Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
Dodaj do CookBook

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

(3)
1 godz 7 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest edytakkk
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szczypta
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
40  dag
Pieczarki
1 
Cebula
trochę
Masło
trochę
Pieprz i sól
2  kostek
Rosół Drobiowy WINIARY
40  dag
Ziemniaki
0.5  szklanka
Śmietana 30%
1  łyżka
Mąka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
16.8 g
Wartość energetyczna
112.8 kcal
Tłuszcze
4.1 g
Białko
4.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pomysł na łatwą i szybką w przygotowaniu zupę pieczarkową z ziemniakami, która jest nie tylko aromatyczna, ale i rozgrzewająca. Pieczarki podsmażamy na maśle z cebulką, doprawiamy i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie całość zalewamy bulionem przyrządzonym z Rosołu Drobiowego WINIARY i gotujemy. Pozostało już tylko zagęścić zupę mąką i śmietaną i podawać. Zupę pieczarkową z ziemniakami możesz udekorować ulubioną zieleniną, np. świeżą natką.

Pieczarki i ziemniaki to produkty tanie i uniwersalne. Mogą grać główną rolę w daniach lub być tylko gwiazdą drugą planową, ale nie zmienia to faktu, że bez nich polska kuchnia byłaby bardzo uboga. Pieczarki to grzyby, które rosną cały rok. Wbrew powszechnej opinii, są one bogate w witaminy i składniki mineralne. Podobnie z ziemniakami- ponieważ przeciętny Polak spożywa ich bardzo dużo, to kartofle potrafią zaspokoić kilkadziesiąt procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C i B6. Są również źródłem potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie tętnicze. To naprawdę wspaniałe warzywa i nic dziwnego, że królują na polskich stołach.

Przygotowanie zupy pieczarkowej rozpoczynamy od pokrojenia cebuli i zeszklenia jej na maśle w dużym garnku. Stanowi to świetną bazę pod zupę- podsmażona cebula nadaje każdej potrawie wspaniały smak i aromat. Następnie musimy pokroić pieczarki w półplasterki i smażyć razem z cebulą. Doprawiamy je solą i pieprzem. Potem zajmujemy się ziemniakami- obieramy, myjemy, kroimy w dużą kostkę i dodajemy do grzybów. Następnie dodajemy Rosół Drobiowy WINIARY. Dwie kostki przyprawy rozpuszczamy w dwóch litrach wody i wlewamy do warzyw. Gotujemy tak długo, aż ziemniaki zmiękną. Wtedy przychodzi czas, by zagęścić zupę. Jest na to prosty sposób - wystarczy zmieszać pół szklanki śmietany z wodą oraz łyżką mąki i wlać do zupy. Pozostaje nam tylko doprawić zupę. Idealnie sprawdzi się do tego przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY. Po przelaniu zupy do miski dekorujemy ją pokrojoną natką pietruszki lub innymi ulubionymi zielonymi listkami - możemy użyć na przykład bazylii.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami to idealny pomysł na obiad. Możemy przygotować bardzo duży garnek tego dania, dzięki czemu potem możemy wlać ją do pudełeczka i zabrać do pracy. Pieczarki i ziemniaki to składniki bardzo tanie i są dostępne w każdym sklepie. Potrawa jest bardzo łatwa w przygotowaniu i urozmaici każdy chłodny, jesienny wieczór. Nie pozostaje więc nic innego, jak brać łyżkę w dłoń i delektować się smakiem pysznej zupy. Smacznego!

Przygotowanie

67 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle.
  • Krok 2

    10 min
    Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do cebuli, usmażyć i doprawić lekko solą i pieprzem.
  • Krok 3

    10 min
    Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę, dodać do grzybów.
  • Krok 4

    15 min
    Wlać 2l bulionu, zagotować. Gotować tak długo, aż ziemniaki zmiękną.
  • Krok 5

    5 min
    Śmietanę rozmieszać z mąką i pół szklanki zimnej wody. Zagęścić tym zupę, ponownie doprowadzić do wrzenia.
  • Krok 6

    2 min
    Zupę doprawić do smaku Ziarenkami Smaku.
Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Krok 1 z 6

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Krok 2 z 6

Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do cebuli, usmażyć i doprawić lekko solą i pieprzem.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Krok 3 z 6

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę, dodać do grzybów.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Krok 4 z 6

Wlać 2l bulionu, zagotować. Gotować tak długo, aż ziemniaki zmiękną.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Krok 5 z 6

Śmietanę rozmieszać z mąką i pół szklanki zimnej wody. Zagęścić tym zupę, ponownie doprowadzić do wrzenia.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Krok 6 z 6

Zupę doprawić do smaku Ziarenkami Smaku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Grzyby
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa marchewkowa z serem feta

    Zupa marchewkowa z serem feta

    21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu