Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa paprykowa z chorizo

(0)
1 godz 23 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Papryka żółta
3  łyżek
Bulion warzywny
0.7  l
Woda
1 
Duża cebula
2  ząbków
Czosnek
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny do smaku
1  łyżka
Masło klarowane
3 
Ziarenka ziela angielskiego
1 
Liść laurowy
1  szczypta
Kumin
1  szczypta
Chili
10  dag
Chorizo
trochę
Bazylia do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.72 g
Węglowodany
7.15 g
Tłuszcze
13.89 g
Wartość energetyczna
187.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kremowa zupa paprykowa z chorizo świetnie sprawdza się późną jesienią i zimą, kiedy zziębnięci wracamy do domu po zmroku. Przygotowana z żółtych papryk jest świetnym kontrastem dla zazwyczaj szarych o tej porze roku dni.

Paprykę przed dodaniem do zupy warto podpiec w piekarniku. Dzięki temu później z łatwością zdejmiemy z niej skórkę, a w międzyczasie po kuchni rozniesie się przyjemny aromat. Niestety pieczenie papryki wymaga czasu, więc w zapracowanych tygodniu warto zupę ugotować z jednodniowym wyprzedzeniem.

Zupa paprykowa świetnie smakuje z podsmażoną na suchej patelni hiszpańską kiełbasą chorizo. Jej charakterystyczny smak zupełnie odmienia potrawę, którą możemy także przygotować w bardziej tradycyjny sposób, dodając, zamiast chorizo, podsmażoną tradycyjną kiełbaskę śląską.

Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 porcje zupy.

Przygotowanie

83 min
  • Krok 1

    50 min
    Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Papryki układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy, aż skórka zacznie czernieć., przekładamy od foliowej torebki i odkładamy na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy papryki z worka, zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy papryki w mniejsze kawałki.
  • Krok 2

    6 min
    Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na maśle ze szczyptą soli. Pod koniec oprószamy cebulkę kuminem i chili.
  • Krok 3

    15 min
    Do podduszonej cebuli dodajemy paprykę, ziele angielskie, liść laurowy i czosnek w łupinkach, lekko zmiażdżony trzonkiem noża. Podlewamy całość wywarem. Gotujemy 15 minut.
  • Krok 4

    4 min
    Wyciągamy zupy ziele angielskie, listek laurowy i ząbki czosnku. Miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Krok 5

    5 min
    Chorizo kroimy w plasterki, podsmażamy na suchej patelni z obu stron.
  • Krok 6

    3 min
    Zupę podajemy z chorizo, dekorujemy listkami bazylii.
Zupa paprykowa z chorizo

Krok 1 z 6

Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Papryki układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy, aż skórka zacznie czernieć., przekładamy od foliowej torebki i odkładamy na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy papryki z worka, zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy papryki w mniejsze kawałki.

Zupa paprykowa z chorizo

Krok 2 z 6

Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na maśle ze szczyptą soli. Pod koniec oprószamy cebulkę kuminem i chili.

Zupa paprykowa z chorizo

Krok 3 z 6

Do podduszonej cebuli dodajemy paprykę, ziele angielskie, liść laurowy i czosnek w łupinkach, lekko zmiażdżony trzonkiem noża. Podlewamy całość wywarem. Gotujemy 15 minut.

Zupa paprykowa z chorizo

Krok 4 z 6

Wyciągamy zupy ziele angielskie, listek laurowy i ząbki czosnku. Miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Zupa paprykowa z chorizo

Krok 5 z 6

Chorizo kroimy w plasterki, podsmażamy na suchej patelni z obu stron.

Zupa paprykowa z chorizo

Krok 6 z 6

Zupę podajemy z chorizo, dekorujemy listkami bazylii.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

    1 godz 53 min
  • Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu

    1 godz 57 min
  • Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

    2 godz 4 min Średni
  • Krem z buraków ze skwarkami

    41 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu