MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Doskonały bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Sznycel z indyka z piekarnika
35 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
38 13.6g / 38%
17 14.5g / 17%
45 35.6g / 45%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Sznycel z indyka z piekarnika

(0)
35 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Йоли

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
600  g
Pierś z indyka
1 
Jajko
4  plastrów
Chleb pszenny
2  ząbków
Czosnek
2  łyżek
Drobno posiekana natka pietruszki
3  łyżek
Olej
1  szczypta
Pieprz i sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
14.53 g
Wartość energetyczna
361.72 kcal
Tłuszcze
13.66 g
Białko
35.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tradycyjne „schabowe” znudziły się już wszystkim domownikom? Zastanawiasz się, co przyrządzić na niedzielny obiad? A może spodziewasz się gości i chcesz zaserwować im wyśmienity obiad? Pyszne sznycle z indyka z piekarnika to smaczne danie, które zaskoczy całą rodzinę. Przygotujesz je szybko i bez większego wysiłku. Przekonaj się, jakie to proste i poznaj nasz przepis na sznycle z piersi indyka.

Pierwszy krok to przygotowanie panierki, w jakiej będzie obtaczane mięso. Zacznij więc od pokrojenia chleba na kawałki. Nie muszą być one równe, gdyż za chwilę wylądują w blenderze – wraz z natką pietruszki, czosnkiem i odrobiną oliwy z oliwek bądź oleju. Zmiel chleb wraz z tymi składnikami, dopasowując odpowiednio obroty w swoim urządzeniu. Następnie dodaj do panierki POMYSŁ NA... kotlety mielone z cebulką WINIARY. Kolejny etap to przygotowanie samego mięsa. Umytą pierś z indyka pokrój na plastry niezbyt dużej grubości. Dopraw je solą i dodaj nieco pieprzu. Teraz rozbij jajko, po czym rozbełtaj je za pomocą widelca. Każdy sznycelek obtocz w jajku, a następnie w przygotowanej już uprzednio panierce z dodatkiem przyprawy od WINIARY. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Opanierowane sznycle poukładaj na blasze. Ustaw temperaturę w piekarniku na 200 stopni. Gdy urządzenie się nagrzeje, umieść tam sznycle. Piecz całość przez około 20 minut. W ten sposób uzyskasz soczyste, przepyszne mięso. Niech stanie się ono bazą rodzinnego obiadu czy posiłku w gronie przyjaciół.

Z czym najlepiej jest serwować sznycle z indyka pieczone w piekarniku? Do drobiowego mięsa pasuje wiele warzyw. Sprawdzi się więc surówka z marchwi i jabłka bądź ta na bazie sałaty, pomidorów i czerwonej cebuli. Można także postawić na ogórki kiszone czy buraczki tarte. A może brokuł, gotowany na parze? Wybierz to, co najbardziej lubią domownicy albo goście. I nie zapomnij oczywiście o ziemniakach lub wybranej kaszy! Ziemniaki mogą mieć postać purée z koperkiem. Młodsi smakosze tymczasem z pewnością docenią chrupiące frytki. Idealne będą też ziołowe łódeczki ziemniaczane. Pamiętaj, że przepis na sznycle z indyka z piekarnika da się modyfikować na wiele sposobów. Nie bój się więc testować swoich ulubionych połączeń i co jakiś czas zmieniać coś w recepturze bazowej. Dobierz inne zioła, zamień indyka na kurczaka, wybierz inne surówki – opcji jest mnóstwo. Przygotowanie takiego obiadu to kwestia niecałej godziny. Jeśli zatem nie masz czasu na wyszukane dania, spróbuj naszego przepisu. Mamy nadzieję, że sznycle z indyka będą Ci smakowały.

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    5 min
    Pokrój chleb na kawałki. Włóż do blendera razem z czosnkiem, pietruszką i oliwą z oliwek. Zmiel chleb na okruchy, a następnie wymieszaj z POMYSŁEM NA… kotlety mielone z cebulką.
  • Krok 2

    5 min
    Pokrój mięso na sznycle i dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 3

    5 min
    Jajko rozmieszaj, obtaczaj w nim sznycle. Następnie przełóż mięso do panierki zrobionej ze zmielonego chleba, pietruszki i przyprawy POMYSŁ NA… kotlety mielone z cebulką. Następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Krok 4

    20 min
    Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz mięso przez 20 minut. Podawaj sznycle ze świeżą sałatą.
Sznycel z indyka z piekarnika

Krok 1 z 4

Pokrój chleb na kawałki. Włóż do blendera razem z czosnkiem, pietruszką i oliwą z oliwek. Zmiel chleb na okruchy, a następnie wymieszaj z POMYSŁEM NA… kotlety mielone z cebulką.

Sznycel z indyka z piekarnika

Krok 2 z 4

Pokrój mięso na sznycle i dopraw solą i pieprzem.

Sznycel z indyka z piekarnika

Krok 3 z 4

Jajko rozmieszaj, obtaczaj w nim sznycle. Następnie przełóż mięso do panierki zrobionej ze zmielonego chleba, pietruszki i przyprawy POMYSŁ NA… kotlety mielone z cebulką. Następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Sznycel z indyka z piekarnika

Krok 4 z 4

Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz mięso przez 20 minut. Podawaj sznycle ze świeżą sałatą.

Przepis w formacie PDF

lite