Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Młody kalafior podrósł już na tyle, że jeden kwiat wystarczy na garnek pysznej zupy dla całej rodziny. Wciąż jednak jest bardzo delikatny, wymaga więc krótkiego gotowania. To dobra okazja, by zupę przygotować naprawdę w szybkim tempie, co z pewnością docenicie zwłaszcza w środku zabieganego tygodnia.
Zupy kalafiorowa z ryżem jest bardzo aromatyczna za sprawą świeżego koperku, a także suszonych warzyw, które znajdziemy w Zupie Jarzynowej Nasza Specjalność Winiary. Taka zupa jest świetną bazą do przygotowania szybkiej kalafiorówki. Całe przygotowanie zupy zamknie się w 15 minutach, a jeszcze szybciej kalafiorówka będzie znikać z talerzy.
Tradycyjnie do zupy kalafiorowej trafiają ziemniaki, ryż lub makaron. Każdy z tych dodatków świetnie się sprawdza w kalafiorówce i sprawia, że zupa staje się bardziej sycąca, ale też nie jest ciężka i zapychająca.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje pysznej zupy kalafiorowej. Może warto je podwoić? Spodziewajcie się, że ktoś poprosi o dokładkę 🙂
Przygotowanie
34 min
Krok 1
10 min
Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kosteczkę. Podduszamy marchewkę z cebulą na lekko rozgrzanej oliwie. Pod koniec dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dusimy, aż uwolni swój aromat.
Krok 2
3 min
Podlewamy warzywa niewielką ilością wody, chwilę dusimy.
Krok 3
10 min
W tym czasie kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy. Zawartość torebki z zupą rozprowadzamy w 750 ml zimnej wody, dodajemy do warzyw, zagotowujemy.
Krok 4
10 min
Dodajemy do zupy różyczki kalafiora oraz przepłukany na sicie ryż. gotujemy 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 5
1 min
Zabielamy zupę śmietanką, posypujemy koperkiem.
Krok 1
z
5
Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kosteczkę. Podduszamy marchewkę z cebulą na lekko rozgrzanej oliwie. Pod koniec dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dusimy, aż uwolni swój aromat.
Krok 2
z
5
Podlewamy warzywa niewielką ilością wody, chwilę dusimy.
Krok 3
z
5
W tym czasie kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy. Zawartość torebki z zupą rozprowadzamy w 750 ml zimnej wody, dodajemy do warzyw, zagotowujemy.
Krok 4
z
5
Dodajemy do zupy różyczki kalafiora oraz przepłukany na sicie ryż. gotujemy 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 5
z
5
Zabielamy zupę śmietanką, posypujemy koperkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0