Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Schab z grilla
Dodaj do CookBook

Schab z grilla

(2)
10 godz 37 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest IWONAF
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
4  plastrów
Schab (bez kości)
4  łyżek
Olej
0.5  łyżeczka
Ocet winny
trochę
Rozmaryn
trochę
Pieprz biały
trochę
Przyprawa do mięs
2  ząbków
Czosnek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
1.4 g
Wartość energetyczna
212 kcal
Tłuszcze
18.7 g
Białko
10 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Każdy z nas czeka z optymizmem na rozpoczęcie sezonu grillowego. Cenimy sobie bowiem możliwości, jakie daje nam gotowanie na świeżym powietrzu. Choć to grillowane warzywa lub karkówka cieszą się największym uznaniem, to jednak warto w tym roku zdecydować się na schab z grilla! Soczysta porcja mięsa, które uprzednio zostanie zamarynowane jest idealnym pomysłem na obiad dla prawdziwych mięsożerców. Może być on serwowany w towarzystwie różnorodnych dodatków, dzięki czemu danie to staje się wyjątkowo uniwersalne i sprawdzi się podczas każdej okazji. Soczysty schab z grilla można podawać wraz z ziemniakami, zestawem surówek, frytkami, a także z różnorodnymi sosami. Warto jednak wiedzieć, jak odpowiednio go przygotować, by wydobyć pełnię smaku oraz wyrazisty aromat podczas grillowania.


Schab na grilla - jak go przygotować?

Soczysty schab na grilla z pewnością zadowoli nasze podniebienia. Jednak kluczem do sukcesu tego dania jest nic innego, jak tylko odpowiednio przygotowana marynata. Zazwyczaj przygotowuje się ją z czosnku, octu winnego, oleju, rozmarynu oraz słodkiej papryki. Jednak marynat do schabu jest znacznie więcej, w zależności od tego, czy preferujemy dania łagodne, czy być może pikantne. Pamiętajmy jednak o tym, że nie same składniki marynaty, a czas marynowania ma tu kluczowe znaczenie. Wiele osób pozostawia mięso do marynowania jedynie na kilka godzin, co absolutnie nie jest wystarczające. W tym wypadku warto kierować się prostą zasadą - im dłużej, tym lepiej. Pozostawmy więc mięso na całą noc, a najlepiej nawet na kolejny dzień. Dzięki temu mięso stanie się miękkie, soczyste, a także przesiąknie aromatem i smakiem mieszanki przypraw. Taki schab na grilla będzie idealnie przygotowany, a tuż po wysmażeniu, szybko zniknie z talerzy!


Soczysty schab z grilla - jak długo trwa grillowanie mięsa?

Schab z grilla - zgodnie z tym, co zostało już wspomniane - jest sprawdzonym przepisem na uniwersalne i szybkie danie. Co do zasady, schab może być wysmażony na grillu już nawet po 8 - 10 minutach. Pamiętajmy jednak, że wiele zależy tu od grubości samych plastrów mięsa. Im będą one cieńsze, tym mniej czasu będzie potrzebne do ich całkowitego wysmażenia. Co więcej, zwróćmy uwagę na to, że czas grillowania schabu powinien być przez nas precyzyjnie kontrowany. Zbyt długie pozostawienie mięsa na grillu może sprawić, że straci ono swoją soczystość i jędrność. Soczysty schab z grilla najlepiej skomponuje się z ryżem, ziemniakami i różnymi sałatkami!

Przygotowanie

637 min
  • Krok 1

    5 min
    Plastry schabu lekko rozbić,
  • Krok 2

    600 min
    Z pozostałych składników zrobić marynatę. Mięso posmarować z obu stron i zostawić na noc w lodówce.
  • Krok 3

    30 min
    Piec na grillu węglowym lub elektrycznym przewracając tylko 1 raz.
  • Krok 4

    2 min
    Podawać z surówką, pieczywem lub ziemniakami albo frytkami. Doskonale smakuje także ze smażonym ryżem.
Schab z grilla

Krok 1 z 4

Plastry schabu lekko rozbić,

Schab z grilla

Krok 2 z 4

Z pozostałych składników zrobić marynatę. Mięso posmarować z obu stron i zostawić na noc w lodówce.

Schab z grilla

Krok 3 z 4

Piec na grillu węglowym lub elektrycznym przewracając tylko 1 raz.

Schab z grilla

Krok 4 z 4

Podawać z surówką, pieczywem lub ziemniakami albo frytkami. Doskonale smakuje także ze smażonym ryżem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
00
22
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Roladki schabowe w sosie serowym

    Roladki schabowe w sosie serowym

    1 godz 10 min Średni
  • Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

    Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

    1 godz Łatwy
  • Roladki schabowe faszerowane

    Roladki schabowe faszerowane

    1 godz 5 min Łatwy
  • Schab faszerowany z sosem pieczeniowym

    Schab faszerowany z sosem pieczeniowym

    2 godz 22 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu