Zupa pieczarkowa z ziemniakami
1 godz 19 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
6.89 g
Węglowodany
20.31 g
Tłuszcze
14.37 g
Wartość energetyczna
228.04 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
79 min
Krok 1
5 min
Marchewki i pietruszki obrać. Pora dokładnie umyć.
Krok 2
30 min
Warzywa włożyć do garnka, zalać 0,75 l wody. Gotować na małym ogniu przez ok. 20-30 minut.
Krok 3
4 min
Ziemniaki obrać, pokroić na grubsze plastry.
Krok 4
4 min
Podgrzybki umyć, pokroić na plastry.
Krok 5
4 min
Pietruszkę posiekać.
Krok 6
15 min
Ziemniaki przełożyć na dużą patelnię. Zalać wodą – tak, aby przykryła ona ziemniaki. Podgotować przez ok. 15 minut – aż zmiękną.
Krok 7
5 min
Podgotowane ziemniaki odcedzić, na patelni rozgrzać oliwę, dodać z powrotem ziemniaki, dorzucić pokrojone podgrzybki, doprawić pieprzem i solą.
Krok 8
6 min
Całość delikatnie podsmażyć – zrumienić. Pod koniec dodać oregano i posiekaną natkę pietruszki (zostawić trochę do dekoracji), delikatnie wymieszać.
Krok 9
4 min
Bulion przecedzić. Marchewkę pokroić i dodać do bulionu. Następnie do bulionu wsypać opakowanie Zupy Pieczarkowej Jak u Mamy Winiary. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem i… gotowe!
Krok 10
2 min
Zupę podawać z rumianymi ziemniakami i podgrzybkami, udekorowaną natką pietruszki.
Dziś na stole swojska pieczarkowa! Tak się akurat złożyło, że w weekend zaliczyłam udane grzybobranie. Przyrządziłam makaron i jajecznicę z podgrzybkami, zostało jeszcze kilka pięknych, brunatnych grzybków. Nie dość, by ugotować z nich zupę, ale wystarczająco, by użyć ich jako dodatek do zupy na bazie pieczarek, pomyślałam.
Zupa pieczarkowa z ziemniakami to sycąca propozycja, którą przygotujesz na najprostszym z możliwych bulionie! Wystarczy że do garnka wrzucisz marchewki, pietruszki i pora. Tym razem możesz sobie podarować obieranie cebuli i czosnku – znajdziesz je w opakowaniu Zupy Pieczarkowej Jak u Mamy Winiary.
Delikatnie zrumienione ziemniaki nadają zupie dodatkowego aromatu, a kilka leśnych grzybów sprawia, że zupa pieczarkowa z ziemniakami nabiera niepowtarzalnego smaku.
Z podanych składników przygotujesz ok. 3 porcji zupy.
Zupa pieczarkowa z ziemniakami to sycąca propozycja, którą przygotujesz na najprostszym z możliwych bulionie! Wystarczy że do garnka wrzucisz marchewki, pietruszki i pora. Tym razem możesz sobie podarować obieranie cebuli i czosnku – znajdziesz je w opakowaniu Zupy Pieczarkowej Jak u Mamy Winiary.
Delikatnie zrumienione ziemniaki nadają zupie dodatkowego aromatu, a kilka leśnych grzybów sprawia, że zupa pieczarkowa z ziemniakami nabiera niepowtarzalnego smaku.
Z podanych składników przygotujesz ok. 3 porcji zupy.
Komentarze 0