Spaghetti z boczkiem w sosie pomidorowym
45min
Łatwy
30 porcji
Boczek
350 g
Makaron Wstążki
15 porcji
Ser edamski
1
Cebula
1 ząbek
Czosnek
300 ml
Passata pomidorowa
1 łyżeczka
Bazylia świeża
1 trochę
Słodka papryka
1 trochę
Pieprz cayenne
1 trochę
Sól
1 trochę
Oliwa z oliwek
1 trochę
Pietruszka
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
45 min
Krok 1
10 min
Boczek kroimy w paseczk, a cebulkę w kostkę. Żółty ser ścieramy na dużych oczkach.
Krok 2
5 min
Na oliwie przesmażamy boczek.
Krok 3
3 min
Dodajemy pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek.
Krok 4
2 min
Wszystko razem przesmażamy.
Krok 5
0 min
Dodajemy sos pomidorowy oraz bazylię. Całość dokładnie mieszamy i dusimy przez kilka minut, dodajemy przyprawy do smaku, zmniejszamy grzanie i zostawiamy pod przykryciem.
Krok 6
0 min
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Krok 7
5 min
Na talerz nakładamy makaron. Następnie ciepły sos i posypujemy startym żółtym serem. Wszystko przyprószamy posiekaną natką pietruszki.
Spaghetti w wersji z boczkiem potrafi być jeszcze smaczniejsze niż to z mięsem mielonym. Sos pomidorowy samodzielnie wzbogaćmy zieleniną i przyprawami. Pamiętajmy o bazylii, papryce i pietruszce, które wzmocnią smak sosu. Podczas gotowania dodajmy też Maggi, które sprawi, że danie zyska nowego wymiaru. Przed podaniem, posypujemy danie żółtym serem. Pycha!
Komentarze 0