Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

(0)
1 godz 19 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1 
Por
1  opakowanie
Zupa pieczarkowa Jak u Mamy WINIARY
4 
Ziemniaki
10 
Podgrzybek
1  pęczek
Natka pietruszki
3  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Oregano
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.28 g
Węglowodany
39.14 g
Tłuszcze
14.48 g
Wartość energetyczna
309.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dziś na stole swojska pieczarkowa! Tak się akurat złożyło, że w weekend zaliczyłam udane grzybobranie. Przyrządziłam makaron i jajecznicę z podgrzybkami, zostało jeszcze kilka pięknych, brunatnych grzybków. Nie dość, by ugotować z nich zupę, ale wystarczająco, by użyć ich jako dodatek do zupy na bazie pieczarek, pomyślałam.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami to sycąca propozycja, którą przygotujesz na najprostszym z możliwych bulionie! Wystarczy że do garnka wrzucisz marchewki, pietruszki i pora. Tym razem możesz sobie podarować obieranie cebuli i czosnku – znajdziesz je w opakowaniu Zupy Pieczarkowej Jak u Mamy Winiary.
Delikatnie zrumienione ziemniaki nadają zupie dodatkowego aromatu, a kilka leśnych grzybów sprawia, że zupa pieczarkowa z ziemniakami nabiera niepowtarzalnego smaku.

Z podanych składników przygotujesz ok. 3 porcji zupy.

Przygotowanie

79 min
  • Krok 1

    5 min
    Marchewki i pietruszki obrać. Pora dokładnie umyć.
  • Krok 2

    30 min
    Warzywa włożyć do garnka, zalać 0,75 l wody. Gotować na małym ogniu przez ok. 20-30 minut.
  • Krok 3

    4 min
    Ziemniaki obrać, pokroić na grubsze plastry.
  • Krok 4

    4 min
    Podgrzybki umyć, pokroić na plastry.
  • Krok 5

    4 min
    Pietruszkę posiekać.
  • Krok 6

    15 min
    Ziemniaki przełożyć na dużą patelnię. Zalać wodą – tak, aby przykryła ona ziemniaki. Podgotować przez ok. 15 minut – aż zmiękną.
  • Krok 7

    5 min
    Podgotowane ziemniaki odcedzić, na patelni rozgrzać oliwę, dodać z powrotem ziemniaki, dorzucić pokrojone podgrzybki, doprawić pieprzem i solą.
  • Krok 8

    6 min
    Całość delikatnie podsmażyć – zrumienić. Pod koniec dodać oregano i posiekaną natkę pietruszki (zostawić trochę do dekoracji), delikatnie wymieszać.
  • Krok 9

    4 min
    Bulion przecedzić. Marchewkę pokroić i dodać do bulionu. Następnie do bulionu wsypać opakowanie Zupy Pieczarkowej Jak u Mamy Winiary. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem i… gotowe!
  • Krok 10

    2 min
    Zupę podawać z rumianymi ziemniakami i podgrzybkami, udekorowaną natką pietruszki.
Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Krok 1 z 10

Marchewki i pietruszki obrać. Pora dokładnie umyć.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Krok 2 z 10

Warzywa włożyć do garnka, zalać 0,75 l wody. Gotować na małym ogniu przez ok. 20-30 minut.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Krok 3 z 10

Ziemniaki obrać, pokroić na grubsze plastry.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Krok 4 z 10

Podgrzybki umyć, pokroić na plastry.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Krok 5 z 10

Pietruszkę posiekać.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Krok 6 z 10

Ziemniaki przełożyć na dużą patelnię. Zalać wodą – tak, aby przykryła ona ziemniaki. Podgotować przez ok. 15 minut – aż zmiękną.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Krok 7 z 10

Podgotowane ziemniaki odcedzić, na patelni rozgrzać oliwę, dodać z powrotem ziemniaki, dorzucić pokrojone podgrzybki, doprawić pieprzem i solą.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Krok 8 z 10

Całość delikatnie podsmażyć – zrumienić. Pod koniec dodać oregano i posiekaną natkę pietruszki (zostawić trochę do dekoracji), delikatnie wymieszać.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Krok 9 z 10

Bulion przecedzić. Marchewkę pokroić i dodać do bulionu. Następnie do bulionu wsypać opakowanie Zupy Pieczarkowej Jak u Mamy Winiary. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem i… gotowe!

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Krok 10 z 10

Zupę podawać z rumianymi ziemniakami i podgrzybkami, udekorowaną natką pietruszki.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa grzybowa

    1 godz 2 min Łatwy
  • Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką

    37 min Łatwy
  • Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

    1 godz 9 min Średni
  • Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami

    13 godz 55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu