Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa meksykańska z mięsem mielonym i granatem
Zupa meksykańska z mięsem mielonym i granatem
Zupa meksykańska z mięsem mielonym i granatem
Dodaj do CookBook

Zupa meksykańska z mięsem mielonym i granatem

(0)
1 godz 10 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest David Gaboriaud
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Duża lub 2 małe czerwone cebule
2  ząbków
Czosnek
100  g
Czerwona fasola
50  g
Fasola mung
1  puszka
Kukurydza
300  g
Mięso mielone
2  opakowań
WINIARY Pomysł na Sycąca Ogonowa
0.5 
Granat
trochę
Daktyle
5  łyżek
Olej do smażenia
1  łyżeczka
Kurkuma
1  łyżeczka
Słodka papryka
0.5  łyżeczka
Garam masala
1  szczypta
Pieprz cayenne
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
22.3 g
Wartość energetyczna
382.2 kcal
Tłuszcze
23.5 g
Białko
14.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa meksykańska z mięsem mielonym to propozycja dla wielbicieli wyrazistych, ostrzejszych smaków. Dodatki fasoli i mięsa sprawiają, że zupa jest wyjątkowo pożywna. Z kolei granat i daktyle przełamują ostrość i dodają zupie egzotycznej słodyczy. Za sprawą Zupy Ogonowej WINIARY zupa zyskuje wyjątkowy aromat, bez konieczności gotowania mięsnego wywaru przez kilka godzin. Wszystko bez konserwantów i sztucznych ulepszaczy.

Z podanych składników przygotujesz 4-6 porcji zupy.

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    30 min
    Fasolę mung namoczyć przez noc. Przełożyć do małego garnka i gotować do miękkości, przez ok.20-30 minut.
  • Krok 2

    10 min
    Do osobnego garnka wsypać czerwoną cebulę i również gotować, do momentu, kiedy stanie się miękka, lecz nie będzie się jeszcze rozpadać.
  • Krok 3

    4 min
    Cebule i czosnek obrać i posiekać.
  • Krok 4

    6 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dorzucić posiekane cebulę i czosnek oraz przyprawy: kurkumę, słodką paprykę, pieprz cayenne i garam masala. Warzywa dobrze wymieszać z przyprawami, zeszklić.
  • Krok 5

    8 min
    Do delikatnie podsmażonych warzyw, dodać mięso mielone, usmażyć.
  • Krok 6

    3 min
    Dodać kukurydzę i dwa rodzaje fasoli.
  • Krok 7

    6 min
    W 800 ml zimnej wody rozmieszać zawartość 2 opakowań Zupy Ogonowej Nasza Specjalność WINIARY. Dolać do zupy. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 8

    3 min
    Gotową zupę meksykańską z mięsem mielonym podawać z pestkami granatu i pokrojonymi daktylami.
Zupa meksykańska z mięsem mielonym i granatem

Krok 1 z 8

Fasolę mung namoczyć przez noc. Przełożyć do małego garnka i gotować do miękkości, przez ok.20-30 minut.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym i granatem

Krok 2 z 8

Do osobnego garnka wsypać czerwoną cebulę i również gotować, do momentu, kiedy stanie się miękka, lecz nie będzie się jeszcze rozpadać.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym i granatem

Krok 3 z 8

Cebule i czosnek obrać i posiekać.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym i granatem

Krok 4 z 8

Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dorzucić posiekane cebulę i czosnek oraz przyprawy: kurkumę, słodką paprykę, pieprz cayenne i garam masala. Warzywa dobrze wymieszać z przyprawami, zeszklić.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym i granatem

Krok 5 z 8

Do delikatnie podsmażonych warzyw, dodać mięso mielone, usmażyć.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym i granatem

Krok 6 z 8

Dodać kukurydzę i dwa rodzaje fasoli.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym i granatem

Krok 7 z 8

W 800 ml zimnej wody rozmieszać zawartość 2 opakowań Zupy Ogonowej Nasza Specjalność WINIARY. Dolać do zupy. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym i granatem

Krok 8 z 8

Gotową zupę meksykańską z mięsem mielonym podawać z pestkami granatu i pokrojonymi daktylami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa marchewkowa z serem feta

    Zupa marchewkowa z serem feta

    21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu