Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką
1 godz 3 min
Łatwy
1
Cebula duża
3
ząbków
8
Duże, dojrzałe pomidory
2
Papryka pomarańczowa lub czerwona
2
1
gałązka
Rozmaryn
3
łyżek
Oliwa
100
ml
Śmietanka 30%
2
łyżek
600
ml
Woda
1
łyżeczka
Kurkuma
1
łyżeczka
Słodka papryka
1
łyżeczka
Oregano
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
4
łyżek
Pestki dyni
.
Wartości odżywcze
Białko
6.95 g
Węglowodany
27.52 g
Tłuszcze
23.81 g
Wartość energetyczna
335.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
63 min
Krok 1
6 min
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
Krok 2
5 min
Na dnie garnka rozgrzać oliwę, zeszklić przygotowaną cebulę z czosnkiem.
Krok 3
6 min
Papryki obrać – usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kosteczkę. Wraz z gałązką rozmarynu dodać do zeszklonej z czosnkiem cebuli. Dodać kurkumę i słodką paprykę. Całość delikatnie podsmażyć. Można odłożyć odrobinę do dekoracji zupy.
Krok 4
7 min
Pomidory pokroić w ćwiartki, dodać do podsmażonych warzyw.
Krok 5
20 min
Całość zalać bulionem i gotować przez ok. 20 minut.
Krok 6
4 min
Pod koniec gotowania dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka.
Krok 7
10 min
Całość gotować jeszcze przez ok. 10 minut.
Krok 8
3 min
Dodać oregano i zmiksować na gładką zupę krem. W trakcie miksowania dodać śmietankę.
Krok 9
1 min
Na zakończenie zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 10
1 min
Zupę podawać z pestkami dynii oraz podsmażonymi z cebulą i czosnkiem kawałeczkami papryki.
Pomidorowa to zdecydowanie jedna z ulubionych zup Polaków. Zwykle podawana z ryżem lub makaronem, a gdyby tak przyrządzić ją z… jabłkiem? Dzisiejszy przepis to alternatywna wersja zupy pomidorowej w formie owocowo – warzywnego kremu. Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką to ciekawa odmiana dla tradycyjnej pomidorówki.
Sycąca, lecz jednocześnie stosunkowo lekka, dobrze sprawdzi się w formie lekkiej kolacji. Smakowała będzie także o poranku. Zupa na śniadanie to zdrowa odmiana i urozmaicenie dla kanapek czy płatków.
Do garnka, oprócz pomidorów, trafiły także papryka oraz jabłko. Papryka nadaje całości charakterystycznego posmaku, jabłko słodyczy. Wśród przypraw królują tym razem zioła: rozmaryn oraz oregano. Aksamitnej konsystencji nadaje zupie odrobina śmietany kremówki.
Całość przyrządzona została na bulionie warzywnym, zupą mogą się więc bez obaw zajadać wegetarianie. Zupa pomidorowa z papryką i jabłkiem zasmakuje także najmłodszym. Gotując dla małych głodomorów można dodać jedno jabłko więcej, co sprawi, że zupa będzie jeszcze słodsza.
Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4 porcji zupy.
Sycąca, lecz jednocześnie stosunkowo lekka, dobrze sprawdzi się w formie lekkiej kolacji. Smakowała będzie także o poranku. Zupa na śniadanie to zdrowa odmiana i urozmaicenie dla kanapek czy płatków.
Do garnka, oprócz pomidorów, trafiły także papryka oraz jabłko. Papryka nadaje całości charakterystycznego posmaku, jabłko słodyczy. Wśród przypraw królują tym razem zioła: rozmaryn oraz oregano. Aksamitnej konsystencji nadaje zupie odrobina śmietany kremówki.
Całość przyrządzona została na bulionie warzywnym, zupą mogą się więc bez obaw zajadać wegetarianie. Zupa pomidorowa z papryką i jabłkiem zasmakuje także najmłodszym. Gotując dla małych głodomorów można dodać jedno jabłko więcej, co sprawi, że zupa będzie jeszcze słodsza.
Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4 porcji zupy.
Komentarze 0