Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gęsta i aksamitna, lekką ciągnąca – dla wszystkich amatorów sera. Dodatek ostrej papryki przełamuje delikatność i nadaje zupie charakteru. Grzanki z ciemnego pieczywa chrupią przy każdej łyżce. Pożywna i sycąca!
Jeśli posiadasz akurat gotowy bulion, przygotujesz ją naprawdę szybko. Tym razem nie pora na liczenie kalorii, lecz oddanie się…przyjemności. Smacznego!
Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.
Przygotowanie
33 min
Krok 1
10 min
Cebule obrać i czosnek obrać, drobno posiekać. Z papryczki usunąć pesteczki, posiekać. Na dnie dużego garnka rozgrzać 2 łyżki masła, zeszklić na nim posiekane cebulę, czosnek i papryczkę.
Krok 5
5 min
Do podsmażonych warzyw dolać bulion. Zagrzać, doprowadzić do wrzenia.
Krok 3
5 min
W kolejnym kroku dodawać sery do bulionu. Sery dodawać rozdrobnione, od najtwardszego do najmiększego. Zupę gotować teraz na mniejszym ogniu.
Krok 4
5 min
Jako pierwszy dodać Cheddar, wymieszać, poczekać aż się roztopi. Następnie Lazur, postępując tak samo jak przy Cheddarze. Na końcu dodać ser topiony.
Krok 5
2 min
Zupę doprawić solą i pieprzem, gałką muszkatołową i słodką papryką. Ostrożnie z solą – sery zawierają jej już całkiem sporo.
Krok 6
5 min
Przygotować grzanki. Pieczywo pokroić na kromki, a następnie na małe grzanki. Na patelni rozgrzać masło, usmażyć na nim grzanki – aż będą rumiane i chrupiące.
Krok 7
1 min
Zupę podawać z grzankami.
Krok 1
z
7
Cebule obrać i czosnek obrać, drobno posiekać. Z papryczki usunąć pesteczki, posiekać. Na dnie dużego garnka rozgrzać 2 łyżki masła, zeszklić na nim posiekane cebulę, czosnek i papryczkę.
Krok 5
z
7
Do podsmażonych warzyw dolać bulion. Zagrzać, doprowadzić do wrzenia.
Krok 3
z
7
W kolejnym kroku dodawać sery do bulionu. Sery dodawać rozdrobnione, od najtwardszego do najmiększego. Zupę gotować teraz na mniejszym ogniu.
Krok 4
z
7
Jako pierwszy dodać Cheddar, wymieszać, poczekać aż się roztopi. Następnie Lazur, postępując tak samo jak przy Cheddarze. Na końcu dodać ser topiony.
Krok 5
z
7
Zupę doprawić solą i pieprzem, gałką muszkatołową i słodką papryką. Ostrożnie z solą – sery zawierają jej już całkiem sporo.
Krok 6
z
7
Przygotować grzanki. Pieczywo pokroić na kromki, a następnie na małe grzanki. Na patelni rozgrzać masło, usmażyć na nim grzanki – aż będą rumiane i chrupiące.
Krok 7
z
7
Zupę podawać z grzankami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0