Sos porowy
27min
Łatwy
1
kostka
25
dag
Por (biała część)
trochę
Olej
1
łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
1.48 g
Węglowodany
10.81 g
Tłuszcze
3.31 g
Wartość energetyczna
77.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
27 min
Krok 1
7 min
Pora dokładnie oczyścić, drobno pokroić, zeszklić na oleju.
Krok 2
15 min
Do pora wlać 2 szklanki wody, dodać kostkę mięsną i zagotować. Gotować pod przykryciem do miękkości pora.
Krok 3
5 min
Mąkę rozmieszać w pół szklanki zimnej wody, zagęścić nią sos, zagotować ponownie. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos porowy jest aromatycznym i smacznym dodatkiem zarówno do mięs, jak i do dań warzywnych. Wyśmienicie pasuje do wieprzowiny i drobiu, sprawdzi się również jako sos do zapiekanek ziemniaczanych, kalafiorowych lub jako dodatek do makaronu z cukinią. Sos porowy zawdzięcza swój wyrazisty aromat Kostce Mięsnej WINIARY.
Komentarze 0