Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

0
44 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400 g
Ziemniaki
1 
Cebula
4 
Pieczarki
2 łyżek
Masło
200 g
Szynka mielona
200 ml
Śmietana 18%
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
17.02 g
Białko
13.06 g
Wartość energetyczna
345.75 kcal
Tłuszcze
25.43 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

44 min
Krok 1
4 min
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Krok 2
10 min
Wrzuć ziemniaki do wrzącej wody i gotuj przez 10 minut, następnie odsącz.
Krok 3
5 min
Cebulę i pieczarki oczyść i pokrój w drobną kostkę, podsmaż na maśle razem z mięsem.
Krok 4
3 min
Dopraw pokruszoną Kostką Mięsną i pieprzem. Wymieszaj z ziemniakami.
Krok 5
2 min
Naczynie do zapiekania posmaruj masłem. Włóż do niego zawartość patelni.
Krok 6
20 min
Zalej śmietanką i zapiekaj 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

Krok 1 z 6

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

Krok 2 z 6

Wrzuć ziemniaki do wrzącej wody i gotuj przez 10 minut, następnie odsącz.

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

Krok 3 z 6

Cebulę i pieczarki oczyść i pokrój w drobną kostkę, podsmaż na maśle razem z mięsem.

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

Krok 4 z 6

Dopraw pokruszoną Kostką Mięsną i pieprzem. Wymieszaj z ziemniakami.

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

Krok 5 z 6

Naczynie do zapiekania posmaruj masłem. Włóż do niego zawartość patelni.

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

Krok 6 z 6

Zalej śmietanką i zapiekaj 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Zapiekanka ziemniaczana zwykle kojarzy nam się z warzywną bazą i dużą ilością stopionego żółtego sera. Tymczasem przepis na zapiekankę można nico urozmaicić. Świetną alternatywą klasycznego sera żółtego jest sos śmietanowy. Polewając nim naszą zapiekankę z ziemniaków, mięsa mielonego i pieczarek, stworzymy pyszne połączenie, które dobrze sprawdzi się na obiad lub pożywną kolację. Spróbuj sama!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika