MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Prawidłowy bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Ryż smażony po chińsku
54 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
41 17.6g / 41%
43 41g / 43%
16 16g / 16%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Ryż smażony po chińsku

(0)
54 min
Łatwy
Autorem przepisu jest martynka87

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  paczka
Sos Azjatycki słodko-pikantny WINIARY
1  torebka
Ryż
1 
Filet z kurczaka
1 
Cebula
4  łyżek
Oliwa z oliwek
2 
Jajko
2  łyżek
Zielony groszek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
41.07 g
Wartość energetyczna
385.97 kcal
Tłuszcze
17.63 g
Białko
16.06 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Każdemu z nas z pewnością zdarzyło się zastąpić pełnowartościowy, sycący obiad tym, co akurat było pod ręką. Tymczasem wystarczy sięgnąć po składniki, które znajdują się w praktycznie każdej kuchni, aby w kilka chwil przygotować smaczne, rozgrzewające danie rodem z kuchni chińskiej. Ryż smażony po chińsku to doskonała propozycja przede wszystkim na obiad, lecz danie to można serwować również na kolację. Z jego przygotowaniem poradzą sobie zarówno osoby, które lubią gotować, jak i te, które do kuchni zaglądają stosunkowo rzadko. Ryż smażony z kurczakiem po chińsku to potrawa składająca się z ryżu, piersi z kurczaka, cebuli, zielonego groszku oraz Sosu azjatyckiego słodko-pikantnego WINIARY. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, natomiast pokrojone mięso i cebulę przesmażamy. Ryż podsmażamy z jajkami i sosem, do całości dodajemy mięso oraz cebulę. Danie należy podawać od razu po przygotowaniu, na gorąco. Jeśli jednak ugotujemy większe ilości, z powodzeniem możemy odgrzać potrawę w mikrofalówce bądź w piekarniku.


Ryż smażony z kurczakiem po chińsku, czyli orientalne podróże kuchenne

Ryż smażony po chińsku to danie wywodzące się, jak sama nazwa wskazuje, z kuchni chińskiej. W tradycyjnej wersji nie dodaje się do niego mięsa - ryż podajemy wyłącznie z warzywami, odpowiednio przyprawiony. Niemniej jednak na przełomie lat danie nieco zmodyfikowano, dlatego obecnie z powodzeniem możemy dodawać do niego pierś z kurczaka, dzięki czemu jest ono bardziej sycące. Co ciekawe, ryż smażony po chińsku podawany jest często na większych przyjęciach, jako danie bankietowe. Warto więc wykorzystać przepis, opracowując menu na urodziny czy innego rodzaju imprezę. Jest to proste w przygotowaniu, uniwersalne danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim gościom. My natomiast nie będziemy musieli poświęcić zbyt wiele czasu na jego przygotowanie. Ryż smażony z warzywami po chińsku pozwoli odbyć orientalną podróż, nie wychodząc z kuchni. Potrawę można modyfikować, dodając do niej ulubione przyprawy, jednak chcąc uzyskać optymalny posmak, warto zdecydować się na gotowy sos azjatycki słodko-pikantny WINIARY. Ryż po chińsku stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnego risotto lub podobnych dań na bazie ryżu. Warto skusić się na niego zwłaszcza zimową porą, gdy potrzebujemy rozgrzać się od środka ciepłym obiadem lub kolacją. Niezwykły aromat, wspaniały smak, prostota przygotowania - to tylko niektóre powody, dla jakich warto spróbować ryżu po chińsku!

Przygotowanie

54 min
  • Krok 1

    15 min
    Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
  • Krok 2

    5 min
    Mięso pokrój w kostkę, a cebulę w piórka.
  • Krok 3

    15 min
    Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj mięso, smaż przez około 10 minut.
  • Krok 4

    2 min
    Mięso z cebulą wyjmij z tłuszczu.
  • Krok 5

    10 min
    Na tłuszczu podsmaż ryż, wbij jajka i połącz dokładnie z ryżem.
  • Krok 6

    5 min
    Sos przygotuj wg przepisu na opakowaniu, połącz z ryżem, mięsem i groszkiem.
  • Krok 7

    2 min
    Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Ryż smażony po chińsku

Krok 1 z 7

Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu.

Ryż smażony po chińsku

Krok 2 z 7

Mięso pokrój w kostkę, a cebulę w piórka.

Ryż smażony po chińsku

Krok 3 z 7

Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj mięso, smaż przez około 10 minut.

Ryż smażony po chińsku

Krok 4 z 7

Mięso z cebulą wyjmij z tłuszczu.

Ryż smażony po chińsku

Krok 5 z 7

Na tłuszczu podsmaż ryż, wbij jajka i połącz dokładnie z ryżem.

Ryż smażony po chińsku

Krok 6 z 7

Sos przygotuj wg przepisu na opakowaniu, połącz z ryżem, mięsem i groszkiem.

Ryż smażony po chińsku

Krok 7 z 7

Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Przepis w formacie PDF

lite