Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką

(0)
1 godz 3 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula duża
3  ząbków
8 
Duże, dojrzałe pomidory
2 
Papryka pomarańczowa lub czerwona
2 
1  gałązka
Rozmaryn
3  łyżek
Oliwa
100  ml
Śmietanka 30%
600  ml
Woda
1  łyżeczka
Kurkuma
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżeczka
Oregano
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
4  łyżek
Pestki dyni

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.95 g
Węglowodany
27.52 g
Tłuszcze
23.81 g
Wartość energetyczna
335.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

63 min
Krok 1
6 min
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
Krok 2
5 min
Na dnie garnka rozgrzać oliwę, zeszklić przygotowaną cebulę z czosnkiem.
Krok 3
6 min
Papryki obrać – usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kosteczkę. Wraz z gałązką rozmarynu dodać do zeszklonej z czosnkiem cebuli. Dodać kurkumę i słodką paprykę. Całość delikatnie podsmażyć. Można odłożyć odrobinę do dekoracji zupy.
Krok 4
7 min
Pomidory pokroić w ćwiartki, dodać do podsmażonych warzyw.
Krok 5
20 min
Całość zalać bulionem i gotować przez ok. 20 minut.
Krok 6
4 min
Pod koniec gotowania dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka.
Krok 7
10 min
Całość gotować jeszcze przez ok. 10 minut.
Krok 8
3 min
Dodać oregano i zmiksować na gładką zupę krem. W trakcie miksowania dodać śmietankę.
Krok 9
1 min
Na zakończenie zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 10
1 min
Zupę podawać z pestkami dynii oraz podsmażonymi z cebulą i czosnkiem kawałeczkami papryki.
Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką

Krok 1 z 10

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę.

Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką

Krok 2 z 10

Na dnie garnka rozgrzać oliwę, zeszklić przygotowaną cebulę z czosnkiem.

Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką

Krok 3 z 10

Papryki obrać – usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kosteczkę. Wraz z gałązką rozmarynu dodać do zeszklonej z czosnkiem cebuli. Dodać kurkumę i słodką paprykę. Całość delikatnie podsmażyć. Można odłożyć odrobinę do dekoracji zupy.

Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką

Krok 4 z 10

Pomidory pokroić w ćwiartki, dodać do podsmażonych warzyw.

Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką

Krok 5 z 10

Całość zalać bulionem i gotować przez ok. 20 minut.

Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką

Krok 6 z 10

Pod koniec gotowania dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka.

Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką

Krok 7 z 10

Całość gotować jeszcze przez ok. 10 minut.

Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką

Krok 8 z 10

Dodać oregano i zmiksować na gładką zupę krem. W trakcie miksowania dodać śmietankę.

Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką

Krok 9 z 10

Na zakończenie zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką

Krok 10 z 10

Zupę podawać z pestkami dynii oraz podsmażonymi z cebulą i czosnkiem kawałeczkami papryki.

Pomidorowa to zdecydowanie jedna z ulubionych zup Polaków. Zwykle podawana z ryżem lub makaronem, a gdyby tak przyrządzić ją z… jabłkiem? Dzisiejszy przepis to alternatywna wersja zupy pomidorowej w formie owocowo – warzywnego kremu. Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką to ciekawa odmiana dla tradycyjnej pomidorówki.

Sycąca, lecz jednocześnie stosunkowo lekka, dobrze sprawdzi się w formie lekkiej kolacji. Smakowała będzie także o poranku. Zupa na śniadanie to zdrowa odmiana i urozmaicenie dla kanapek czy płatków.

Do garnka, oprócz pomidorów, trafiły także papryka oraz jabłko. Papryka nadaje całości charakterystycznego posmaku, jabłko słodyczy. Wśród przypraw królują tym razem zioła: rozmaryn oraz oregano. Aksamitnej konsystencji nadaje zupie odrobina śmietany kremówki.

Całość przyrządzona została na bulionie warzywnym, zupą mogą się więc bez obaw zajadać wegetarianie. Zupa pomidorowa z papryką i jabłkiem zasmakuje także najmłodszym. Gotując dla małych głodomorów można dodać jedno jabłko więcej, co sprawi, że zupa będzie jeszcze słodsza.

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4 porcji zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika