Sałatka z pasternaku
30min
Łatwy
3
łyżek
50
dag
Pasternak
2
1
Płaska łyżka
Sok z cytryny
5
dag
Żurawina suszona
1
łyżeczka
Musztarda
trochę
Sól
trochę
Cukier
.
Wartości odżywcze
Białko
8.06 g
Węglowodany
179.88 g
Tłuszcze
48.43 g
Wartość energetyczna
1129.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
30 min
Krok 1
15 min
Do rondelka włożyć pasternak, ugotować, następnie obrać.
Krok 2
5 min
Jabłka i pasternak pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny.
Krok 3
5 min
Majonez wymieszać z musztardą, przyprawić do smaku.
Krok 4
5 min
Sosem majonezowym zalać pasternak, posypać żurawiną.
Wszyscy znamy powiedzenie: figa z makiem z pasternakiem! A pasternak w kuchni to warzywo zapomniane, ale przecież bardzo smaczne i warte naszej uwagi. Jeśli nigdy go nie próbowałaś, to najwyższy czas przygotować prostą i pożywną sałatkę z pasternaku. Dodatek jabłek i żurawiny osłodzi sałatkę, natomiast sos z Majonezu Dekoracyjnego WINIARY połączy wszystkie składniki w aksamitną całość.
Komentarze 0