój aromat.
Krok 3
3 min
Do cebulki z czosnkiem dodajemy dynię i ziemniaki, chwilę podsmażamy.
Krok 4
10 min
Podlewamy warzywa 0,5 l wody, gotujemy 10 minut.
Krok 5
10 min
Zawartość torebki z zupą jarzynową rozprowadzamy w szklance wody, dodajemy do garnka z warzywami, zagotowujemy i gotujemy niecałe 10 minut.
Krok 6
3 min
Dodajemy obrany i starty na tarce imbir i połowę sera gorgonzola. Zupę miksujemy na krem, doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Gdyby zupa była za gęsta, dodajemy odrobinę przegotowanej wody.
Krok 7
3 min
Zupę podajemy z czarnuszką i świeżo posiekaną zieleniną.
Podczas gdy lato rozpieszcza nas mnogością darów natury, zima nie jest już tak hojna. Na szczęście to wcale nie znaczy, że nie możemy pysznie zjeść zimową porą.
Zupa warzywna powstała z kilku warzyw dostępnych zimą. Znajdziecie w niej dynię, ziemniaki i cebulę w towarzystwie czosnku, świeżego imbiru i charakterystycznego w smaku sera gorgonzola. A żeby zupa była jeszcze smaczniejsza, a jednocześnie prostsza w przygotowaniu, sięgnęłam po Zupę Jarzynową Nasza Specjalność Winiary, w której znajdziecie suszone warzywa i odpowiednio dobrane zioła i przyprawy.
Jeśli chcecie zaoszczędzić jeszcze więcej czasu, do przygotowania zupy wykorzystajcie dynię hokkaido – nie trzeba jej obierać ze skórki.
Zimą dobrze jest wzbogacać smak zup ostrymi przyprawi, dzięki którym zupy nie tylko pysznie smakują, ale też przyjemnie rozgrzewają. Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola została doprawiona pieprzem cayenne, czosnkiem i świeżym imbirem.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)
Zupa warzywna powstała z kilku warzyw dostępnych zimą. Znajdziecie w niej dynię, ziemniaki i cebulę w towarzystwie czosnku, świeżego imbiru i charakterystycznego w smaku sera gorgonzola. A żeby zupa była jeszcze smaczniejsza, a jednocześnie prostsza w przygotowaniu, sięgnęłam po Zupę Jarzynową Nasza Specjalność Winiary, w której znajdziecie suszone warzywa i odpowiednio dobrane zioła i przyprawy.
Jeśli chcecie zaoszczędzić jeszcze więcej czasu, do przygotowania zupy wykorzystajcie dynię hokkaido – nie trzeba jej obierać ze skórki.
Zimą dobrze jest wzbogacać smak zup ostrymi przyprawi, dzięki którym zupy nie tylko pysznie smakują, ale też przyjemnie rozgrzewają. Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola została doprawiona pieprzem cayenne, czosnkiem i świeżym imbirem.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)
Komentarze 0