MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Popraw bilans dania
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Pierogi z kaszanką
69 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
77 47.1g / 77%
9 12.8g / 9%
14 19.8g / 14%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Pierogi z kaszanką

(0)
1 godz 9 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Niepieprz

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mąka pszenna
1  szklanka
Woda
1  łyżka
Olej
0.5  łyżeczka
Sól
500  g
Kaszanka
1 
Cebula
1  szczypta
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
12.81 g
Wartość energetyczna
561.89 kcal
Tłuszcze
47.12 g
Białko
19.81 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jeśli lubisz smak kaszanki, to przepis na pyszne pierogi z kaszanką powinien Ci posmakować! Kaszanka podsmażona z cebulą nabiera wyjątkowego, słodkawego aromatu i gładkiej konsystencji. Jako farsz do tradycyjnych pierogów zachwyci smakiem i sposobem podania. Można podawać ze zrumienioną cebulką lub skwarkami.

Przygotowanie

69 min
  • Krok 1

    5 min
    Przygotowanie farszu z kaszanki jest bardzo proste i szybkie. Zaczynamy od obrania z osłonek naszej kaszanki i pokrojenia jej na mniejsze kawałki (u mnie była to kostka).
  • Krok 2

    10 min
    Kroimy w kostkę cebulę, szklimy na patelni z odrobiną oleju, dodajemy do niej kaszankę i smażymy chwilę razem. Kaszanka podczas smażenia rozpadnie się i powstanie nam fajny, gładki farsz. Przyprawiamy do smaku bulionem drobiowym WINIARY, solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • Krok 3

    1 min
    Na stolnicę wsypujemy mąkę z solą, robimy wgłębienie i wlewamy wodę wraz z olejem.
  • Krok 4

    10 min
    Wszystko wyrabiamy rękoma do momentu, aż powstanie nam gładkie, elastyczne ciasto.
  • Krok 5

    10 min
    Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na chwile w ciepłe miejsce by odpoczęło.
  • Krok 6

    10 min
    W tym czasie dobrze jest uformować sobie z farszu kulki wielkości orzecha włoskiego, przyśpieszy nam to pracę przy robieniu pierogów.
  • Krok 7

    5 min
    Gdy nasze ciasto odpocznie, na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy 1/3 część ciasta na placek grubości 1-2 mm, szklanką wycinamy krążki.
  • Krok 8

    10 min
    Bierzemy w dłoń pojedynczo krążki, nakładamy po „kulce” farszu i sklejamy dowolną techniką. Pierogi, które czekają na gotowanie powinny być przykryte ściereczką.
  • Krok 9

    8 min
    W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i oleju. Partiami wkładamy pierogi i delikatnie mieszamy. Gotujemy ok. 4 min od wypłynięcia, następnie wyjmujemy łyżką cedzakową.
Pierogi z kaszanką

Krok 1 z 9

Przygotowanie farszu z kaszanki jest bardzo proste i szybkie. Zaczynamy od obrania z osłonek naszej kaszanki i pokrojenia jej na mniejsze kawałki (u mnie była to kostka).

Pierogi z kaszanką

Krok 2 z 9

Kroimy w kostkę cebulę, szklimy na patelni z odrobiną oleju, dodajemy do niej kaszankę i smażymy chwilę razem. Kaszanka podczas smażenia rozpadnie się i powstanie nam fajny, gładki farsz. Przyprawiamy do smaku bulionem drobiowym WINIARY, solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia.

Pierogi z kaszanką

Krok 3 z 9

Na stolnicę wsypujemy mąkę z solą, robimy wgłębienie i wlewamy wodę wraz z olejem.

Pierogi z kaszanką

Krok 4 z 9

Wszystko wyrabiamy rękoma do momentu, aż powstanie nam gładkie, elastyczne ciasto.

Pierogi z kaszanką

Krok 5 z 9

Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na chwile w ciepłe miejsce by odpoczęło.

Pierogi z kaszanką

Krok 6 z 9

W tym czasie dobrze jest uformować sobie z farszu kulki wielkości orzecha włoskiego, przyśpieszy nam to pracę przy robieniu pierogów.

Pierogi z kaszanką

Krok 7 z 9

Gdy nasze ciasto odpocznie, na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy 1/3 część ciasta na placek grubości 1-2 mm, szklanką wycinamy krążki.

Pierogi z kaszanką

Krok 8 z 9

Bierzemy w dłoń pojedynczo krążki, nakładamy po „kulce” farszu i sklejamy dowolną techniką. Pierogi, które czekają na gotowanie powinny być przykryte ściereczką.

Pierogi z kaszanką

Krok 9 z 9

W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i oleju. Partiami wkładamy pierogi i delikatnie mieszamy. Gotujemy ok. 4 min od wypłynięcia, następnie wyjmujemy łyżką cedzakową.

Przepis w formacie PDF

lite