Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Schab w cieście francuskim to potrawa, której absolutnie nie trzeba nikomu przedstawiać. Stała się ona popularna nie tylko w Polsce, ale także w kuchni całej Europy. Pojawia się jednak pytanie, skąd wziął się pomysł na soczysty schab w cieście francuskim? Okazuje się, że udzielenie jednoznacznej odpowiedzi nie jest do końca możliwe. Jak wiadomo, ciasto francuskie pochodzi z Francji, mimo że wiele osób dopatruje się jego początków w starożytnej Grecji. Niemniej jednak pomysł zawinięcia w to delikatne ciasto kawałków mięsa dalej pozostaje dość tajemniczy. Warto jednak zauważyć, że bez względu na kraj pochodzenia tego dania, schab w cieście francuskim jest smakowitym i sycącym pomysłem na obiad!
Schab w cieście francuskim z pieczarkami - danie na obiad, kolację i nie tylko!
Schab w cieście francuskim z pieczarkami to danie, które śmiało można nazwać uniwersalnym. Połączenie soczystego mięsa, aromatycznych pieczarek i chrupiącego ciasta francuskiego zadowoli nawet największych i najbardziej wymagających smakoszy. Warto zauważyć, że sama potrawa stanowi świetną podstawę do drugiego dania obiadowego. Niemniej jednak można także potraktować ją jako świetną, mięsną przekąskę na podwieczorek czy kolację. Schab w cieście francuskim można także przygotować na specjalne okazje takie jak np. uroczysty, rodzinny obiad czy urodziny! Danie to z pewnością nas nie rozczaruje!
Jak upiec soczysty schab w cieście francuskim?
Schab pieczony w cieście francuskim to dość prosty i sprawdzony w przygotowaniu przepis. Niemniej jednak największym wyzwaniem okazuje się być zachowanie pełnej soczystości mięsa i zapobiegnięcie jego wyschnięciu. Schab ma to do siebie, że już nieodpowiednia obróbka cieplna może sprawić, iż mięso będzie suche i nieapetyczne. Wobec tego jak upiec soczysty schab w cieście francuskim? Otóż zadbajmy o to, by piekarnik był nagrzany do maksymalnie 180 stopni Celsjusza. Faktem jest, że czas pieczenia mięsa może się nieco wydłużyć, aczkolwiek pozostanie ono soczyste i smaczne.
Schab pieczony w cieście francuskim - z czym go podawać?
Schab pieczony w cieście francuskim pozostawia dość dużą dowolność, jeśli chodzi o dobór dodatków. Naturalnie, możemy podawać go w towarzystwie gotowanych lub pieczonych ziemniaczków okraszonych cebulką. Jeśli jednak serwujemy schab w cieście francuskim w formie kolacji czy przekąski, wówczas idealnym rozwiązaniem będzie lekka, wiosenna sałatka. Świetnie skomponuje się ona z ciastem francuskim, pieczarkami oraz smakiem mięsa.
Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć przyprawami i pozostawić w lodówce na godzinę.
Następnie upiec w piekarniku w rękawie do pieczenia. Piec 45 minut. Po upieczeniu, wystudzić.
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
Cebulę i pieczarki smażyć na maśle do momentu kiedy wyparuje sok z pieczarek. Doprawić solą i pieprzem. Dodać natkę pietruszki.
Rozłożyć ciasto francuskie. Ułożyć na nim pieczarki z cebulką. Owinąć w nie schab.
Piec w piekarniku na złoty kolor przez około 40 minut.