MyMenu IQ™
Balance your meal
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
What does it mean?
Good Balance
What does it mean?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Ratatuj z mięsem mielonym
105 min
Średni
Dodaj recipe
Wstecz
67 30.4g / 67%
13 14.1g / 13%
20 19.9g / 20%

The energy content breakdown shows the amount of the macronutrients (i.e. carbohydrate, protein and fat) contained in one serving of the recipe and their relative contribution (in %) to the total energy content of the serving.

What is a balanced menu?

A balanced menu provides a variety of food groups and key nutrients.

MyMenu IQ™ generates a nutritional score, considering the energy content and the nutrients in the menu, and their contribution towards achieving nutritional recommendations as based on a 2,000 kcal daily diet for an average adult.
 
MyMenu IQ™ guides you to select a balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

What does the MyMenu IQ™ score mean ?

Room for Balance Improvement (0 - 44)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

Great Balance (70 - 100)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

Good Balance (45 - 69)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

The MyMenu IQ™ score applies to the digital recipe as described on the site. Nutrition composition data for food ingredients and food products is based on Standard Food Composition Databases such as USDA SR28, BLS32 as well as food label data.

Nutritional Tips

Tip 1

Tip 2

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Ratatuj z mięsem mielonym

(0)
1 godz 45 min
Średni
Autorem przepisu jest cris04

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Mięso mielone/mieszane
2  łyżek
Oliwa z oliwek
0.33 
Cebula
200  g
Cukinia
200  g
Bakłażan
0.75 
Papryka czerwona
0.75 
Papryka żółta
75  g
Ser żółty
1.5 
Pomidory dojrzałe
trochę
Pietruszka
trochę
Bazylia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
14.2 g
Wartość energetyczna
407.06 kcal
Tłuszcze
30.46 g
Białko
19.97 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Obiad-ideał, czyli ratatuj z mięsem mielonym i warzywami zapiekany w bulionie warzywnym lub drobiowym WINIARY i pod pierzynką startego sera. Ratatuj z mięsem to cała paleta smaków i kolorów – zapiekankę przyrządzamy z cukinii, bakłażana, kolorowych papryk, pomidorów, cebuli i mięsa. Aromatyczny ratatuj z mięsem i warzywami dekorujemy natką pietruszki.

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1

    25 min
    Bakłażany umyć, pokroić w paski , posypać solą i odstawić na 20 min. Opłukać z wytworzonego soku.
  • Krok 2

    20 min
    Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Cukinię wraz ze skórką pokroić w paski. Pomidory obrać ze skórki,usunąć nasiona i pokroić na małe kawałki. Pietruszkę i bazylię drobno posiekać.
  • Krok 3

    10 min
    W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, chwilę poddusić , po czym dodać mięso i mieszając smażyć przez kilka minut.
  • Krok 4

    20 min
    Następnie dodać paprykę, bakłażana , cukinię, 1 łyżkę bulionu WINIARY i smażyć ok. 5 minut
  • Krok 5

    5 min
    Mieszając utrzymać na ogniu jeszcze ok.1-2 min. Dodać pokrojone pomidory,pietruszkę bazylię i wymieszać.
  • Krok 6

    25 min
    Zawartość wlać do naczynia żaroodpornego , posypać startym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok.20 minut w temp. 200 st.C.
Ratatuj z mięsem mielonym

Krok 1 z 6

Bakłażany umyć, pokroić w paski , posypać solą i odstawić na 20 min. Opłukać z wytworzonego soku.

Ratatuj z mięsem mielonym

Krok 2 z 6

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Cukinię wraz ze skórką pokroić w paski. Pomidory obrać ze skórki,usunąć nasiona i pokroić na małe kawałki. Pietruszkę i bazylię drobno posiekać.

Ratatuj z mięsem mielonym

Krok 3 z 6

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, chwilę poddusić , po czym dodać mięso i mieszając smażyć przez kilka minut.

Ratatuj z mięsem mielonym

Krok 4 z 6

Następnie dodać paprykę, bakłażana , cukinię, 1 łyżkę bulionu WINIARY i smażyć ok. 5 minut

Ratatuj z mięsem mielonym

Krok 5 z 6

Mieszając utrzymać na ogniu jeszcze ok.1-2 min. Dodać pokrojone pomidory,pietruszkę bazylię i wymieszać.

Ratatuj z mięsem mielonym

Krok 6 z 6

Zawartość wlać do naczynia żaroodpornego , posypać startym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok.20 minut w temp. 200 st.C.

Przepis w formacie PDF

lite