Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa kalafiorowa z ryżem

0
34min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Kalafior (mały lub połowa większego)
120  g
Marchewka
1 
Cebula
2  ząbków
1  łyżka
Oliwa
50  g
Ryż (u mnie basmati)
0.25  szklanka
Słodka śmietanka
1  łyżka
Świeżo posiekany koperek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3 g
Węglowodany
10.29 g
Tłuszcze
5.53 g
Wartość energetyczna
130.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

34 min
Krok 1
10 min
Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kosteczkę. Podduszamy marchewkę z cebulą na lekko rozgrzanej oliwie. Pod koniec dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dusimy, aż uwolni swój aromat.
Krok 2
3 min
Podlewamy warzywa niewielką ilością wody, chwilę dusimy.
Krok 3
10 min
W tym czasie kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy. Zawartość torebki z zupą rozprowadzamy w 750 ml zimnej wody, dodajemy do warzyw, zagotowujemy.
Krok 4
10 min
Dodajemy do zupy różyczki kalafiora oraz przepłukany na sicie ryż. gotujemy 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 5
1 min
Zabielamy zupę śmietanką, posypujemy koperkiem.
Zupa kalafiorowa z ryżem

Krok 1 z 5

Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kosteczkę. Podduszamy marchewkę z cebulą na lekko rozgrzanej oliwie. Pod koniec dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dusimy, aż uwolni swój aromat.

Zupa kalafiorowa z ryżem

Krok 2 z 5

Podlewamy warzywa niewielką ilością wody, chwilę dusimy.

Zupa kalafiorowa z ryżem

Krok 3 z 5

W tym czasie kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy. Zawartość torebki z zupą rozprowadzamy w 750 ml zimnej wody, dodajemy do warzyw, zagotowujemy.

Zupa kalafiorowa z ryżem

Krok 4 z 5

Dodajemy do zupy różyczki kalafiora oraz przepłukany na sicie ryż. gotujemy 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Zupa kalafiorowa z ryżem

Krok 5 z 5

Zabielamy zupę śmietanką, posypujemy koperkiem.

Młody kalafior podrósł już na tyle, że jeden kwiat wystarczy na garnek pysznej zupy dla całej rodziny. Wciąż jednak jest bardzo delikatny, wymaga więc krótkiego gotowania. To dobra okazja, by zupę przygotować naprawdę w szybkim tempie, co z pewnością docenicie zwłaszcza w środku zabieganego tygodnia.

Zupy kalafiorowa z ryżem jest bardzo aromatyczna za sprawą świeżego koperku, a także suszonych warzyw, które znajdziemy w Zupie Jarzynowej Nasza Specjalność Winiary. Taka zupa jest świetną bazą do przygotowania szybkiej kalafiorówki. Całe przygotowanie zupy zamknie się w 15 minutach, a jeszcze szybciej kalafiorówka będzie znikać z talerzy.

Tradycyjnie do zupy kalafiorowej trafiają ziemniaki, ryż lub makaron. Każdy z tych dodatków świetnie się sprawdza w kalafiorówce i sprawia, że zupa staje się bardziej sycąca, ale też nie jest ciężka i zapychająca.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje pysznej zupy kalafiorowej. Może warto je podwoić? Spodziewajcie się, że ktoś poprosi o dokładkę 🙂
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika