Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa paprykowa z chorizo

0
1 godz 23 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Papryka żółta
3  łyżek
0.7  l
Woda
1 
Duża cebula
2  ząbków
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny do smaku
1  łyżka
Masło klarowane
3 
Ziarenka ziela angielskiego
1 
Liść laurowy
1  szczypta
Kumin
1  szczypta
Chili
10  dag
Chorizo
trochę
Bazylia do dekoracji

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.72 g
Węglowodany
7.15 g
Tłuszcze
13.89 g
Wartość energetyczna
187.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

83 min
Krok 1
50 min
Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Papryki układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy, aż skórka zacznie czernieć., przekładamy od foliowej torebki i odkładamy na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy papryki z worka, zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy papryki w mniejsze kawałki.
Krok 2
6 min
Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na maśle ze szczyptą soli. Pod koniec oprószamy cebulkę kuminem i chili.
Krok 3
15 min
Do podduszonej cebuli dodajemy paprykę, ziele angielskie, liść laurowy i czosnek w łupinkach, lekko zmiażdżony trzonkiem noża. Podlewamy całość wywarem. Gotujemy 15 minut.
Krok 4
4 min
Wyciągamy zupy ziele angielskie, listek laurowy i ząbki czosnku. Miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 5
5 min
Chorizo kroimy w plasterki, podsmażamy na suchej patelni z obu stron.
Krok 6
3 min
Zupę podajemy z chorizo, dekorujemy listkami bazylii.
Zupa paprykowa z chorizo

Krok 1 z 6

Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Papryki układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy, aż skórka zacznie czernieć., przekładamy od foliowej torebki i odkładamy na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy papryki z worka, zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy papryki w mniejsze kawałki.

Zupa paprykowa z chorizo

Krok 2 z 6

Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na maśle ze szczyptą soli. Pod koniec oprószamy cebulkę kuminem i chili.

Zupa paprykowa z chorizo

Krok 3 z 6

Do podduszonej cebuli dodajemy paprykę, ziele angielskie, liść laurowy i czosnek w łupinkach, lekko zmiażdżony trzonkiem noża. Podlewamy całość wywarem. Gotujemy 15 minut.

Zupa paprykowa z chorizo

Krok 4 z 6

Wyciągamy zupy ziele angielskie, listek laurowy i ząbki czosnku. Miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Zupa paprykowa z chorizo

Krok 5 z 6

Chorizo kroimy w plasterki, podsmażamy na suchej patelni z obu stron.

Zupa paprykowa z chorizo

Krok 6 z 6

Zupę podajemy z chorizo, dekorujemy listkami bazylii.

Kremowa zupa paprykowa z chorizo świetnie sprawdza się późną jesienią i zimą, kiedy zziębnięci wracamy do domu po zmroku. Przygotowana z żółtych papryk jest świetnym kontrastem dla zazwyczaj szarych o tej porze roku dni.

Paprykę przed dodaniem do zupy warto podpiec w piekarniku. Dzięki temu później z łatwością zdejmiemy z niej skórkę, a w międzyczasie po kuchni rozniesie się przyjemny aromat. Niestety pieczenie papryki wymaga czasu, więc w zapracowanych tygodniu warto zupę ugotować z jednodniowym wyprzedzeniem.

Zupa paprykowa świetnie smakuje z podsmażoną na suchej patelni hiszpańską kiełbasą chorizo. Jej charakterystyczny smak zupełnie odmienia potrawę, którą możemy także przygotować w bardziej tradycyjny sposób, dodając, zamiast chorizo, podsmażoną tradycyjną kiełbaskę śląską.

Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 porcje zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika