Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pound cake
Dodaj do CookBook

Pound cake

(0)
1 godz
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Mąka pszenna
2  łyżeczek
Cukier wanilinowy WINIARY
4 
Jajko
200  g
Cukier
200  g
Miękkie masło
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
45.4 g
Wartość energetyczna
407 kcal
Tłuszcze
22.9 g
Białko
5.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pound cake to jedno z najłatwiejszych ciast. Z jego przygotowaniem poradzą sobie początkujący miłośnicy pieczenia, a nawet dzieci. Nie dość, że samo uformowanie ciasta nie stanowi trudności, to jeszcze łatwo zapamiętać wszystkie potrzebne składniki. Co to za wypiek i skąd pochodzi? Czas odkryć sekret pound cake!

Pound cake - co to za ciasto?

Tradycyjny pound cake pod względem konsystencji, koloru i smaku przypomina dobrze znaną babkę piaskową. Skąd wzięła się jego nazwa? Jest ściśle związana z przepisem, a właściwie proporcjami w jakich trzeba wymieszać składniki. W pierwotnej wersji tego ciasta, które pochodzi z Wielkiej Brytanii, mąkę, masło, jaja i cukier mieszało się w równych proporcjach. Żeby łatwiej było zapamiętać, wszystkiego brało się 1 funt (po angielsku (one pound).

Ciasto samo w sobie może stanowić deser czy dodatek do kawy i herbaty. Można także użyć pound cake w roli półproduktu do przygotowania bardziej wyrafinowanych słodkości. Popularną praktyką jest na przykład zastosowanie pound cake zamiast biszkoptu w tortach i piętrowych, przekładanych ciastach. Świetnie komponuje się z kremem, czekoladą i świeżymi owocami.

Z Anglii ciasto zawędrowało przez ocean aż do Ameryki. Dzięki temu jest jadane także w USA podczas różnych spotkań i pikników - na przykład z okazji święta 4 lipca, które jest bardzo hucznie obchodzone.

Pound cake - brytyjska babka piaskowa

Nie jest to typowo polski przepis, co może stanowić dużą zaletę. Jeśli przejadły Ci się już serniki, makowce czy mazurki może stanowić ciekawą alternatywę, szczególnie jeśli lubisz urozmaicenie i kulinarne eksperymenty. Jeśli udało Ci się przypadkiem znaleźć ten przepis, być może spodoba Ci się tak bardzo, że będziesz kreatywnie go rozwijać, wprowadzając różne modyfikacje. Do podstawowej wersji śmiało można dodać na przykład rodzynki, kakao, skórkę pomarańczową, sok z cytryny lub inny ulubiony produkt. Ta elastyczność czyni z pound cake idealny deser. Jeśli preferujesz słodkie ciasta, pound cake możesz np polukrować, ozdobić cukrem pudrem albo inną posypką.

Ta brytyjska babka piaskowa składa się wyłącznie ze składników, które są łatwo dostępne. Sprawdzi się wśród dzieci i dorosłych. Może stanowić przysmak dla każdego, naturalnie z wyłączeniem osób, które nie mogą spożywać jajek i cukru ze względu na alergie czy choroby.

O czym pamiętać zanim zaczniesz?

Jak wspomnieliśmy we wstępie, prawidłowe proporcje składników wywodzą się z brytyjskiego systemu wag, gdzie funt to 0,45 kg. Ma to jednak niewielkie znaczenie, ponieważ można zmodyfikować ilość. Liczy się tylko to, żeby jaj, cukru, mąki i masła było dokładnie tyle samo.

Ważne jest natomiast, żeby wyjąć składniki z lodówki odpowiednio wcześniej, a nie tuż przed przygotowaniem. Jeśli zdążą się ogrzać, to ciasto łatwiej będzie wymieszać i będzie ono smaczniejsze po upieczeniu.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    20 min
    Do miski przełóż masło. Dodaj cukier, a następnie utrzyj dokładnie przy pomocy miksera aż masło stanie się puszyste. Dodaj po jednym jajku, cały czas miksując. Kiedy masa zrobi się jednorodna, dodaj kolejne. Na końcu dodaj mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Krok 2

    40 min
    Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz ok. 40 min.
Pound cake

Krok 1 z 2

Krok 1 Krok 1

Do miski przełóż masło. Dodaj cukier, a następnie utrzyj dokładnie przy pomocy miksera aż masło stanie się puszyste. Dodaj po jednym jajku, cały czas miksując. Kiedy masa zrobi się jednorodna, dodaj kolejne. Na końcu dodaj mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj łyżką.

Pound cake

Krok 2 z 2

Krok 2 Krok 2 Krok 2 Krok 2 Krok 2 Krok 2

Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz ok. 40 min.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu