Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dobra sałatka makaronowa jest sycącym posiłkiem, idealnym na drugie śniadanie, przerwę w pracy albo na kolację. Przygotowanie potrawy nie zajmuje dużo czasu, zwłaszcza jeśli już wcześniej masz ugotowany makaron. Prosta sałatka makaronowa na każdą okazję powinna przypaść do gustu każdemu, kto szuka urozmaicenia dla sałatki greckiej czy jarzynowej. Jeśli chcesz wprowadzić nowe smaki do swojego jadłospisu, makaronowa sałatka na pewno zasługuje na to, żeby dać jej szansę!
Bez wątpienia będzie to sycące danie, które pozwoli Ci uzupełnić energię po całym dniu pracy. Duża w tym zasługa tuńczyka, który jest głównym składnikiem. Ryba bardzo dobrze łączy się z majonezem i kukurydzą, tworząc kompozycję, która nie jest ani zbyt słona ani zbyt słodka. Czerwona papryka sprawia, że w potrawie obecne są także świeże warzywa, a poza tym dzięki niej sałatka staje się bardziej chrupiąca. Gdy dodasz szczypiorek, danie będzie jeszcze bardziej kolorowe i zachęcające do spróbowania. Jak widzisz, każdy element pasuje tutaj perfekcyjnie, dzięki czemu powstaje coś wyjątkowo smacznego.
Prosta sałatka makaronowa jest naprawdę pyszna. Mimo to nie brakuje osób, które chcą wykorzystać jeszcze więcej produktów niż w klasycznej recepturze. Przepis na sałatkę makaronową możesz urozmaicić, dodając jeszcze cebulę, jajko na twardo oraz czerwoną fasolkę z puszki. Ciekawym rozwiązaniem może być także dodanie czerwonych pomidorków koktajlowych. Najlepsza sałatka makaronowa dla każdego może znaczyć coś innego. Dlatego warto eksperymentować z różnymi składnikami, aby odkryć idealne ich połączenie.
Makaronowy specjał to odpowiednie danie dla dorosłych i dla dzieci. Nie szkodzi, jeśli zrobisz większą jej ilość. Na następny dzień sałatka wciąż będzie dobra. Nie brakuje opinii, że po kilku godzinach smakuje nawet lepiej, ponieważ wszystkie aromaty zdążą się wymieszać.
Przechowując pamiętaj jednak o szczelnym zamknięciu - najlepiej w pojemniku na żywność. Tuńczyk ma dość intensywną woń, która może nie pasować do innych produktów przechowywanych w lodówce.
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Nie zapomnij o posoleniu wody.
Kukurydzę odcedź, paprykę pokrój w kosteczkę. Tuńczyka oddziel od zalewy na sicie.
Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY, na końcu sól i pieprz do smaku. Gotową sałatkę posyp posiekanym szczypiorkiem.