Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

(0)
1 godz 19 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1 
Por
1  opakowanie
Zupa pieczarkowa Jak u Mamy WINIARY
4 
Ziemniaki
10 
Podgrzybek
1  pęczek
Natka pietruszki
3  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Oregano
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.89 g
Węglowodany
20.31 g
Tłuszcze
14.37 g
Wartość energetyczna
228.04 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

79 min
Krok 1
5 min
Marchewki i pietruszki obrać. Pora dokładnie umyć.
Krok 2
30 min
Warzywa włożyć do garnka, zalać 0,75 l wody. Gotować na małym ogniu przez ok. 20-30 minut.
Krok 3
4 min
Ziemniaki obrać, pokroić na grubsze plastry.
Krok 4
4 min
Podgrzybki umyć, pokroić na plastry.
Krok 5
4 min
Pietruszkę posiekać.
Krok 6
15 min
Ziemniaki przełożyć na dużą patelnię. Zalać wodą – tak, aby przykryła ona ziemniaki. Podgotować przez ok. 15 minut – aż zmiękną.
Krok 7
5 min
Podgotowane ziemniaki odcedzić, na patelni rozgrzać oliwę, dodać z powrotem ziemniaki, dorzucić pokrojone podgrzybki, doprawić pieprzem i solą.
Krok 8
6 min
Całość delikatnie podsmażyć – zrumienić. Pod koniec dodać oregano i posiekaną natkę pietruszki (zostawić trochę do dekoracji), delikatnie wymieszać.
Krok 9
4 min
Bulion przecedzić. Marchewkę pokroić i dodać do bulionu. Następnie do bulionu wsypać opakowanie Zupy Pieczarkowej Jak u Mamy Winiary. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem i… gotowe!
Krok 10
2 min
Zupę podawać z rumianymi ziemniakami i podgrzybkami, udekorowaną natką pietruszki.
Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Krok 1 z 10

Marchewki i pietruszki obrać. Pora dokładnie umyć.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Krok 2 z 10

Warzywa włożyć do garnka, zalać 0,75 l wody. Gotować na małym ogniu przez ok. 20-30 minut.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Krok 3 z 10

Ziemniaki obrać, pokroić na grubsze plastry.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Krok 4 z 10

Podgrzybki umyć, pokroić na plastry.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Krok 5 z 10

Pietruszkę posiekać.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Krok 6 z 10

Ziemniaki przełożyć na dużą patelnię. Zalać wodą – tak, aby przykryła ona ziemniaki. Podgotować przez ok. 15 minut – aż zmiękną.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Krok 7 z 10

Podgotowane ziemniaki odcedzić, na patelni rozgrzać oliwę, dodać z powrotem ziemniaki, dorzucić pokrojone podgrzybki, doprawić pieprzem i solą.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Krok 8 z 10

Całość delikatnie podsmażyć – zrumienić. Pod koniec dodać oregano i posiekaną natkę pietruszki (zostawić trochę do dekoracji), delikatnie wymieszać.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Krok 9 z 10

Bulion przecedzić. Marchewkę pokroić i dodać do bulionu. Następnie do bulionu wsypać opakowanie Zupy Pieczarkowej Jak u Mamy Winiary. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem i… gotowe!

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Krok 10 z 10

Zupę podawać z rumianymi ziemniakami i podgrzybkami, udekorowaną natką pietruszki.

Dziś na stole swojska pieczarkowa! Tak się akurat złożyło, że w weekend zaliczyłam udane grzybobranie. Przyrządziłam makaron i jajecznicę z podgrzybkami, zostało jeszcze kilka pięknych, brunatnych grzybków. Nie dość, by ugotować z nich zupę, ale wystarczająco, by użyć ich jako dodatek do zupy na bazie pieczarek, pomyślałam.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami to sycąca propozycja, którą przygotujesz na najprostszym z możliwych bulionie! Wystarczy że do garnka wrzucisz marchewki, pietruszki i pora. Tym razem możesz sobie podarować obieranie cebuli i czosnku – znajdziesz je w opakowaniu Zupy Pieczarkowej Jak u Mamy Winiary.
Delikatnie zrumienione ziemniaki nadają zupie dodatkowego aromatu, a kilka leśnych grzybów sprawia, że zupa pieczarkowa z ziemniakami nabiera niepowtarzalnego smaku.

Z podanych składników przygotujesz ok. 3 porcji zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika