Zupa kalafiorowa z ryżem
34min
Łatwy
1
Kalafior (mały lub połowa większego)
2
Marchewka
1
opakowanie
1
Cebula
2
ząbków
1
łyżka
Oliwa
50
g
Ryż (u mnie basmati)
0.25
szklanka
Słodka śmietanka
1
łyżka
Świeżo posiekany koperek
.
Wartości odżywcze
Białko
3 g
Węglowodany
10.29 g
Tłuszcze
5.53 g
Wartość energetyczna
130.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
34 min
Krok 1
10 min
Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kosteczkę. Podduszamy marchewkę z cebulą na lekko rozgrzanej oliwie. Pod koniec dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dusimy, aż uwolni swój aromat.
Krok 2
3 min
Podlewamy warzywa niewielką ilością wody, chwilę dusimy.
Krok 3
10 min
W tym czasie kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy. Zawartość torebki z zupą rozprowadzamy w 750 ml zimnej wody, dodajemy do warzyw, zagotowujemy.
Krok 4
10 min
Dodajemy do zupy różyczki kalafiora oraz przepłukany na sicie ryż. gotujemy 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 5
1 min
Zabielamy zupę śmietanką, posypujemy koperkiem.
Młody kalafior podrósł już na tyle, że jeden kwiat wystarczy na garnek pysznej zupy dla całej rodziny. Wciąż jednak jest bardzo delikatny, wymaga więc krótkiego gotowania. To dobra okazja, by zupę przygotować naprawdę w szybkim tempie, co z pewnością docenicie zwłaszcza w środku zabieganego tygodnia.
Zupy kalafiorowa z ryżem jest bardzo aromatyczna za sprawą świeżego koperku, a także suszonych warzyw, które znajdziemy w Zupie Jarzynowej Nasza Specjalność Winiary. Taka zupa jest świetną bazą do przygotowania szybkiej kalafiorówki. Całe przygotowanie zupy zamknie się w 15 minutach, a jeszcze szybciej kalafiorówka będzie znikać z talerzy.
Tradycyjnie do zupy kalafiorowej trafiają ziemniaki, ryż lub makaron. Każdy z tych dodatków świetnie się sprawdza w kalafiorówce i sprawia, że zupa staje się bardziej sycąca, ale też nie jest ciężka i zapychająca.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje pysznej zupy kalafiorowej. Może warto je podwoić? Spodziewajcie się, że ktoś poprosi o dokładkę 🙂
Zupy kalafiorowa z ryżem jest bardzo aromatyczna za sprawą świeżego koperku, a także suszonych warzyw, które znajdziemy w Zupie Jarzynowej Nasza Specjalność Winiary. Taka zupa jest świetną bazą do przygotowania szybkiej kalafiorówki. Całe przygotowanie zupy zamknie się w 15 minutach, a jeszcze szybciej kalafiorówka będzie znikać z talerzy.
Tradycyjnie do zupy kalafiorowej trafiają ziemniaki, ryż lub makaron. Każdy z tych dodatków świetnie się sprawdza w kalafiorówce i sprawia, że zupa staje się bardziej sycąca, ale też nie jest ciężka i zapychająca.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje pysznej zupy kalafiorowej. Może warto je podwoić? Spodziewajcie się, że ktoś poprosi o dokładkę 🙂
Komentarze 0