Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Schab w cieście francuskim
Dodaj do CookBook

Schab w cieście francuskim

(0)
2 godz 45 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest mancia
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

1 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  paczka
Ciasto Francuskie
0.5  kg
Schab bez kości
30  dag
Pieczarki
1 
Cebula
1  pęczek
Pietruszka
2  płaskich łyżek
Masło
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
trochę
Papryka mielona
trochę
Tymianek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
192.9 g
Wartość energetyczna
3287.8 kcal
Tłuszcze
215.8 g
Białko
146.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Schab w cieście francuskim to potrawa, której absolutnie nie trzeba nikomu przedstawiać. Stała się ona popularna nie tylko w Polsce, ale także w kuchni całej Europy. Pojawia się jednak pytanie, skąd wziął się pomysł na soczysty schab w cieście francuskim? Okazuje się, że udzielenie jednoznacznej odpowiedzi nie jest do końca możliwe. Jak wiadomo, ciasto francuskie pochodzi z Francji, mimo że wiele osób dopatruje się jego początków w starożytnej Grecji. Niemniej jednak pomysł zawinięcia w to delikatne ciasto kawałków mięsa dalej pozostaje dość tajemniczy. Warto jednak zauważyć, że bez względu na kraj pochodzenia tego dania, schab w cieście francuskim jest smakowitym i sycącym pomysłem na obiad!


Schab w cieście francuskim z pieczarkami - danie na obiad, kolację i nie tylko!

Schab w cieście francuskim z pieczarkami to danie, które śmiało można nazwać uniwersalnym. Połączenie soczystego mięsa, aromatycznych pieczarek i chrupiącego ciasta francuskiego zadowoli nawet największych i najbardziej wymagających smakoszy. Warto zauważyć, że sama potrawa stanowi świetną podstawę do drugiego dania obiadowego. Niemniej jednak można także potraktować ją jako świetną, mięsną przekąskę na podwieczorek czy kolację. Schab w cieście francuskim można także przygotować na specjalne okazje takie jak np. uroczysty, rodzinny obiad czy urodziny! Danie to z pewnością nas nie rozczaruje!


Jak upiec soczysty schab w cieście francuskim?

Schab pieczony w cieście francuskim to dość prosty i sprawdzony w przygotowaniu przepis. Niemniej jednak największym wyzwaniem okazuje się być zachowanie pełnej soczystości mięsa i zapobiegnięcie jego wyschnięciu. Schab ma to do siebie, że już nieodpowiednia obróbka cieplna może sprawić, iż mięso będzie suche i nieapetyczne. Wobec tego jak upiec soczysty schab w cieście francuskim? Otóż zadbajmy o to, by piekarnik był nagrzany do maksymalnie 180 stopni Celsjusza. Faktem jest, że czas pieczenia mięsa może się nieco wydłużyć, aczkolwiek pozostanie ono soczyste i smaczne.


Schab pieczony w cieście francuskim - z czym go podawać?

Schab pieczony w cieście francuskim pozostawia dość dużą dowolność, jeśli chodzi o dobór dodatków. Naturalnie, możemy podawać go w towarzystwie gotowanych lub pieczonych ziemniaczków okraszonych cebulką. Jeśli jednak serwujemy schab w cieście francuskim w formie kolacji czy przekąski, wówczas idealnym rozwiązaniem będzie lekka, wiosenna sałatka. Świetnie skomponuje się ona z ciastem francuskim, pieczarkami oraz smakiem mięsa.

Przygotowanie

165 min
  • Krok 1

    60 min
    Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć przyprawami i pozostawić w lodówce na godzinę.
  • Krok 2

    45 min
    Następnie upiec w piekarniku w rękawie do pieczenia. Piec 45 minut. Po upieczeniu, wystudzić.
  • Krok 3

    2 min
    Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
  • Krok 4

    15 min
    Cebulę i pieczarki smażyć na maśle do momentu kiedy wyparuje sok z pieczarek. Doprawić solą i pieprzem. Dodać natkę pietruszki.
  • Krok 5

    3 min
    Rozłożyć ciasto francuskie. Ułożyć na nim pieczarki z cebulką. Owinąć w nie schab.
  • Krok 6

    40 min
    Piec w piekarniku na złoty kolor przez około 40 minut.
Schab w cieście francuskim

Krok 1 z 6

Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć przyprawami i pozostawić w lodówce na godzinę.

Schab w cieście francuskim

Krok 2 z 6

Następnie upiec w piekarniku w rękawie do pieczenia. Piec 45 minut. Po upieczeniu, wystudzić.

Schab w cieście francuskim

Krok 3 z 6

Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kosteczkę.

Schab w cieście francuskim

Krok 4 z 6

Cebulę i pieczarki smażyć na maśle do momentu kiedy wyparuje sok z pieczarek. Doprawić solą i pieprzem. Dodać natkę pietruszki.

Schab w cieście francuskim

Krok 5 z 6

Rozłożyć ciasto francuskie. Ułożyć na nim pieczarki z cebulką. Owinąć w nie schab.

Schab w cieście francuskim

Krok 6 z 6

Piec w piekarniku na złoty kolor przez około 40 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Roladki schabowe w sosie serowym

    Roladki schabowe w sosie serowym

    1 godz 10 min Średni
  • Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

    Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

    1 godz Łatwy
  • Roladki schabowe faszerowane

    Roladki schabowe faszerowane

    1 godz 5 min Łatwy
  • Schab faszerowany z sosem pieczeniowym

    Schab faszerowany z sosem pieczeniowym

    2 godz 22 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu