Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa serowa z papryką na ostro, z grzankami

0
33min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Nieduża cebula
2  ząbków
1 
Mała papryczka chili
150  g
Serek topiony
100  g
ser Cheddar ( ew. Parmigiano Reggiano lub Grana Padano)
50  g
Ser błękitny Lazur
600  ml
Bulion warzywny lub mięsny
1 
Ciemna bagietka lub inne ulubione pieczywo na grzanki
3  łyżek
Masło klarowane
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
0.33  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
1  szczypta
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
19.53 g
Węglowodany
41.71 g
Tłuszcze
39.64 g
Wartość energetyczna
599.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

33 min
Krok 1
10 min
Cebule obrać i czosnek obrać, drobno posiekać. Z papryczki usunąć pesteczki, posiekać. Na dnie dużego garnka rozgrzać 2 łyżki masła, zeszklić na nim posiekane cebulę, czosnek i papryczkę.
Krok 5
5 min
Do podsmażonych warzyw dolać bulion. Zagrzać, doprowadzić do wrzenia.
Krok 3
5 min
W kolejnym kroku dodawać sery do bulionu. Sery dodawać rozdrobnione, od najtwardszego do najmiększego. Zupę gotować teraz na mniejszym ogniu.
Krok 4
5 min
Jako pierwszy dodać Cheddar, wymieszać, poczekać aż się roztopi. Następnie Lazur, postępując tak samo jak przy Cheddarze. Na końcu dodać ser topiony.
Krok 5
2 min
Zupę doprawić solą i pieprzem, gałką muszkatołową i słodką papryką. Ostrożnie z solą – sery zawierają jej już całkiem sporo.
Krok 6
5 min
Przygotować grzanki. Pieczywo pokroić na kromki, a następnie na małe grzanki. Na patelni rozgrzać masło, usmażyć na nim grzanki – aż będą rumiane i chrupiące.
Krok 7
1 min
Zupę podawać z grzankami.
Zupa serowa z papryką na ostro, z grzankami

Krok 1 z 7

Cebule obrać i czosnek obrać, drobno posiekać. Z papryczki usunąć pesteczki, posiekać. Na dnie dużego garnka rozgrzać 2 łyżki masła, zeszklić na nim posiekane cebulę, czosnek i papryczkę.

Zupa serowa z papryką na ostro, z grzankami

Krok 5 z 7

Do podsmażonych warzyw dolać bulion. Zagrzać, doprowadzić do wrzenia.

Zupa serowa z papryką na ostro, z grzankami

Krok 3 z 7

W kolejnym kroku dodawać sery do bulionu. Sery dodawać rozdrobnione, od najtwardszego do najmiększego. Zupę gotować teraz na mniejszym ogniu.

Zupa serowa z papryką na ostro, z grzankami

Krok 4 z 7

Jako pierwszy dodać Cheddar, wymieszać, poczekać aż się roztopi. Następnie Lazur, postępując tak samo jak przy Cheddarze. Na końcu dodać ser topiony.

Zupa serowa z papryką na ostro, z grzankami

Krok 5 z 7

Zupę doprawić solą i pieprzem, gałką muszkatołową i słodką papryką. Ostrożnie z solą – sery zawierają jej już całkiem sporo.

Zupa serowa z papryką na ostro, z grzankami

Krok 6 z 7

Przygotować grzanki. Pieczywo pokroić na kromki, a następnie na małe grzanki. Na patelni rozgrzać masło, usmażyć na nim grzanki – aż będą rumiane i chrupiące.

Zupa serowa z papryką na ostro, z grzankami

Krok 7 z 7

Zupę podawać z grzankami.

Gęsta i aksamitna, lekką ciągnąca – dla wszystkich amatorów sera. Dodatek ostrej papryki przełamuje delikatność i nadaje zupie charakteru. Grzanki z ciemnego pieczywa chrupią przy każdej łyżce. Pożywna i sycąca!

Jeśli posiadasz akurat gotowy bulion, przygotujesz ją naprawdę szybko. Tym razem nie pora na liczenie kalorii, lecz oddanie się…przyjemności. Smacznego!

Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy. 

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika