Zupa paprykowa z chorizo
1 godz 23 min
Łatwy
4
Papryka żółta
3
łyżek
0.7
l
Woda
1
Duża cebula
2
ząbków
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Pieprz czarny do smaku
1
łyżka
Masło klarowane
3
Ziarenka ziela angielskiego
1
Liść laurowy
1
szczypta
Kumin
1
szczypta
Chili
10
dag
Chorizo
trochę
Bazylia do dekoracji
.
Wartości odżywcze
Białko
7.72 g
Węglowodany
7.15 g
Tłuszcze
13.89 g
Wartość energetyczna
187.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
83 min
Krok 1
50 min
Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Papryki układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy, aż skórka zacznie czernieć., przekładamy od foliowej torebki i odkładamy na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy papryki z worka, zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy papryki w mniejsze kawałki.
Krok 2
6 min
Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na maśle ze szczyptą soli. Pod koniec oprószamy cebulkę kuminem i chili.
Krok 3
15 min
Do podduszonej cebuli dodajemy paprykę, ziele angielskie, liść laurowy i czosnek w łupinkach, lekko zmiażdżony trzonkiem noża. Podlewamy całość wywarem. Gotujemy 15 minut.
Krok 4
4 min
Wyciągamy zupy ziele angielskie, listek laurowy i ząbki czosnku. Miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 5
5 min
Chorizo kroimy w plasterki, podsmażamy na suchej patelni z obu stron.
Krok 6
3 min
Zupę podajemy z chorizo, dekorujemy listkami bazylii.
Kremowa zupa paprykowa z chorizo świetnie sprawdza się późną jesienią i zimą, kiedy zziębnięci wracamy do domu po zmroku. Przygotowana z żółtych papryk jest świetnym kontrastem dla zazwyczaj szarych o tej porze roku dni.
Paprykę przed dodaniem do zupy warto podpiec w piekarniku. Dzięki temu później z łatwością zdejmiemy z niej skórkę, a w międzyczasie po kuchni rozniesie się przyjemny aromat. Niestety pieczenie papryki wymaga czasu, więc w zapracowanych tygodniu warto zupę ugotować z jednodniowym wyprzedzeniem.
Zupa paprykowa świetnie smakuje z podsmażoną na suchej patelni hiszpańską kiełbasą chorizo. Jej charakterystyczny smak zupełnie odmienia potrawę, którą możemy także przygotować w bardziej tradycyjny sposób, dodając, zamiast chorizo, podsmażoną tradycyjną kiełbaskę śląską.
Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 porcje zupy.
Paprykę przed dodaniem do zupy warto podpiec w piekarniku. Dzięki temu później z łatwością zdejmiemy z niej skórkę, a w międzyczasie po kuchni rozniesie się przyjemny aromat. Niestety pieczenie papryki wymaga czasu, więc w zapracowanych tygodniu warto zupę ugotować z jednodniowym wyprzedzeniem.
Zupa paprykowa świetnie smakuje z podsmażoną na suchej patelni hiszpańską kiełbasą chorizo. Jej charakterystyczny smak zupełnie odmienia potrawę, którą możemy także przygotować w bardziej tradycyjny sposób, dodając, zamiast chorizo, podsmażoną tradycyjną kiełbaskę śląską.
Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 porcje zupy.
Komentarze 0