Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

(0)
1 godz 19 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1 
Por
1  opakowanie
Zupa pieczarkowa Szlachetne Smaki WINIARY
4 
Ziemniaki
10 
Podgrzybek
1  pęczek
Natka pietruszki
3  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Oregano
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.28 g
Węglowodany
39.14 g
Tłuszcze
14.48 g
Wartość energetyczna
309.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dziś na stole swojska pieczarkowa! Tak się akurat złożyło, że w weekend zaliczyłam udane grzybobranie. Przyrządziłam makaron i jajecznicę z podgrzybkami, zostało jeszcze kilka pięknych, brunatnych grzybków. Nie dość, by ugotować z nich zupę, ale wystarczająco, by użyć ich jako dodatek do zupy na bazie pieczarek, pomyślałam.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami to sycąca propozycja, którą przygotujesz na najprostszym z możliwych bulionie! Wystarczy że do garnka wrzucisz marchewki, pietruszki i pora. Tym razem możesz sobie podarować obieranie cebuli i czosnku – znajdziesz je w opakowaniu Zupy Pieczarkowej WINIARY.
Delikatnie zrumienione ziemniaki nadają zupie dodatkowego aromatu, a kilka leśnych grzybów sprawia, że zupa pieczarkowa z ziemniakami nabiera niepowtarzalnego smaku.

Z podanych składników przygotujesz ok. 3 porcji zupy.

Przygotowanie

79 min
  • Krok 1

    5 min
    Marchewki i pietruszki obrać. Pora dokładnie umyć.
  • Krok 2

    30 min
    Warzywa włożyć do garnka, zalać 0,75 l wody. Gotować na małym ogniu przez ok. 20-30 minut.
  • Krok 3

    4 min
    Ziemniaki obrać, pokroić na grubsze plastry.
  • Krok 4

    4 min
    Podgrzybki umyć, pokroić na plastry.
  • Krok 5

    4 min
    Pietruszkę posiekać.
  • Krok 6

    15 min
    Ziemniaki przełożyć na dużą patelnię. Zalać wodą – tak, aby przykryła ona ziemniaki. Podgotować przez ok. 15 minut – aż zmiękną.
  • Krok 7

    5 min
    Podgotowane ziemniaki odcedzić, na patelni rozgrzać oliwę, dodać z powrotem ziemniaki, dorzucić pokrojone podgrzybki, doprawić pieprzem i solą.
  • Krok 8

    6 min
    Całość delikatnie podsmażyć – zrumienić. Pod koniec dodać oregano i posiekaną natkę pietruszki (zostawić trochę do dekoracji), delikatnie wymieszać.
  • Krok 9

    4 min
    Bulion przecedzić. Marchewkę pokroić i dodać do bulionu. Następnie do bulionu wsypać opakowanie Zupy Pieczarkowej WINIARY. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem i… gotowe!
  • Krok 10

    2 min
    Zupę podawać z rumianymi ziemniakami i podgrzybkami, udekorowaną natką pietruszki.
Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Krok 1 z 10

Marchewki i pietruszki obrać. Pora dokładnie umyć.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Krok 2 z 10

Warzywa włożyć do garnka, zalać 0,75 l wody. Gotować na małym ogniu przez ok. 20-30 minut.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Krok 3 z 10

Ziemniaki obrać, pokroić na grubsze plastry.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Krok 4 z 10

Podgrzybki umyć, pokroić na plastry.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Krok 5 z 10

Pietruszkę posiekać.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Krok 6 z 10

Ziemniaki przełożyć na dużą patelnię. Zalać wodą – tak, aby przykryła ona ziemniaki. Podgotować przez ok. 15 minut – aż zmiękną.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Krok 7 z 10

Podgotowane ziemniaki odcedzić, na patelni rozgrzać oliwę, dodać z powrotem ziemniaki, dorzucić pokrojone podgrzybki, doprawić pieprzem i solą.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Krok 8 z 10

Całość delikatnie podsmażyć – zrumienić. Pod koniec dodać oregano i posiekaną natkę pietruszki (zostawić trochę do dekoracji), delikatnie wymieszać.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Krok 9 z 10

Bulion przecedzić. Marchewkę pokroić i dodać do bulionu. Następnie do bulionu wsypać opakowanie Zupy Pieczarkowej WINIARY. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem i… gotowe!

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Krok 10 z 10

Zupę podawać z rumianymi ziemniakami i podgrzybkami, udekorowaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa grzybowa

    Zupa grzybowa

    1 godz 2 min Łatwy
  • Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

    Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

    1 godz 9 min Średni
  • Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką

    Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką

    37 min Łatwy
  • Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami

    Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami

    13 godz 55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu