40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
30.7g / 31%
Węglowodany
10.1g / 9%
Tłuszcze
27.1g / 59%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Schab w mleku gotowany

(0)
8 godz 15 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest szpileczkaa

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

750  g
Schab cielęcy
1  l
Mleko
1  dag
Majeranek
4  ząbków
4  łyżek
Oliwa
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
30.69 g
Węglowodany
10.14 g
Tłuszcze
27.06 g
Wartość energetyczna
410.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Schab w mleku gotowany to niecodzienny sposób na przygotowanie soczystego mięska. Łatwy przepis polega na przygotowaniu posypki z aromatycznych ziół oraz czosnku i natarcie nim mięsa. Gdy schab przejdzie zapachem przypraw, zagotowujemy mleko i wkładamy schab, a następnie gotujemy do miękkości. Smakowite mięsko możemy podać jako danie główne z ulubionymi dodatkami lub pokroić w plastry i serwować na chrupiącym pieczywie z soczystym pomidorkiem.
Gotujmy

Przygotowanie

495 min
Krok 1
10 min
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Schab myjemy i nacieramy tym czosnkiem, następnie solą, pieprzem i majerankiem, tak aby obłożyć cały kawałek mięsa.
Krok 2
420 min
Skrapiamy oliwą i odkładamy do schłodzenia do lodówki (około 7 godzin).
Krok 3
60 min
Po tym czasie gotujemy mleko. Gdy zacznie wrzeć, wkładamy przygotowane mięso. Dusimy około godziny.
Krok 4
5 min
Studzimy w mleku, wyjmujemy i kroimy w plastry.
Schab w mleku gotowany

Krok 1 z 4

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Schab myjemy i nacieramy tym czosnkiem, następnie solą, pieprzem i majerankiem, tak aby obłożyć cały kawałek mięsa.

Schab w mleku gotowany

Krok 2 z 4

Skrapiamy oliwą i odkładamy do schłodzenia do lodówki (około 7 godzin).

Schab w mleku gotowany

Krok 3 z 4

Po tym czasie gotujemy mleko. Gdy zacznie wrzeć, wkładamy przygotowane mięso. Dusimy około godziny.

Schab w mleku gotowany

Krok 4 z 4

Studzimy w mleku, wyjmujemy i kroimy w plastry.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika