Sałatka z sosem czosnkowym
62min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
7.07 g
Węglowodany
59.32 g
Tłuszcze
41.69 g
Wartość energetyczna
618.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
62 min
Krok 1
18 min
Ugotuj ryż i ostudź go.
Krok 2
3 min
Ananasy i kukurydzę odsącz z zalewy. Nie wylewaj soku z ananasów, będzie bazą do sosu.
Krok 3
10 min
Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
Krok 4
2 min
Ugotowany ryż wymieszaj z papryką i kukurydzą.
Krok 5
5 min
Odsączone ananasy pokrój w kostkę i dodaj do reszty sałatki.
Krok 6
3 min
SOS: Majonez sałatkowy wylej do miseczki, dodaj ok. 3/4 soku z ananasów, cały czas mieszając.
Krok 7
2 min
Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i dodaj do sosu.
Krok 8
1 min
Dodaj curry i dokładnie wymieszaj.
Krok 9
2 min
Warzywa z ryżem zalej przygotowanym sosem.
Krok 10
15 min
Wstaw na jakiś czas do lodówki.
Krok 11
1 min
Podawaj jako przystawkę. Sałatkę możesz zaserwować w połówkach papryk.
Wegetariańska, kolorowa sałatka z sosem czosnkowym to idealny przepis na zwykły, domowy posiłek i na elegancką imprezę. Bazę sałatki stanowi ugotowany ryż, do którego dodajemy chrupiące słodkie nuty: czerwone papryki, kukurydzę i ananasa z puszki. Najważniejszy jednak jest sos - oryginalna kompozycja Majonezu Dekoracyjnego WINIARY i soku z ananasów, z dodatkiem świeżego czosnku i curry.
Gotową sałatkę trzeba wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę przed podaniem. Na specjalne okazje możemy porcje sałatki podać w połówkach kolorowej, słodkiej papryki lub na liściach sałaty lodowej, przybrane gałązką koperku.
Gotową sałatkę trzeba wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę przed podaniem. Na specjalne okazje możemy porcje sałatki podać w połówkach kolorowej, słodkiej papryki lub na liściach sałaty lodowej, przybrane gałązką koperku.
Komentarze 0