Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kremowa zupa paprykowa z chorizo świetnie sprawdza się późną jesienią i zimą, kiedy zziębnięci wracamy do domu po zmroku. Przygotowana z żółtych papryk jest świetnym kontrastem dla zazwyczaj szarych o tej porze roku dni.
Paprykę przed dodaniem do zupy warto podpiec w piekarniku. Dzięki temu później z łatwością zdejmiemy z niej skórkę, a w międzyczasie po kuchni rozniesie się przyjemny aromat. Niestety pieczenie papryki wymaga czasu, więc w zapracowanych tygodniu warto zupę ugotować z jednodniowym wyprzedzeniem.
Zupa paprykowa świetnie smakuje z podsmażoną na suchej patelni hiszpańską kiełbasą chorizo. Jej charakterystyczny smak zupełnie odmienia potrawę, którą możemy także przygotować w bardziej tradycyjny sposób, dodając, zamiast chorizo, podsmażoną tradycyjną kiełbaskę śląską.
Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 porcje zupy.
Przygotowanie
83 min
Krok 1
50 min
Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Papryki układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy, aż skórka zacznie czernieć., przekładamy od foliowej torebki i odkładamy na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy papryki z worka, zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy papryki w mniejsze kawałki.
Krok 2
6 min
Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na maśle ze szczyptą soli. Pod koniec oprószamy cebulkę kuminem i chili.
Krok 3
15 min
Do podduszonej cebuli dodajemy paprykę, ziele angielskie, liść laurowy i czosnek w łupinkach, lekko zmiażdżony trzonkiem noża. Podlewamy całość wywarem. Gotujemy 15 minut.
Krok 4
4 min
Wyciągamy zupy ziele angielskie, listek laurowy i ząbki czosnku. Miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 5
5 min
Chorizo kroimy w plasterki, podsmażamy na suchej patelni z obu stron.
Krok 6
3 min
Zupę podajemy z chorizo, dekorujemy listkami bazylii.
Krok 1
z
6
Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Papryki układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy, aż skórka zacznie czernieć., przekładamy od foliowej torebki i odkładamy na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy papryki z worka, zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy papryki w mniejsze kawałki.
Krok 2
z
6
Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na maśle ze szczyptą soli. Pod koniec oprószamy cebulkę kuminem i chili.
Krok 3
z
6
Do podduszonej cebuli dodajemy paprykę, ziele angielskie, liść laurowy i czosnek w łupinkach, lekko zmiażdżony trzonkiem noża. Podlewamy całość wywarem. Gotujemy 15 minut.
Krok 4
z
6
Wyciągamy zupy ziele angielskie, listek laurowy i ząbki czosnku. Miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 5
z
6
Chorizo kroimy w plasterki, podsmażamy na suchej patelni z obu stron.
Krok 6
z
6
Zupę podajemy z chorizo, dekorujemy listkami bazylii.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0