Sałatka z pokrzywy z jajkiem
22min
Łatwy
1 szklanka
Pokrzywa, blanszowana (Indian z północnej równiny)
2
Jajko
3 łyżek
Jogurt naturalny
1 trochę
Sok z cytryny
.
Wartości odżywcze
Białko
7.42 g
Węglowodany
7.98 g
Tłuszcze
4.1 g
Wartość energetyczna
99.9 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
22 min
Krok 1
5 min
Liście pokrzywy opłukać, skropić sokiem z cytryny i posypać ziarenkami smaku. Pokroić w paski.
Krok 2
12 min
Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w kostkę.
Krok 3
5 min
Na liście wyłożyć jajka i polać jogurtem naturalnym.
Pokrzywa to nie tylko roślina-pogromca zabaw w ogrodzie. Z jej udziałem można zrobić naprawdę pyszną i zdrową sałatkę. Nasza propozycja: sałatka z pokrzywy z jajkiem, to idealny przykład na wykorzystanie tej rośliny. W trakcie przygotowania dodajmy ziarenka smaku ziołowe WINIARY, dzięki czemu jeszcze bardziej wzbogacimy smak sałatki.
Komentarze 0