Zupa serowa z papryką na ostro, z grzankami
33min
Łatwy
2
Nieduża cebula
2
ząbków
1
Mała papryczka chili
150
g
Serek topiony
100
g
ser Cheddar ( ew. Parmigiano Reggiano lub Grana Padano)
50
g
Ser błękitny Lazur
600
ml
Bulion warzywny lub mięsny
1
Ciemna bagietka lub inne ulubione pieczywo na grzanki
3
łyżek
Masło klarowane
0.5
łyżeczka
Słodka papryka
0.33
łyżeczka
Gałka muszkatołowa
1
szczypta
Sól i pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
19.53 g
Węglowodany
41.71 g
Tłuszcze
39.64 g
Wartość energetyczna
599.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
33 min
Krok 1
10 min
Cebule obrać i czosnek obrać, drobno posiekać. Z papryczki usunąć pesteczki, posiekać. Na dnie dużego garnka rozgrzać 2 łyżki masła, zeszklić na nim posiekane cebulę, czosnek i papryczkę.
Krok 5
5 min
Do podsmażonych warzyw dolać bulion. Zagrzać, doprowadzić do wrzenia.
Krok 3
5 min
W kolejnym kroku dodawać sery do bulionu. Sery dodawać rozdrobnione, od najtwardszego do najmiększego. Zupę gotować teraz na mniejszym ogniu.
Krok 4
5 min
Jako pierwszy dodać Cheddar, wymieszać, poczekać aż się roztopi. Następnie Lazur, postępując tak samo jak przy Cheddarze. Na końcu dodać ser topiony.
Krok 5
2 min
Zupę doprawić solą i pieprzem, gałką muszkatołową i słodką papryką. Ostrożnie z solą – sery zawierają jej już całkiem sporo.
Krok 6
5 min
Przygotować grzanki. Pieczywo pokroić na kromki, a następnie na małe grzanki. Na patelni rozgrzać masło, usmażyć na nim grzanki – aż będą rumiane i chrupiące.
Krok 7
1 min
Zupę podawać z grzankami.
Gęsta i aksamitna, lekką ciągnąca – dla wszystkich amatorów sera. Dodatek ostrej papryki przełamuje delikatność i nadaje zupie charakteru. Grzanki z ciemnego pieczywa chrupią przy każdej łyżce. Pożywna i sycąca!
Jeśli posiadasz akurat gotowy bulion, przygotujesz ją naprawdę szybko. Tym razem nie pora na liczenie kalorii, lecz oddanie się…przyjemności. Smacznego!
Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.
Komentarze 0